null Beeld

Yvan Mayeur, burgemeester van Brussel, na de schietpartij in Molenbeek

In de verontwaardiging over het laffe schietincident in Molenbeek doemde in Vlaanderen weer het beeld op van Brussel als hoofdstad van de misdaad. Een duistere plek waar je op straat je leven niet zeker bent. Maar de nieuwe burgemeester van Brussel, Yvan Mayeur (PS), laat zich niet afschrikken door het gemor in de provincie: ‘Vlamingen moeten weer van ons gaan houden.’

Jan Antonissen

Het beste argument in de verhitte discussie over de onveiligheid in onze hoofdstad kwam van M. De jonge barkeeper kreeg op 31 december, toen hij na zijn late shift terug naar huis fietste, om god weet welke reden een kogel in de rug, die ei zo na zijn hart trof. M. wil de pers niet te woord staan zolang het gerechtelijk onderzoek loopt, maar hij keerde intussen wel terug naar de plaats van de misdaad. Aan de Ninoofse Poort – op de grens van Molenbeek, Anderlecht en Brussel – liet hij een foto nemen voor de sociale media: midden op straat, handen nonchalant in de zij, glimlach van oor tot oor. Je kan een jongen uit de stad schieten, maar de stad niet uit de jongen.

Yvan Mayeur (53) heeft de foto niet gezien, maar is blij met M.’s reactie. ‘Het moet een dappere jongen zijn,’ zegt hij. ‘Iemand met een sterke mental.’ De burgemeester, Brusseleir van geboorte, staat erop het interview in het Nederlands te geven.

Yvan Mayeur «Criminaliteit is een probleem in de grootstad, ook in Brussel, daar hoef ik niet flauw over te doen. Maar voor het eerst in twintig jaar tijd wijzen de misdaadstatistieken op verbetering: het wordt stilaan veiliger in onze stad. Over wat zich in Molenbeek heeft afgespeeld, doe ik geen uitspraken. Alleen: zoiets is onaanvaardbaar – hoe laat of in welke buurt het ook gebeurt.»

HUMO U alludeert op de uitspraak van Françoise Schepmans, burgemeester van Molenbeek, over de gure Ninoofse steenweg: ‘Daar loop ik niet op straat om vier uur ’s nachts.’

Mayeur «Er is geen enkele plek in onze stad waar je onveilig zou mogen zijn. Ook niet om vier uur ’s nachts.»

HUMO Op het moment van de aanslag op M. werkten de veiligheidscamera’s niet. Veel aanwijzingen heeft de politie niet.

Mayeur «Ik ken de precieze feiten niet – het is een andere politiezone. Maar ik ben wel een voorstander van camerabewaking. Indertijd heb ik, als voorzitter van het OCMW van Brussel, camera’s laten plaatsen bij het Sint-Pieters- en het Bordetziekenhuis, nadat daar drie vrouwen waren verkracht. We hebben ook meer licht aangebracht, en de toestand is aanzienlijk verbeterd. Maar goed, we kunnen geen camera’s op elk huis in de stad plaatsen. Wie gaat al die beelden bekijken?»

HUMO In de Vlaamse pers heeft het incident veel weerklank gehad: opeens was Brussel weer de hoofdstad van de misdaad.

Mayeur «Dat is dus niet juist.»

HUMO Bestaan er nog no-gozones voor de Brusselse politie?

Mayeur «Dat kan niet bestaan.»

HUMO Maar bestaan ze nog?

Mayeur «Ik sta nu welgeteld vijftien dagen aan het hoofd van de Brusselse hoofdstedelijke politie, misschien ken ik de toestand nog niet helemaal. Ik hoop van niet, zou ik zeggen.»

HUMO Brussel heeft in elk geval een imagoprobleem: homobashing, jonge vrouwen die op straat worden lastiggevallen, een MIVB-controleur die wordt doodgeslagen, Joe Van Holsbeeck.

Mayeur «De socio-economische toestand van Brussel is zo slecht dat sommige mensen daar gewelddadig op reageren. Dat is verkeerd, maar het gebeurt wel. Er zijn meer dan 22 procent werklozen in onze regio, dat is niet gering. Als zich iets soortgelijks in Frankrijk voordoet, zijn massa’s mensen tot de straat veroordeeld. Bij ons is er gelukkig een sociaal vangnet: het OCMW, werklozensteun, uitkeringen, enzovoort. Dat lenigt de grootste nood, maar de onrust en het ongenoegen blijven groot. Een jeugdwerkloosheid van 30 procent! Dat is ook een vorm van persoonlijk geweld. Sociale onveiligheid. Maar nogmaals, dat geeft je niet het recht om andere mensen naar het leven te staan.»

HUMO Toen u burgemeester werd, vatte u uw beleidsprogramma als volgt samen: ‘We gaan de mensen rijker maken.’ Dat klinkt als het programma van Sinterklaas.

Mayeur «Mag ik u iets verklappen: Sinterklaas bestaat niet (lacht). Nee, ik meende wat ik zei. Wij, Brusselaars, leveren 20 procent van het bruto nationaal product. Hoeveel komt daarvan naar ons terug? 8 procent. Dat moet veranderen: er moet meer geld naar de Brusselaars gaan.»

HUMO Gaat u dat veranderen?

Mayeur «Alleen? In dat geval zou ik echt Sinterklaas zijn (lacht). De stad en het gewest moeten een ander beleid voeren. Onze opvatting daarover is: werklozen bijstaan met scholing en vorming. Maar ze zijn met zo veel dat we ook onmiddellijk nieuwe banen moeten creëren. We moeten het centrum van de stad laten heropleven. Nieuwe pleinen aanleggen, straten verfraaien, groen aanbrengen. Winkels, hotels, restaurants en cafés weer naar het centrum halen. De as die dwars door de stad loopt, van het De Brouckèreplein tot de Beurs, is momenteel in deplorabele toestand. Dat kan niet blijven duren.»

HUMO U gaat die as tegen eind januari autovrij maken.

Mayeur «Eind januari nemen we de beslissing, over enkele jaren moet-ie in voege treden. U moet die maatregel niet alleen in het licht van een nieuw mobiliteitsplan zien. Het gaat om het cadre de vie – levenskwaliteit. Een andere manier om in de stad te gaan leven.»

HUMO En van de Anspachlaan gaat u de Kurfürstendamm maken?

Mayeur «De Kurfürstendamm, maar dan zonder auto’s.»

HUMO En van het De Brouckèreplein Times Square?

Mayeur «Vijf jaar geleden was Times Square nog een snelweg in New York. Nu is het voorbehouden aan voetgangers. Het plein is weer van de mensen, New York is weer van de mensen. Dat is ook ons project: we gaan de stad teruggeven aan de mensen.»

HUMO Gaat u dat in korte tijd verwezenlijken?

Mayeur «Vier jaar.»

HUMO Brussel heeft een slechte reputatie inzake bestuur. Yves Desmet in De Morgen: ‘De onkunde die Brussel bestuurt, is het zwaarste politieke probleem van het land.’

Mayeur «Ah bon, waarop baseert hij zich voor die uitspraak? Excuseer mij, maar dat is flauwekul. Enkele jaren geleden waren de Brusselse ziekenhuizen failliet, intussen doen ze het beter dan ooit. En wie heeft dat voor elkaar gebracht?»

HUMO Uzelf, als voorzitter van het OCMW en de ziekenhuizen?

Mayeur «Niet in mijn eentje. Kijk, wij kunnen best moeilijke toestanden managen, dat hebben we bewezen. Dat zijn feiten – geen meningen die nergens op berusten. Hoeveel politici in Vlaanderen kunnen zichzelf erop beroepen dat ze iets dergelijks hebben verwezenlijkt?

»Het is niet makkelijk in Brussel. De bevolking neemt toe, de armoede ook. En toch redden wij het, met minder middelen dan de twee andere regio’s, met 8 procent van het bruto nationaal product.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234