Harari in de Lotto Arena Beeld BELGA
Harari in de Lotto ArenaBeeld BELGA

Recensie★☆☆☆☆

Yuval Noah Harari in de Lotto Arena: De goeroe wil geen goeroe zijn. Terecht

De Israëlische intellectueel Yuval Noah Harari sprak in de Lotto Arena voor vijfduizend mensen. Hij had alleen niet zoveel te zeggen.

Sam De Wilde

Op het podium waar doorgaans Bart Peeters, The Jonas Brothers, Gers Pardoel of andere reuzen uit de rockgeschiedenis hun ding doen, stond een iel mannetje uit Israël onder een iets te groot uitgevallen powerpointpresentatie. De kans dat de ‘intellectuele rockster’ ’s avonds zijn hotelkamer heeft gesloopt, is veeleer klein, maar de Lotto Arena in vuur en vlam zetten, was ook niet echt aan de orde.

Yuval Noah Harari’s voorprogramma bestond uit de uitreiking van een eredoctoraat, zijn optreden uit een mild academische lezing (inclusief de twee obligate grappen) en zijn bisronde uit een vragensessie met het publiek. Het zat de schrijver die wereldwijd al meer dan 13 miljoen boeken verkocht niet mee, want in dat publiek bleken figuren als Marcel Vanthilt en kippenkunstenaar Koen Vanmechelen te vertoeven, en aangezien de geschiedkundige zelf niet héél erg intellectueel uit de hoek gekomen was, besloten zij bij hun vragen maar eens een poging te wagen. De overige 4.998 aanwezigen zaten intussen te bedenken of er, op letterlijk weggooien na, nog idiotere manieren waren om je vlug van 50 à 150 euro te ontdoen.

Wie voor die ticketprijzen enig spektakel verwachtte, moest het doen met afbeeldingen van Rubiks kubussen, cyborgs en schaakborden in de slides van de professor. Zelfs louter verbaal vuurwerk zat er niet in toen Harari aan zijn spreekgestoelte een korte samenvatting van zijn belangrijkste ideeën aan het geven was. De auteur van de succesboeken ‘Sapiens’ en ‘Homo Deus’ zou het volgens organisator Newsweek gaan hebben over de penibele vooruitzichten voor de mensheid in volle technologische revolutie, maar in werkelijkheid kwam zijn verhaal erop neer dat er ons in de toekomst nog heel wat te wachten staat, en dat het kan meezitten of tegenvallen. Nou. U hebt in uw naaste familie wellicht nonkels of neven die niet meer dan twee Duvels nodig hebben om die boodschap iets sprankelender te brengen.

Voor iemand die er zijn beroep van heeft gemaakt om voor grote groepen te praten, is Harari een opvallend matig spreker, en voor iemand die bekendstaat als een groot en radicaal toekomstdenker, hoor je hem opvallend vaak zeggen dat hij geen voorspellingen kan doen. Net als in zijn boeken barstte Harari’s betoog van de met woorden als misschien, mogelijk en waarschijnlijk aan elkaar geplakte hypotheses. Het maakt de man die tweehonderdduizend jaar menselijke geschiedenis op verrassende wijze tot 400 pagina’s wist te herleiden niet per se een slecht historicus, maar het maakt hem wel eerder ongeschikt voor de rol als ziener die hem tot de nok gevulde concerttempels oplevert.

Harari waarschuwt zelf voor blinde idolatrie en wil liever niet de goeroe zijn die zijn lezers van hem maken. Misschien moet hij die lezers dan ook niet langer grof geld uit de zakken kloppen voor weinigzeggende en nauwelijks avondvullende programma’s vol vergezochte denkpistes over hun toekomst. De keizer wéét dat hij geen kleren aanheeft. Zou hij daarom zo bedremmeld op het podium staan?

Lees ook het interview van Roberto Saviano met Yuval Noah Harari

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234