null Beeld

'Zeg eens euh!': ik had het spel verbazend snel weer in de vingers, alsof er helemaal geen twintig jaar verstreken was

U kunt erom lachen of huilen, maar dat alles ooit terugkomt, staat stilaan buiten kijf. Die stelregel lijkt in het bijzonder op te gaan voor de jaren 90: na de succesvolle terugkeer van ‘De mol’ en ‘Temptation Island’ haalt VIER nu nóg een oud televisiebeestje van onder het stof. Neen, de wetenschap heeft nog niet ontdekt hoe Jos Ghysen weer tot leven kan worden gewekt, maar vanavond kunt u wel opnieuw naar ‘Zeg eens euh!’ kijken. De legendarische panelshow, waarin Margriet Hermans het bij de minste aanleiding op een bulderlachen zette, (de betreurde) Emiel Goelen het spel vaak net iets te serieus nam en die arme Jaak Pijpen keer op keer het onderspit moest delven, is na een pauze van bijna twintig jaar weer helemaal terug. Inclusief de toen nog doorsnee bemiddelde presentator Gert Verhulst.

mke

HUMO Wiens idee was het om ‘Zeg eens euh!’ te rebooten?

Gert Verhulst «Omdat Studio 100 de rechten op het programma bezit, hebben wij dat idee eens opgeworpen tijdens een brainstorm met VIER. Ik was er namelijk zeker van dat er geen sleet zat op de formule. ’t Is in feite een speeldoos, met telkens vier andere woorden die het spel bepalen. De inhoud die uit die vier woorden komt, past zich aan aan de tijdgeest: de verhalen die de panelleden nu vertellen, zijn helemaal anders dan die van twintig jaar geleden. Je kunt ‘Zeg eens euh!’ dus in feite nog jaren spelen zonder dat het gaat vervelen.»

HUMO Dus jullie hebben niet gemorreld aan de oorspronkelijke formule?

Verhulst «Nee, we stonden daar wel voor open, maar na één keer proefspelen bleek het niet nodig. Net omdat het spel al tot in de puntjes is uitgewerkt: je hebt een thema, die minuut, dat woordje ‘euh’ en nog een ander woord dat taboe is, en that’s it.»

HUMO Is de wisselbeker, dat protserige, glimmende ding dat meestal door Koen Crucke of Margriet Hermans werd gewonnen, er ook weer bij?

Verhulst «Nee, want we spelen elke dag met een wisselend panel. Als je dan met een wisselbeker speelt, kan het zijn dat iemand ermee naar huis is en nooit meer terugkomt (lacht).»

HUMO Vanwaar het idee om met een wisselend panel te spelen?

Verhulst «VIER zendt het programma ditmaal dagelijks uit. Als je dan met een vast panel speelt, bestaat het risico dat je in herhaling valt. Daarom hebben we geopteerd voor een poule van tien panelleden. Margriet en Koen, de twee originele panelleden, zijn weer van de partij, en dan nog enkele ‘nieuwe’ bekendheden, zoals Karen Damen, Jelle De Beule, Maaike Cafmeyer en James Cooke. Die laatste is nog niet zo bekend bij het grote publiek, maar volgens mij wordt hij de revelatie van ‘Zeg eens euh!’»

HUMO Hebben de anciens, Margriet Hermans en Koen Crucke, dan geen oneerlijk voordeel tegenover de nieuwe kandidaten?

Verhulst «Nee, helaas voor hen niet. Ik denk dat het een beetje te lang geleden was (lacht). Plus: ze zijn al een dagje ouder, en dat kwam de reactiesnelheid niet bepaald ten goede.»

HUMO Zit er onder de nieuwe panelleden al een nieuwe Jaak Pijpen, zo’n panellid dat er echt niets van bakt?

Verhulst «Oh ja, er zijn er zelfs twee. Wie dat zijn, ga ik nog niet verklappen. Zulke figuren maken het programma ook net plezant. Als je echt speelt om te winnen en je diep concentreert, krijg je die minuut wel volgepraat. Maar dat levert meestal niet zo’n interessante televisie op. Dan heb ik liever dat een panellid zich volledig smijt en een paar fouten maakt, maar wel een onderhoudend verhaal vertelt.»

HUMO Ten tijde van de oorspronkelijke ‘Zeg eens euh!’ was jij er 24. Een eeuwigheid geleden – of toch niet?

Verhulst «Ik verbaasde me er eigenlijk over hoe snel ik het spelletje weer in de vingers had, alsof er helemaal geen twintig jaar verstreken was. Misschien ben ik zelf toch niet zo veel veranderd. (Droog) Nu ja, een beetje afgetakeld, dat wel natuurlijk.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234