'Als Joe Biden slaagt voor het grote examen, dan zij ook. Dat betekent dat ze Biden in geen geval mag overschaduwen' Beeld AFP
'Als Joe Biden slaagt voor het grote examen, dan zij ook. Dat betekent dat ze Biden in geen geval mag overschaduwen'Beeld AFP

De 7 HoofdzondenKamala Harris

‘Ze is een mysterie: zelfs haar vrienden wisten niet dat ze getrouwd was’

Wanneer Kamala Harris op woensdag 20 januari 2021 wordt ingezworen als vicepresident, zal ze op haar 56ste de eerstaanwezende doublure zijn van de 46ste president van de Verenigde Staten. De kans dat ze zelf de 47ste president wordt is reëel. Want statistisch gezien heeft de 78-jarige Joe Biden zijn levensverwachting al opgebruikt: de gemiddelde Amerikaanse man wordt 78. Maar wie is de vrouw die als migrant van de tweede generatie furore maakt in Washington? ‘Ze wordt de meest invloedrijke vicepresident uit de Amerikaanse geschiedenis.’

Danny Ilegems

Terwijl Donald Trump alle zeven hoofdzonden beging met bijzonder veel discipline en overtuiging, moet Kamala Harris’ eerste pekelzonde nog aan het licht komen. En dat lijkt ze zo te willen houden. ‘In juni van vorig jaar werd haar Wikipedia-pagina op meer dan tachtig punten aangepast,’ zegt Björn Soenens, VRT-correspondent in de VS. ‘Dat leek een georkestreerde actie. De passages over haar geslaagde politieke initiatieven werden gevoelig uitgebreid, die over haar minder geslaagde acties werden weggezuiverd. De verwijzingen naar haar privéleven werden tot een paar zinnetjes herleid. Wat overblijft is een succesverhaal met 324 voetnoten.’

‘Kamala Harris is een controlefreak en a very private person,’ zegt Dan Morain, journalist in San Francisco en auteur van de biografie ‘Kamala’s pad’, die op inauguration day wereldwijd verschijnt. ‘Zelfs haar beste vrienden weten weinig over haar handel en wandel. Ze vertrouwt alleen haar naaste familie.’

HUMO Is Kamala Harris een cruciale factor geweest in de verkiezing van Joe Biden tot president?

DAN MORAIN «Nee. De mensen stemmen voor de president, niet voor de vicepresident. 74 miljoen Amerikanen hebben gestemd voor Trump, niet voor Mike Pence. 81 miljoen mensen hebben gestemd voor Biden, niet voor Harris.

»Nu, toen Joe Biden Kamala Harris aanduidde als zijn toekomstige vicepresident, werd die keuze wel zeer enthousiast onthaald. Vanaf dat moment werd de presidentiële campagne van Biden bedolven onder de donaties. Harris heeft de kansen van Biden dus zeker niet geschaad. En nu brengt ze veel politieke skills mee naar het Witte Huis. Ze is een volleerde, succesvolle politica.»

BJÖRN SOENENS «In tegenstelling tot wat je zou denken, is Kamala Harris niet onomstreden bij de zwarte kiezers. Dat komt door haar verleden als procureur-generaal in Californië, waar ze de reputatie had een harde tante te zijn. Vooral de arme zwarte bevolking voelde zich het slachtoffer van haar beleid. Zo had Harris een plan tegen spijbelen ontwikkeld waarbij de ouders naar de gevangenis konden worden gestuurd als ze hun kinderen niet in toom hielden. Ook is het haar kwalijk genomen dat ze Steven Mnuchin, de latere minister van Financiën onder Trump, niet heeft vervolgd wegens frauduleuze en discriminerende praktijken bij duizenden huisuitzettingen in Californië.»

HUMO Heb ik dat goed gelezen in uw boek, meneer Morain, dat Kamala Harris haar vicepresidentschap eigenlijk te danken heeft aan Donald Trump?

MORAIN «Hoezo? Waar staat dat?»

HUMO Op dezelfde dag dat Trump tot president werd verkozen, 8 november 2016, bemachtigde Harris een zitje in de Senaat. Prompt heeft zij toen de leiding genomen van het verzet tegen Trump. Daar heeft ze haar nationale bekendheid aan te danken. Als Hillary Clinton had gewonnen, was ze een anonieme senator gebleven.

MORAIN «In Californië, waar Kamala Harris geboren en getogen is, hadden de Democraten die dag een monsteroverwinning geboekt. Hillary Clinton kreeg er ruim drie miljoen stemmen meer dan Trump; Kamala werd tot senator verkozen. Wij dachten toen allemaal dat Hillary in het hele land ging winnen. Trump maakte in onze ogen geen schijn van kans. Ik was op dat moment politiek redacteur bij The Sacramento Bee, een regionale krant in San Francisco. Ons editoriaal over president Hillary lag al klaar, ik heb het in het holst van de nacht nog moeten herschrijven.

»Toen duidelijk werd dat Trump het toch zou halen, was Kamala Harris één van de weinige Democraten die zich niet uit het lood lieten slaan. Ze hield een overwinningsspeech, als nieuwbakken senator. In een half geïmproviseerde redevoering gebruikte ze het ritme van Martin Luther Kings ‘I have a dream’, maar ze veranderde de woorden in: ‘I intend to fight.’ ‘Ik ben van plan om te vechten!’ Ze zwoer te zullen vechten voor Californië, voor waarheid, waardigheid en rechtvaardigheid. Voor het klimaat en Black Lives Matter – toen al. ‘Wanhoop niet!’ zo besloot ze. ‘Gooi je handen niet in de lucht als de tijd gekomen is om de mouwen op te stropen en te vechten.’ Héél straffe speech – bekijk ’m maar op YouTube. Zo is de bal voor haar aan het rollen gegaan.»

‘Ze is niet onomstreden bij de zwarte kiezers, sinds ze als procureur-generaal in Californië een plan tegen spijbelen ontwikkelde: ouders konden naar de gevangenis worden gestuurd als ze hun kinderen niet in toom hielden.’ Beeld EFE
‘Ze is niet onomstreden bij de zwarte kiezers, sinds ze als procureur-generaal in Californië een plan tegen spijbelen ontwikkelde: ouders konden naar de gevangenis worden gestuurd als ze hun kinderen niet in toom hielden.’Beeld EFE

HOOGMOED

HUMO Kamala Harris is de dochter van een Indiase moeder en een Jamaicaanse vader. Op welke van die twee achtergronden is ze het meest trots?

MORAIN «De invloed van haar moeder is groter en doorslaggevender geweest. Zowel haar moeder als haar vader is naar de VS geëmigreerd om te studeren en de Amerikaanse droom na te jagen. Begin jaren 60 ontmoetten ze elkaar aan de universiteit van Berkeley, toen een epicentrum van de studentenprotesten tegen de oorlog in Vietnam en een broedplaats van de burgerrechtenbeweging.

»Kamala groeide op in Oakland. Haar ouders gingen uit elkaar toen zij 7 was. Ze verbleef het grootste deel van de tijd bij haar moeder, Shyamala. Die was biomedicus, gespecialiseerd in onderzoek naar borstkanker – een ziekte waaraan ze zelf overleed in 2009. Vader Donald was economieprofessor aan Stanford University. Hij leeft nog. Ik heb me laten vertellen dat hij terug naar Jamaica is verhuisd.»

SOENENS «Vorig jaar heeft hij zich een keer publiek kwaad gemaakt op Kamala, wat erop wijst dat hun relatie niet geheel rimpelloos is. Toen haar in een interview werd gevraagd of ze ooit wiet had gerookt, had Kamala lachend geantwoord: ‘Are you kidding me? Tuurlijk wel, de helft van mijn familie komt uit Jamaica!’ Vader Donald kon er niet mee lachen.»

MORAIN «Kamala heeft in haar leven en carrière evenveel blijk gegeven van black pride als Asian pride. Zeker in Californië zijn die beide gemeenschappen behoorlijk politiek geëngageerd. Immigranten uit onder meer India zijn belangrijke donateurs van politici en politieke partijen. En de zwarte kiezers vormen van oudsher de meest loyale vleugel van de Democratische partij. Kamala Harris noemt zichzelf trouwens een ‘multiraciale’ politica.»

Een zeldzaam beeld uit het privéleven van Kamala Harris: haar ‘overwinningstelefoontje’ met Joe Biden Beeld RV
Een zeldzaam beeld uit het privéleven van Kamala Harris: haar ‘overwinningstelefoontje’ met Joe BidenBeeld RV

GULZIGHEID

HUMO Kamala Harris voert al bijna twintig jaar onafgebroken campagne. De ene na de andere belangrijke publieke functie jaagt ze na. Is ze opgetrokken uit blinde ambitie?

MORAIN «Ambitieus is ze zeker, blind in geen geval. Haar eerste campagne was in 2003, toen ze de functie van officier van justitie in San Francisco ambieerde. Het kostte enige moeite, maar ze won en deed haar eerste termijn van vier jaar volledig uit. Eén maand ver in haar tweede termijn kondigde ze aan dat ze procureur-generaal van Californië wilde worden. Ook die verkiezing won ze, in 2010. Hetzelfde scenario herhaalde zich: ze voltooide één termijn, werd herverkozen, en bij het begin van haar tweede termijn kondigde ze haar kandidatuur voor een zitje in de Senaat aan. En toen ze daar twee jaar zat, stelde ze zich kandidaat voor de Democratische nominatie voor het presidentschap.»

HUMO Wat is haar grootste sterkte?

MORAIN «Ze is erg slim. Ze is de strategische denker die de anderen altijd één of meerdere stappen voor is. Harris is broodnuchter, weegt de gevolgen af van wat ze zegt en doet, neemt geen overhaaste beslissingen. Ze is voorzichtig, maar dat is geen slechte eigenschap voor een vicepresident. Een radicalere breuk met het Trump-tijdperk is nauwelijks denkbaar. Ze is een keiharde werker, zoals zoveel kinderen van immigranten. Onvermoeibaar, gedreven. En politiek gezien is ze zeer behendig. Ze weet een publiek te begeesteren, ze praat goed en vlot, en ze heeft een winning smile. Ze verstaat de kunst om tegelijk ernst uit te stralen en hoop te geven.»

HUMO En haar grootste zwakte?

MORAIN «Ze kan de dingen ook te véél overdenken. En ze durft weleens van mening te veranderen. Als politiek commentator ben ik om die reden vaak hard geweest voor haar beleid als procureur-generaal.»

SOENENS «Eerst was ze voor een ziekteverzekering die betaald werd door de overheid, even later gaf ze toch de voorkeur aan een privéverzekering. Eerst was ze voor de kwijtschelding van studieschulden, dan weer niet. Ze heeft het imago een flipflopper te zijn.»

MORAIN «Er zijn mensen die zich afvragen of ze wel principes heeft. Onterecht. Ze is een fervente voorvechter van de strengst mogelijke wapenwetgeving – een heet hangijzer in Amerika, gezien de vele shoot-outs en de invloed van de wapenlobby. Ze is een onvermoeibare strijder voor burgerrechten en vrouwenrechten, voor het homohuwelijk en het recht op abortus, voor actie tegen seksueel geweld en kindermisbruik, tegen racisme en klimaatverandering. Op al die punten is ze compromisloos en zal ze geen duimbreed toegeven. Maar al de rest is onderhandelbaar.»

HUMO Speelt ze graag de baas? Heeft ze graag het laatste woord?

MORAIN «Oh yeah! Bekijk haar curriculum: nooit heeft ze ergens de tweede viool gespeeld. In die zin wordt het vicepresidentschap een spannende uitdaging. Voor het eerst in haar carrière zal ze onder een rechtstreekse baas moeten werken.

»Ik denk dat het wel zal loslopen, behendig als ze is. Ik durf er geld op te verwedden dat wij op geen enkel moment getuige zullen zijn van een meningsverschil tussen Biden en Harris. Terwijl ik ervan overtuigd ben dat die er binnenskamers wel zullen zijn. Wanneer ze samenzitten in het Oval Office, face to face, zal zij haar baas ongezouten de waarheid zeggen. Maar wij gaan daar nooit iets van horen. En áls dat toch het geval zou zijn, moet ik mijn beeld van Kamala Harris compleet herzien. Want dan zal ze gefaald hebben.»

HUMO Zou het kunnen dat ze van Biden, gezien diens leeftijd, meer manoeuvreerruimte krijgt dan om het even wie van haar voorgangers ooit heeft gekregen?

MORAIN «Onderschat Biden niet. Hij droomt al van deze baan sinds hij piepjong was. Dit is zijn moment. Hij gaat het zich niet laten ontglippen. Hij zal geen minuut van zijn presidentschap willen missen. Hij zal the man in charge zijn, geloof me maar.»

SOENENS «Ik denk dat Joe Biden haar heel nauw zal betrekken. Net zoals Biden zelf heel nauw bij het beleid werd betrokken als vicepresident van Obama. Er zijn toen een aantal zware dossiers in zijn richting geschoven, zoals de betrekkingen met Oekraïne en het grote infrastructuurplan waarmee Obama de economie wilde boosten na de crisis van 2008. Gezien zijn leeftijd zal Biden inderdaad op Harris rekenen. Zij zal de echte topadviseur van de regering-Biden worden, en niet zomaar een stand-in die zich klaarhoudt op de achtergrond.»

WOEDE

HUMO Zijn er dingen die Kamala Harris echt kwaad maken?

MORAIN «Als ze al ooit kwaad of opgewonden zou zijn, laat ze dat in elk geval niet merken. Ze schreeuwt niet tegen mensen en verliest nooit haar geduld. Ze is geen doetje – ik weet uit goede bron dat ze hard kan zijn voor haar medewerkers – maar daar komt nooit iets van naar buiten.»

SOENENS «Soms kan ze giftig uit de hoek komen. Joe Biden kan ervan meespreken. In het eerste debat in de aanloop naar de Democratische nominatie voor het presidentschap, toen ze allebei nog kandidaat waren, zei ze tegen Biden: ‘Ik geloof niet dat u een racist bent.’ En vervolgens verweet ze hem niet genoeg te hebben ondernomen tegen bussing, aparte schoolbussen voor zwarte kinderen. Biden was naar verluidt gechoqueerd. Zijn echtgenote heeft er lang over gedaan om het Harris te vergeven.

»Haar ervaring als openbaar aanklager is een vloek en een zegen. Ze heeft haar reputatie gebouwd op een aantal keiharde ondervragingen in de Senaat: die van Brett Kavanaugh, toen hij benoemd zou worden tot rechter bij het hooggerechtshof, ondanks beschuldigingen van seksueel misbruik. Of die van Jeff Sessions, minister van Justitie onder Trump, over zijn rol in het Rusland-dossier. Sessions deed het bijna in zijn broek voor Harris, hij sméékte haar om bedenktijd te krijgen. ‘Ik kan dit tempo niet aan,’ zei hij letterlijk. Harris beseft dat die stijl zich tegen haar kan keren. De laatste tijd doet ze er alles aan om niet over te komen als een toornige heks.»

‘Nooit heeft ze ergens de tweede viool gespeeld. Het vicepresidentschap wordt een spannende uitdaging: voor het eerst in haar carrière zal ze onder een rechtstreekse baas moeten werken.’ Beeld REUTERS
‘Nooit heeft ze ergens de tweede viool gespeeld. Het vicepresidentschap wordt een spannende uitdaging: voor het eerst in haar carrière zal ze onder een rechtstreekse baas moeten werken.’Beeld REUTERS

AFGUNST

HUMO Hoe is haar relatie met de andere vrouwelijke prominenten van de Democratische partij: Nancy Pelosi, Hillary Clinton, Michelle Obama?

MORAIN «Volgens mij is ze nog het meest close met Hillary, die ze altijd gezien heeft als een rolmodel. Al wil ze dat nu misschien niet meer geweten hebben. Ik geloof niet dat ze een innige verstandhouding heeft met Michelle Obama. Met Barack Obama heeft Kamala Harris wel een politieke alliantie. Ze zijn politieke vrienden, maar ze behoort niet tot zijn vaste entourage.

»De vrouwen naar wie Kamala Harris opkijkt, moet je volgens mij gaan zoeken in de burgerrechtenbeweging. Historische figuren als Rosa Parks, beroemd geworden wegens haar weigering in 1955 om achteraan in de bus plaats te nemen, op de voor zwarten gereserveerde plaatsen. En zeker ook Shirley Chisholm, die in 1969 het eerste vrouwelijke parlementslid van Afro-Amerikaanse afkomst werd, en in 1972 de eerste vrouwelijke presidentskandidate was.»

HUMO Onderhoudt Harris ook vrouwenvriendschappen ter linkerzijde van de Democratische partij, met Elizabeth Warren of Alexandria Ocasio-Cortez?

MORAIN «Elizabeth Warren heeft destijds haar kandidatuur voor de Senaat gesteund, net zoals Nancy Pelosi. En met AOC, zoals wij Alexandria Ocasio-Cortez hier noemen, is het zoals met Michelle Obama: ze kennen elkaar, maar ze zijn geen hartsvriendinnen. AOC is 25 jaar jonger dan Harris, ze leeft in een andere wereld.

»Donald Trump heeft Kamala Harris afgeschilderd als radicaal-links, maar dat is gewoon niet waar. Harris is bijna vijftien jaar lang openbaar aanklager geweest. Botweg gezegd komt die job neer op mensen straffen en naar de gevangenis sturen. En reken maar dat ze véél mensen achter tralies heeft gezet. Sommigen zitten er nu nog, en gaan er de rest van hun leven zitten. Als politiek commentator heb ik haar beleid als openbaar aanklager vaak afgekraakt. Niet omdat ze te soft was, wel omdat ze zo hard was. Ik bedoel maar: zij is geen uiterst-linkse stokebrand die er plezier in schept de samenleving te ondermijnen en de brave burger op de kast te jagen. Wel integendeel. De enige straf waartegen ze gekant was, was de doodstraf. So what? De helft van de Amerikanen is tegen de doodstraf. De katholieke Kerk is tegen de doodstraf. Je kunt bezwaarlijk zeggen dat het een extreem of controversieel standpunt is (lacht)

SOENENS «Kamala Harris is veeleer een centrumfiguur dan progressief. En, zeer opmerkelijk: een lieveling van Wall Street. Toen ze zich kandidaat stelde voor het presidentschap, daalde er véél manna uit Wall Street neer in haar campagnekas. Waardoor ze meteen aan de leiding ging in de peilingen – met een grote voorsprong op Joe Biden.»

HEBZUCHT

SOENENS «Kamala Harris is ook sterk gelinkt aan het Californische bedrijfsleven: van de big tech-oligarchen uit Silicon Valley tot de entertainmentindustrie in Hollywood. Het weldenkende linkse volk met veel geld, zeg maar.»

MORAIN «Tony West, haar schoonbroer, is de huisadvocaat van Uber. De dochter van haar zus Maya heeft achtereenvolgens gewerkt bij Facebook, Slack en Uber. En haar man is dan weer directeur bij Facebook. Kamala’s naaste familieleden, tevens haar belangrijkste politieke adviseurs, zijn gepokt en gemazeld in het hyperkapitalisme van Silicon Valley.»

HUMO Wil dat zeggen dat Kamala Harris op economisch vlak een doorsnee Amerikaanse politica is, steeds bereid om door het stof te kruipen voor het vrij ondernemerschap?

MORAIN «Het hangt er sterk van af over welke onderneming het gaat. Harris is nooit erg vriendelijk geweest voor de olie- en de wapenindustrie. Ze zal bedrijven die het klimaat schaden niet ongestoord hun gangetje laten gaan. Onlangs was er in Californië een referendum over een voorstel om de pakjesleveranciers van de techbedrijven als zelfstandigen te laten opereren. Uber was pro en stopte 100 miljoen dollar in de campagne. Kamala Harris van haar kant schaarde zich achter de vakbonden en stemde tegen. Ondanks het feit dat haar eigen schoonbroer tot de top van Uber behoort.»

‘Met Barack Obama heeft Kamala Harris een politieke alliantie. Ze zijn politieke vrienden, maar ze behoort niet tot zijn vaste entourage.’ Beeld Hearst Newspapers via Getty Imag
‘Met Barack Obama heeft Kamala Harris een politieke alliantie. Ze zijn politieke vrienden, maar ze behoort niet tot zijn vaste entourage.’Beeld Hearst Newspapers via Getty Imag

TRAAGHEID

HUMO Zijn er momenten dat Kamala Harris níét aan politiek doet? Waaraan besteedt ze haar vrije tijd? Leest ze boeken, luistert ze naar muziek, doet ze aan sport?

MORAIN «Ik heb echt geprobeerd om daar achter te komen, maar het is me niet gelukt. Eén van de weinige dingen die ik weet, is dat ze een foodie is. Ze houdt van koken, met een voorkeur voor de Indiase gerechten die ze van haar moeder heeft meegekregen.»

SOENENS «Ik heb gelezen dat ze een uitgebreide collectie Converse All Star-sneakers bezit. Maar ook dat beschouwt ze blijkbaar als een privéaangelegenheid, want vorige week zou ze geprobeerd hebben een foto waarop ze die schoenen draagt van de cover van Vogue te krijgen.»

HUMO En te laten vervangen door een foto waarop ze een saai blauwgrijs mantelpak draagt.

MORAIN «Dat is ook Kamala. Ze weet de aandacht te vangen. Ze beseft: hoe minder we over haar weten, hoe spannender we het vinden, hoe meer we smachten naar nieuwe stukjes informatie. Op die manier spreekt ze meer tot de verbeelding dan voorgangers als Mike Pence, Joe Biden, Dick Cheney of Al Gore

ONKUISHEID

HUMO Samengevat: Kamala Harris is een gecrispeerde controlefreak?

MORAIN «She’s just a very private person. Zelfs tijdens een persoonlijk gesprek is ze op haar hoede. Ik heb haar een paar keer ontmoet toen ze procureur-generaal was in San Francisco. Ze kwam altijd in haar dooie eentje naar onze afspraken, zonder medewerkers of entourage. Haar eigen vrienden vinden haar geheimzinnig; een gesloten boek. Tien jaar lang waren ze in het ongewisse over haar burgerlijke staat. Had ze een relatie? En zo ja: met wie? Tot ze in 2014 ineens getrouwd bleek te zijn, met Doug Emhoff

HUMO Is ze bang om zich bloot te geven? En heeft ze daar reden toe?

MORAIN «Dat denk ik niet. Ze vindt gewoon dat het nobody’s business but her own is. Ze heeft zich omringd met een kleine schare vertrouwelingen. De meeste van haar vrienden kent ze al van in haar studententijd.»

HUMO Haar enige glamoureuze moment was haar relatie met Willie Brown, de voormalige speaker voor de Democraten in het Californische parlement en ex-burgemeester van San Francisco. En dat was dan vooral omdat híj glamoureus was.

MORAIN (lacht) «Precies. Maar daarvoor moeten we dus al teruggaan naar midden de jaren 90. Zij was een jonge advocate van 30, hij een door de wol geverfde politieke rot van 60. Op het feestje voor Browns 60ste verjaardag schijnt Clint Eastwood champagne te hebben gemorst op het nieuwe mantelpakje van Kamala, dat is zowat het enige geboekstaafde feit uit die periode.»

SOENENS «De conservatieven hebben haar in de presidentscampagne afgeschilderd als een halve prostituee, omdat haar carrière pas een boost zou hebben gekregen door haar relatie met Brown.»

MORAIN «Het klopt dat Kamala Harris door Willie Brown heeft kennisgemaakt met de politieke elite en een resem kapitaalkrachtige ondernemers. Het klopt ook dat zij als jonge nobody door de bemiddeling van Brown een zitje heeft bemachtigd in de bestuursraad van een lokaal museum.

»Weet je wat Willie Brown later over zijn relatie met Kamala Harris heeft gezegd? ‘Het was een echte liefdesaffaire. Zij hield van mij, en ik hield ook van mij.’ (lacht) Al moet gezegd dat Kamala Harris intussen zelf ook de nodige star quality heeft. Als zij het podium bestijgt, druipt het charisma er van af.

»Later heeft ze nog een kortlopende relatie gehad met de talkshowhost Montel Williams, en in 2014, op haar 50ste, is ze dus getrouwd met Doug Emhoff. Later bleek dat die relatie is voortgekomen uit een blind date die een vriendin van Harris had gearrangeerd. Emhoff is een blanke man van joodse komaf; een joviale kerel die zichzelf omschrijft als ‘just a dude’. Maar hij is ook een behoorlijke succesvolle advocaat, met goeie contacten in de entertainmentindustrie in Hollywood. Emhoff heeft twee kinderen uit een eerder huwelijk, die hun stiefmoeder Momala noemen.»

HUMO Gaat Kamala Harris de Amerikanen, en de wereld, versteld doen staan?

MORAIN (lacht) «U hebt mijn boek gelezen: u kent haar bijgevolg al beter dan de gemiddelde Amerikaan. Veel mensen hier hebben haar weleens zien passeren op tv. Anderen kennen alleen de karikatuur die Trump van haar heeft gemaakt. Maar geloof me: de meesten weten nauwelijks iets van haar. In dat opzicht kan ze de mensen alleen maar verbazen.

»Nu, vicepresidenten maken doorgaans nauwelijks naam en faam. Het is de president die het land vertegenwoordigt en het beleid belichaamt. Er zal met andere woorden veel van Joe Biden afhangen. Als hij slaagt voor het grote examen, dan zij ook. Als Harris van plan is om bij de eerstvolgende gelegenheid een gooi te doen naar het presidentschap – en er is geen haar op mijn hoofd dat daaraan twijfelt – dan moet ze nu alles doen wat ze vermag om van Biden de beste president te maken die hij kan worden. Dat betekent ook dat ze Biden in geen geval mag overschaduwen.»

HUMO Hoe groot achten jullie de kans dat ze snel president wordt?

MORAIN «Dat hangt helemaal af van Joe Biden. Het is mogelijk dat hij een president wordt van één termijn, of zelfs van minder dan één termijn. Maar als hij fit en gezond blijft, en als hij de VS weer op het juiste spoor krijgt, zie ik hem nog voor een tweede termijn gaan. Zoals ik al zei: Biden wacht al heel lang op deze kans. Nu hij eindelijk in het Oval Office zit, wil hij er niet binnen de kortste keren buitengedragen worden.

»Kamala Harris heeft nog alle tijd. Zij kan gerust nog acht jaar geduld oefenen. Wegens haar rol in de Senaat, waarvan ze als vicepresident de voorzitter is, is ze van cruciaal belang voor de Democratische partij. Omdat er nu precies evenveel Democratische als Republikeinse verkozenen zijn, zal Harris daar de stemmingen kunnen beslechten met haar doorslaggevende stem. Daardoor is het nu al zeker dat ze de meest invloedrijke vicepresident uit de Amerikaanse geschiedenis wordt.»

SOENENS «Natuurlijk moet ze zich klaarhouden voor het geval Biden, nu ja, uitvalt. En ze zál klaar zijn, daar mag je zeker van zijn.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234