null Beeld

Yusuf Islam: A Few Good Songs

Alle lof zij uiteraard Allah, die de hemelen en de aarde schiep, en die de duisternissen en het licht maakte.

Redactie

Maar eigenlijk ook best wel wat lof voor de Canvasprogrammator, die ervoor zorgde dat u vanavond 'Yusuf Islam: A Few Good Songs' te zien krijgt: dat is namelijk een prima BBC-documentaire over Yusuf Islam, de fijnbesnaarde Engelse singer-songwriter die we sinds zijn bekering tot de islam in 1977 eigenlijk niet langer Cat Stevens mogen noemen, maar die we allemaal toch echt wel vooral als Cat Stevens kennen, ook al is hij in 1948 dan geboren met de naam Steven Demetre Georgiou.

- Meneer Islam, waarom bent u zichzelf destijds Cat beginnen te noemen?

Yusuf Islam «Ach, da's een ouwe. Dat gaat terug tot de tijd dat ik op zoek was naar een identiteit, naar iets wat de mensen wat makkelijker konden onthouden dan mijn echte naam. Want Steven Demetre Georgiou, dat was te lang. En Cat was niet alleen korter, veel mensen houden ook enorm van katten. Dus dacht ik: als ik mezelf Cat noem, gaan ze misschien ook wel van mij houden.»

- Wat we eigenlijk altijd al écht wilden weten: gaat het titelnummer van 'Mona Bone Jakon' nu echt over uw penis?

Islam «Er zijn mensen die het destijds zo geïnterpreteerd hebben, ja. En ik kan niet ontkennen dat het nummer hints in die richting bevat. Maar het ging er mij vooral om dat ik dankzij die plaat de kans kreeg om álles uit te drukken, ook wat me in het echte leven overkomen was. Opeens was het publiek geïnteresseerd in mijn persoonlijke stuff. Ik bedoel: de platenmaatschappij koos 'Lady d'Arbanville' als de single, terwijl dat nummer mij helemaal niet als een single in de oren klonk. En vervolgens stond ik opeens in 'Top of the Pops' naast Free, die (zingt) 'All riiiight now' deden. Ik was... quite surprised

- Want hoewel u amper tweeëntwintig was, was 'Mona Bone Jakon' eigenlijk al een comebackplaat: na uw onwaarschijnlijk succesvolle tienerdebuut werd u geveld door tuberculose, keek u de dood in de ogen, en verdween u volledig van het toneel. Wat deed dat met u als artiest?

Islam «Het deed me beseffen dat ik mijn leven voortaan zélf in handen moest nemen, en dat de managers een plaatsje op de achterbank moesten zoeken. Als ze met mij in één wagen wilden zitten, fijn, maar ik zat aan het stuur, en ik bepaalde voortaan de richting waarin we zouden rijden.»

- Uw zoon Muhammad is ondertussen ook muzikant (hij gebruikt de artiestennaam Yoriyos, red.). Wat vond u daarvan?

Islam
Red Hot Chili Peppers

undefined

»Hij houdt ook van Eddie Vedder, en die heb ik ondertussen ook ontmoet. Ik zat te ontbijten in Shutters in LA, en Sean Penn zat aan de andere kant van de zaal. We spraken af dat we elkaar daar de volgende dag zouden ontmoeten om wat te praten. En wie bracht Sean de volgende ochtend mee naar het ontbijt?»

- Laat ons raden: Eddie Vedder?

Islam «Eddie Vedder. Draai het of keer het zoals je wil: Eddie heeft een soort aura.»

- Over beroemdheden gesproken: hebt u écht ooit de woorden 'Weet jij wel wie ik ben?' gebruikt?

Islam
Ted Turner

»Lang geleden trad ik eens op in New York. Ik had mijn roadie vooraf duidelijk gemaakt dat hij alleen mensen met een uitnodiging backstage mocht toelaten. Achteraf bleek dat John Lennon en Yoko Ono buitengezet waren omdat ze geen uitnodiging hadden. Daar heb ik nog altijd spijt van. Had John die avond maar 'Weet jij wel wie ik ben?' gezegd.»

Yusuf Islam - Where do the children play

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234