null Beeld

Zap.com: Dennis van den Buijs van De ochtend (Radio 1)

Ochtenden zijn lastpakjes. Alle begrip dus voor Xavier Taveirne, die na drie seizoenen ontiegelijk vroeg opstaan de fakkel van ‘De ochtend’ heeft doorgegeven aan een nieuwe, uitgeslapen presentator: Dennis van den Buijs.

Hanne Van Tendeloo

'Ik mis internationale topdocumentaires op tv'

HUMO Hoeveel radio- en tv-toestellen heb je in huis?

Dennis van den Buijs «Eén tv-toestel, drie klassieke radio’s verspreid over het huis en een smartphone met Radioplus-app.»

HUMO Wat zijn je favoriete tv-programma’s van dit moment?

Van den Buijs «Tijdens de zomer: de Tour de France op Sporza. ‘Belpop’ is wereldklasse. En ik heb enorm genoten van ‘Het voordeel van de twijfel’ op Canvas – een filosofisch programma op mensenmaat, traag in de positieve zin van het woord, de ideale rustbrenger na een drukke dag.»

HUMO Wat is het beste tv-programma aller tijden?

Van den Buijs «‘De mol’. Pure nostalgie naar een tijd toen iedereen naar hetzelfde keek op zondag. Ik herinner me hoe we onderweg naar school in de ban waren van wat er in de laatste aflevering gebeurd was. Ik vraag me af of die hype er opnieuw zal zijn met de nieuwe reeks die VIER heeft aangekondigd. En of de reacties op internet, Twitter en Facebook de magie en de geheime sfeer errond niet zullen wegnemen.»

HUMO Wat is het meest beklijvende tv- en/of radiomoment aller tijden?

Van den Buijs «Ik luisterde vroeger vaak ’s avonds naar de Nederlandse radio. Dat ging gemakkelijk als grensbewoner. In het weekend had je Martin Simek met ‘Simek ’s nachts’. Daarin had hij ooit een onbekende bejaarde vrouw te gast, die een brief had geschreven met de vraag of zij een uur te gast mocht zijn. Bleek dat die vrouw kwam bekennen dat ze 50 jaar eerder een moord had gepleegd. Daar wist Simek op voorhand niks van. Terwijl ze probeerde uit te leggen wat haar gedreven had, kon je de rillingen gewoon door de nachtelijke radio horen.»

HUMO Wanneer heb je voor het laatst gehuild voor je tv?

Van den Buijs «Een paar maanden terug tijdens ‘Topdokters’: een prematuurtje sterft, ondanks een medisch team dat al het mogelijke doet. Als jonge vader ben je daar extra gevoelig voor.»

HUMO Wat is het grappigste dat je ooit op tv hebt gezien?

Van den Buijs «De Nederlandse cabaretier Bert Visscher over kamperen: hi-la-risch! Met dank aan mijn vader, die vroeger elk weekend wel cabaret van over de Moerdijk op de televisie toverde, meestal op de VARA. Op die manier heb ik ook kennisgemaakt met Youp van ’t Hek, Herman Finkers en anderen, nog voor de comedyhype hier begon.»

HUMO Wat mis je in het huidige tv- en/of radioaanbod?

Van den Buijs «Een wekelijkse afspraak met een internationale topdocumentaire. Denk aan wat er op Docville vertoond wordt. Topcinema gekoppeld aan een verrassend écht verhaal: heerlijk, toch?»

HUMO Welke radiofiguur moet dringend zijn eigen tv-programma krijgen, en/of vice versa?

Van den Buijs «Volgens mij zou Jan Van Delm, bekend als de rots in de branding van het ochtendlijke radionieuws, ideaal zijn als grijzende, vaderlijke host van een serieuze show op televisie. Van Delm is zowat de meest gediplomeerde mens op de VRT-nieuwsdienst, met onder andere diploma’s rechten, filosofie én een MBA.»

HUMO Voor welk tv-gezicht zap je onmiddellijk weg?

Van den Buijs «Ik zap niet zozeer weg bij gezichten, wel bij miserie-reality. Denk aan: huilende mensen over slecht ingerichte livings in ‘Help, mijn man is een klusser’. Of nog zoiets: ‘Ik vertrek’, over Nederlanders die op zoek gaan naar een beter leven in het zonnige zuiden. Om er dan bij uit te komen dat de opening van hun B&B voor de vierde keer uitgesteld moet worden, omdat de plaatselijke loodgieter de gasleiding niet kan aansluiten. Kneuterige klaag-tv.»

HUMO Wie is je favoriete anker?

Van den Buijs «De scherpe rust van Kathleen Cools werkt in élk programma dat ze presenteert.»

HUMO Wat is je guilty pleasure op radio en/of tv?

Van den Buijs «Ik ken alle verhaallijnen van ‘Thuis’, met dank aan mijn vriendin.»

HUMO Welke dvd-serie zou je meteen (her)bekijken als je een paar dagen kijktijd cadeau kreeg?

Van den Buijs «‘Het Geslacht De Pauw’. Ik vraag me af of het stoere personage van Tom Waes nog zo geloofwaardig is, nu we zijn zachtere menselijke kant ook kennen.»

HUMO Kijk je ook tv via computer of tablet?

Van den Buijs «Meer via smartphone. Vooral de fantastische Sporza-livestream, als ik bijvoorbeeld de aankomst van de koers niet wil missen.»

HUMO Kun je op vakantie twee weken zonder tv, radio en internet?

Van den Buijs «Ja, maar niet zonder muziek. En om zo’n medialoos experiment te laten slagen zou er echt nergens wifi mogen zijn op mijn reispad of zou ik mijn smartphone letterlijk moeten begraven. Ik krijg thuis weleens klachten over overmatig smartphonegebruik.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234