null Beeld

Zap.com: 'Faith, Hope & Love' - Helmut Lotti

Net voor oudjaar streek Helmut Lotti featuring z’n vaste begeleidingsband, een filharmonisch orkest, een brassband én, Lordy Lordy Baby Baby, Lara Chedraoui – neer in De Roma in Borgerhout: ’t resultaat is zondag andermaal te bekijken op Eén. Uitstekende gelegenheid om hém eens te polsen naar zijn verrekijkgedrag.

Kristoff Tilkin

'Van onrecht en miserie word ik boos en opstandig, maar huilen doe ik vooral bij het zien van schoonheid.'

HUMO Hoeveel radio- en tv-toestellen heb je in huis?

Helmut Lotti «Vier radio’s, onze wekkerradio incluis. Twee televisies, waarvan eentje in het souterrain bij mijn fitnesstoestellen. Naar wielerwedstrijden kijken terwijl je zelf op de hometrainer staat: een speciaal gevoel.»

HUMO Wat zijn je favoriete tv-programma’s van dit moment?

Lotti «‘De ideale wereld’: Otto-Jan is ongelofelijk ad rem, en Jelle De Beule is een echt multitalent. Pervers, maar een multitalent.»

HUMO Wat is het beste tv-programma aller tijden?

Lotti «‘Avro’s Toppop’, ‘Morgen Maandag’ en ‘Top Gear’. Dat tweede programma is in mijn leven ook echt belangrijk geweest.»

HUMO Wat is het meest beklijvende tv- en/of radiomoment aller tijden?

Lotti «Het moment waarop de Belgische vlag werd gehesen en de Brabançonne weerklonk toen Fred Deburghgraeve z’n gouden medaille kreeg op de Olympische Spelen in 1996. Ook: zien hoe het tweede vliegtuig zich in het World Trade Center boorde terwijl ik in een hotel in Kopenhagen op een taxi wachtte.»

HUMO Wanneer heb je voor het laatst gehuild voor je tv?

Lotti «Van onrecht en miserie – bijvoorbeeld: de vluchtelingencrisis – word ik alleen maar boos en opstandig, maar huilen doe ik vooral bij het zien van schoonheid. Zoals in de docufilm ‘The Weeping Camel’: daarin had een kameel haar jong verstoten. Een man kwam viool spelen, waarop moeder kameel begon te huilen en haar jong opnieuw liet zogen. Toen kwamen bij mij ook de tranen. Of die scène in ‘Man bijt hond’ waarin ze een oude Limburger die nog nooit de zee had gezien, op het strand zetten. Eerst verwonderde hij zich uitgebreid over de grootte van de zee, en vervolgens wees hij naar de ribbels in het natte zand en zei: ‘Zo krijgen wij het toch niet gemaakt, hè?’»

HUMO Wat is het grappigste dat je ooit op tv hebt gezien?

Lotti «‘Alles kan beter’. En die aflevering van ‘Rad van Fortuin’ waarin de eerste kandidaat dacht dat ‘Pipo de Cloon’ het juiste antwoord was, en de tweede ‘Pipi de Clown’. Even grappig: de manier waarop Luc Appermont z’n gezicht in de plooi wist te houden.»

HUMO Wat mis je in het huidige tv- en/of radio-aanbod?

Lotti «Een muziekprogramma als ‘Roxy’ met de daarin écht geweldige Walter Grootaers, op de ouwe VT4. Ik mocht er vier nummers met mijn band brengen, en de andere gasten waren de jongens van Soulwax

HUMO Welke radiofiguur moet dringend zijn eigen tv-programma krijgen, en/of vice versa?

Lotti «Hoeft helemaal niet van mij. Ik ben trouwens blij dat Ruth Joos weer terug op de radio zit. Ik miste haar.»

HUMO Wie is je favoriete tv-anker?

Lotti «Hanne Decoutere. Natuurlijk.»

HUMO Ben je ooit verliefd geweest op een tv-figuur?

Lotti «Op Michèle Mercier alias Angelique, het rondborstige rosse hoofdpersonage uit een stel avonturenfilms uit mijn jeugd. Zij was op haar beurt verliefd op een piraat met een snee in zijn gezicht: ik wou niemand liever dan die piraat zijn.»

HUMO Wat is je guilty pleasure op radio en/of tv?

Lotti «Zie de volgende vraag.»

HUMO Welke dvd-serie zou je meteen (her)bekijken als je een paar dagen kijktijd cadeau kreeg?

Lotti «‘Dallas’! Tevens het programma dat mij tot de betere duidingstelevisie wist te verleiden – ’t volgde namelijk net na het immer uitstekende ‘Panorama’.»

HUMO Hoeveel digitaal opgenomen programma’s staan nog klaar om bekeken te worden?

Lotti «Geen idee, maar mijn digicorder staat voor 60 procent vol.»

HUMO Kijk je tv met de laptop/tablet/smartphone bij de hand?

Lotti «Nee, zeg. Ik kijk tv omdat ik een programma wil bekijken, niet omdat ik mijn mening erover wil delen met de rest van de wereld.»

HUMO Spendeer je meer tijd aan internet dan aan televisie?

Lotti «Zeker en vast. Bij televisie kan ik behalve voor informatie ook terecht voor ontspanning, maar het internet gebruik ik constant voor mijn werk.»

HUMO Hoeveel vrienden heb je op Facebook?

Lotti «Ik schat: een stuk of 1.600.»

HUMO Kun je op vakantie twee weken zonder tv, radio en internet?

Lotti «Twee maanden, zelfs.»

undefined

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234