null Beeld

Zap.com: Jan Hautekiet

Het is een soort Pavlov-effect: als u ‘radio’ zegt, denken wij meteen aan Jan Hautekiet. Bestaat er een gekniptere man om onze Zap.com-vragen aan voor te leggen? Dacht het niet, nee.

Hanne Van Tendeloo

HUMO Hoeveel radio- en tv-toestellen heb je in huis?

'Radio 1 - 9.00 - van maandag tot vrijdag'

Jan Hautekiet «Twee tv’s en vijf radio’s. En natuurlijk ook een desktop en een iPad waarop radio geluisterd kan worden en tv gekeken. En toch luister en kijk ik niet constant, ik las veel momenten van stilte in.»

HUMO Wat zijn je favoriete tv-programma’s van dit moment?

Hautekiet «Als ik kan, dan pak ik graag het VRT-treintje mee: ‘Dagelijke kost’, ‘Blokken’, ‘Journaal’ en ‘Iedereen beroemd’. Voor mij is dat één programma. Er wordt op een fijne manier met mensen omgegaan en het gaat er nergens over.

»Ik kijk ook graag naar ‘Alleen Elvis blijft bestaan’ en ‘F.C. De Kampioenen’. Dat laatste zou je een guilty pleasure kunnen noemen, maar in mijn ogen is het topcomedy. Het is bijna een bewegende cartoon, met duidelijke archetypes. Dé Vlaming, in al zijn kleinheid, maar tegelijk met al zijn warmte. Misschien is het voorspelbaar, maar dat was pakweg ‘Fawlty Towers’ ook. Ik heb niks tegen voorspelbaarheid. Doet iets mij lachen, dan doet het mij lachen.

»Recent heb ik ook zeer genoten van het interview met Etienne Vermeersch en André Léonard op Canvas.»

HUMO Wat is het beste tv-programma aller tijden?

Hautekiet «Alles van Van Kooten en De Bie. Wat zij maakten, was geen comedy, geen sketches, geen kritisch duidingsprogramma, maar tegelijk was het dat allemaal. Het was vernieuwende tv, soms grappig en taalkundig altijd virtuoos.

»Bij ons vormde ‘Het huis van wantrouwen’ een mijlpaal, zoals ‘Het leugenpaleis’ er één was op de radio. ‘Tv touché’ heeft ook mooie dingen gedaan.»

HUMO Wat is het meest beklijvende tv- en/of radiomoment aller tijden?

Hautekiet «De moord op JFK, zowel op radio als tv. Ik was toen een jaar of acht. Ik kon het nog niet helemaal goed inschatten, maar voelde dat het impact zou hebben. 9/11 staat me misschien nog meer bij, omdat ik dat in bijzondere omstandigheden heb beleefd: ik was die week op schrijfsessie met Patrick Riguelle in Dranouter, afgesloten van de wereld. We waren amper twee uur bezig aan onze eerste cd samen, toen het nieuws ons bereikte. We zijn meteen teruggegaan naar ons hotel en hebben urenlang de herhalingen bekeken. Ik voel schroom om het te zeggen, maar er zat een soort schoonheid in die beelden. Op den duur werd het haast een choreografie. Een gruwelijke choreografie, welteverstaan.

»Onlangs had je nog Charlie Hebdo. Ik heb het allemaal met afschuw bekeken. Ik wil er zeker niet cynisch over doen, maar als je de actualiteit al lang volgt, dan word je het op den duur een beetje gewend. Het hoort bij onze tijdgeest en je kan alleen maar hopen dat het snel weer verdwijnt. Misschien baren de anti-islambetogingen me meer zorgen dan de aanslagen: daar komt een redelijke massa volk op de been, met gedachtegoed waarvan je dacht dat het tot het verleden behoorde.»

HUMO Wat mis je in het huidige tv- en/of radioaanbod?

Hautekiet «Ik ken niemand die Koot en Bie voorgegaan is, en niemand die hen op dat niveau is gevolgd. Ik mis hen zeer. Je had wel Sjef van Oekel en bij ons Bart Peeters en Hugo Matthysen, die het tv-medium op fantastische wijze bespeelden, maar zoals ik al zei: bij Koot en Bie was het alles in één.»

HUMO Welke radiofiguur moet dringend zijn eigen tv-programma krijgen, en/of vice versa?

Hautekiet «Laat iedereen in het medium van zijn keuze schitteren.»

HUMO Voor welk tv-gezicht zap je onmiddellijk weg?

Hautekiet «Geen. Zelfs ergernis is inspirerend. Wat me dan ergert, is ook nooit één ding, één type programma. Bij sommige mensen kan dat taalgebruik zijn, hoewel het programma in z’n geheel me wel bevalt. Bij andere mensen is het gebrek aan humor.»

HUMO Ben je ooit verliefd geweest op een tv-figuur?

Hautekiet «Op Rosita uit ‘Johan en de Alverman’.»

HUMO Hoeveel vrienden heb je op Facebook?

Hautekiet «2.100. Dat lijkt veel, maar toch vind ik het nog beheersbaar. Het is een kwestie van je account de baas te blijven. Op een gegeven moment ben ik daarom het simpele principe gaan hanteren om me alleen nog maar te bevrienden met mensen met wie ik al eens aan tafel heb gezeten of al eens meer dan twee woorden heb gewisseld.»

HUMO Kan je op vakantie twee weken zonder tv, radio en internet?

Hautekiet «Tv probleemloos, internet iets moeilijker, radio erg moeilijk.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234