null Beeld

'ZEG EENS EUH!': de truc is een boeiend verhaal te vertellen

Een inleiding schrijven zonder ‘euh’ te gebruiken? Eitje. Vanavond kunt u alweer afstemmen op het Belgisch Kampioenschap Uit De Nek Lullen, waarbij vier BV’s, waaronder Jelle De Beule, onder de hoede van Gert Verhulst naar aloude traditie zullen proberen een minuut te vullen zonder daarbij terug te vallen op het meest versleten aller stopwoordjes. Wie slim is, zet zijn duiten in op De Beule: in één van de vorige afleveringen wist hij zo’n indrukwekkend verhaal op te hangen over Julius Caesar dat de andere deelnemers gaandeweg niet eens meer doorhadden dat hij zich niets aantrok van welk verboden woord dan ook.

Tom Raes

Jelle De Beule «Dat is de beste truc: je moet een verhaal vertellen dat inhoudelijk zo boeiend is dat de andere panelleden beginnen te luisteren naar wát je zegt, in plaats van te letten op de woorden die je gebruikt. Bij dat verhaal over Caesar waren ze op den duur alleen nog maar bezig met of het wel waar was wat ik zei.»

HUMO En was ze ook helemaal waar, die hele biografie die je uit het hoofd wist op te rakelen?

De Beule «Absoluut! Ik ben een geschiedenisnerd, en dan vooral als het op de Romeinse geschiedenis aankomt. De biografie van Julius Caesar heeft geen geheimen voor mij.»

HUMO Het valt me op hoe iedereen plots zo’n nostalgisch gevoel lijkt te koesteren voor het originele programma. Et tu, Brute?

De Beule «Ik ook, ja. Ik moet een jaar of tien geweest zijn toen het uitgezonden werd, en ik weet nog dat dat toen op vrijdagavond was. Na een week logeren bij grootmoeder was het een vaste afspraak voor bedtijd.»

HUMO Iets anders: je bent binnenkort ook te zien in ‘Callboys’ van Jan Eelen. Mét geblondeerd haar.

De Beule «Wat trouwens niet zo makkelijk was om weer kwijt te raken. Na de opnames had ik het donker laten verven, in een tint die dichter aanleunde bij mijn natuurlijke. Helaas bleek dat in de praktijk zo’n fake Eddy Wally-kleur te zijn. Bovendien heb ik ook al gemerkt dat die donkere verf nu, na wat zon en foute shampoo, ook nog eens begint los te laten, waardoor er links en rechts highlights beginnen door te schemeren.»

HUMO In ‘Callboys’ speel je een behoorlijk homo-erotische scène met Matteo Simoni. Heb je daarvoor diep moeten graven?

De Beule «Dat viel wel mee. Geen research moeten doen vooraf, noch methodacting. Je hoort acteurs vaak over vrijscènes zeggen dat het een vrij technische zaak is, en dat blijkt dus waar te zijn. Bovendien staan er een hoop mensen naar je te kijken op zo’n set, wat alles ook wel in perspectief zet.»

HUMO Je staat met ‘De ideale wereld’ drie dagen op Pukkelpop. Wat ga je daar doen? Chokri ontvangen als gast?

De Beule «Nee, het programma zoals het op tv loopt laat zich niet helemaal vertalen naar een festivalpodium, merken we. Er zal dus geen centrale gast opduiken. In plaats daarvan komen er wat meer show en wat meer acts. De kleine, subtiele humor laten we achterwege, we focussen op de iets minder subtiele grappen (lacht).»

HUMO Plots sta je wel voor een festivalpubliek: vaak beschonken, nog vaker in bloot bovenlijf.

De Beule «O, maar ik heb destijds met Neveneffecten ook al stand-up gedaan op Pukkelpop. Uit ervaring weet ik dat zo’n festivalpubliek echt dankbaar kan zijn: als ze het goed vinden, laten ze dat heel duidelijk merken. Maar dat betekent ook dat zodra ze het beu beginnen te worden, ze je net zo makkelijk van het podium kunnen awoerten.»

HUMO Ooit meegemaakt?

De Beule «Ikzelf niet, maar ik heb het op Dranouter ooit gezien met een comedian: volledig van het podium gejoeld.»

HUMO Op Dranouter, de langharige hippie onder de festivals?

De Beule «Onderschat zo’n festivalpubliek niet: een paar uur in de zon staan en wat bier hijsen, en een mens is al snel een stuk assertiever dan de doorsnee abonnee in een cultureel centrum.»

HUMO Euh, bedankt.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234