null Beeld

'Zeezoogdieren in de Schelde?' Dokter De Zeulder lacht er niet mee!

Walvisachtigen zijn intelligente dieren, net als leden of ex-leden van K3.

Dr. Koen De Zeulder «Hou die klimaatopwarming in godsnaam buiten de discussie! Er was onlangs wat ophef over een naaktfoto van Josje van K3, en het was weer van dat: ja, dat heeft natuurlijk alles te maken met de opwarming van de aarde! De enige tegenstem kwam van Peter Mertens van de PvdA, die er een kapitalistische uitwas in zag. Terwijl we allemaal zouden moeten weten dat het gewoon om aandachtzoekerij gaat. Met die narwal is dat net zo.»

HUMO Die narwal wou gewoon wat aandacht?

De Zeulder «Walvisachtigen zijn intelligente dieren, net als leden of ex-leden van K3. Vergezocht is mijn stelling dus niet. Ik ben bereid te geloven dat zo’n beest uit verstrooidheid de Schelde in sukkelde. Maar ter hoogte van Doel moet het toch beseft hebben dat er iets niet klopte. Waarom zwom het dan verder? Zeker niet voor de rijke visgronden ter hoogte van Hoboken. Nee, dat dier wou in de belangstelling staan. Dat is dan aardig gelukt, zij het op een pijnlijke manier.»

HUMO En die dolfijn?

De Zeulder «Dolfijnen zijn specialisten in communicatie. Het is verbluffend hoe die lieve dieren boodschappen doorgeven, met ratelend gekir, dunne hoge lachjes, ultrasone volzinnen en hele alinea’s vol diepe basgeluiden die tientallen kilometers ver dragen. Wellicht wist die dolfijn dat een lichtjes narcistische narwal zijn ondergang tegemoet zwom. Familieleden en vrienden hadden misschien al een signalement verspreid. Voor je opwerpt dat zoiets wel héél gesofisticeerd is: zo’n signalement kan simpel zijn, hoor. ‘Vermist. Zwemmende punchbag met grote piek vooraan’. Daarmee weet al wat in zee rondploetert, van de timide zeepok tot de majestueuze potvis, over wie het gaat.»

HUMO Hoe is die narwal aan zijn einde gekomen?

De Zeulder «Slecht inschatten van een bocht, typisch weekendongeval. Hij wou de Rupel opzwemmen, richting Boom. Hij had vast iets over Tomorrowland gehoord. Hij heeft zijn bocht niet scherp genoeg genomen, en is de berm ingeknald.»

HUMO En die dolfijn?

De Zeulder «Die had vernomen dat er in de buurt een narwal lag te zieltogen op de rechteroever. Maar hij wist niet exact waar, anders had hij wel eerder ingegrepen. Maar wacht... We mogen niet te snel conclusies trekken!»

HUMO Waarom niet?

De Zeulder «Omdat mijn scherpzinnigheid dan niet volledig tot haar recht komt.

»Misschien ligt de sleutel tot het raadsel op het emotionele vlak, in het huiveringwekkende gebied van de onnatuurlijke liefde. Maar ja! Die dolfijn had hevige gevoelens opgevat voor de narwal. Het was wederzijds, liefde op het eerste gezicht. De narwal besefte evenwel dat een relatie met een andere diersoort geen stabiele toekomst bood, en daarom vluchtte hij weg. De dolfijn, verblind door hormonale opwellingen, stormde erachteraan. Het drama eindigde aan de monding van de Rupel.»

HUMO Hoe vonden die arme dieren de dood?

De Zeulder «Die achtervolging heeft weken geduurd. Je moet je voorstellen hoe die dolfijn heel de tijd aangrijpende liefdeskreten loste in het kielzog van zijn geliefde. Uiteindelijk brak de narwal. Hij gaf toe. Hij maakte rechtsomkeer, en vloog als een torpedo op zijn aanbidder af. Daarbij vergat hij helaas die scherpe hoorn, die zijn zeezoogdierenbakkes siert. De dolfijn, door hartstocht verblind, hield daar ook geen rekening mee. Hij werd gespiest door de liefde.»

HUMO Wat een tragisch verhaal.

De Zeulder «Hulp kon niet meer baten. Uiteindelijk heeft de narwal zijn geliefde teder neergelegd in het riet. Zijn verdrietige geklaag was kilometers ver te horen, maar de omwonenden dachten dat het om een kapotte scheepstoeter ging. ‘Zo kan ik niet verder leven!’ jammerde hij. Hij heeft de daad bij het gejank gevoegd, en smeet zich een eindje verder op de oever.»

HUMO Dat is om stil van te worden.

De Zeulder «Ja, soms gebeuren er drama’s waarbij zwijgen het spreken overtreft, vooral als het voorafgaande spreken een uitzonderlijke diepgang en eloquentie had. Zoals in dit geval.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234