null Beeld

Zeg eens euh!: 'Zo'n spel waar je niet al te veel over moet nadenken, vind ik echt geweldig'

Alles komt terug. Van die vervelende herpes tot tv-programma’s uit de jaren 90. Vanaf deze week kunt u bijvoorbeeld lekker nostalgisch worden bij ‘Zeg eens euh!’ op VIER. Aan het format werd niet gesleuteld, de presentator is wederom Gert Verhulst en we zien met Jacques Vermeire, Margriet Hermans en Koen Crucke een aantal vaste panelgezichten van weleer terugkomen, aangevuld met jong bloed als James Cooke. James wíé? James – ‘acteur, producer en regisseur’ – Cooke, dames en heren! Voor een vlotte gang van zaken beloven we om ’m niet te onderbreken als hij ‘euh’ zegt. Wat toch zo’n 68 keer zal gebeuren.

Katrien Verschoren

'James Cooke: 'Voor moeilijke quizzen als 'De slimste mens' moeten ze mij niet vragen.'

HUMO Wist je dat je een Britse pentatleet als naamgenoot hebt?

James Cooke «Euh, een Britse wát?»

HUMO Iets als een triatleet, maar dan met vijf sportdisciplines in plaats van drie.

Cooke «Ah, I wish! Kijk, ze moeten mij nooit vragen voor moeilijke quizzen als ‘De slimste mens’, want dan schijt ik in mijn broek, maar zo’n spel als ‘Zeg eens euh!’, waar je niet al te veel over moet nadenken, vind ik echt geweldig.»

HUMO Je was 8 toen het origineel op de VRT te zien was. Heb je er vaak naar gekeken?

Cooke «Het zal wel zijn! Wij speelden dat thuis ook altijd na aan tafel. Toen ze me vroegen om mee te doen, sprong ik een gat in de lucht, echt waar! Wel jammer dat ik er eigenlijk niet heel goed in ben, en tegelijk een winnaarsmentaliteit heb. Ik had al snel door dat ik zwaar zou afgaan, dus ik heb raad gevraagd aan de anciens. Ze raadden me aan om niet aan ‘euh’ en het woord dat ik niet mocht gebruiken, te denken. Maar dan zit je dus de hele tijd te denken dat je niet aan ‘euh’ mag denken en dat maakt improviseren erg moeilijk. Daardoor ga je automatisch erg persoonlijke dingen vertellen, verhalen die echt gebeurd zijn, omdat je dan al niet moet bezig zijn met het verzinnen van een fictief verhaal. Als ik na afloop van een opname in mijn auto zat, was ik altijd aan ’t denken: ‘Maar James, heb je dat écht allemaal verteld voor zoveel mensen?!’ Ik vermoed dat mijn vader en moeder wel grote ogen zullen opzetten als ze mij bezig horen. Maar op die manier is het natuurlijk ook interessanter: als je bijvoorbeeld het woord ‘paars’ als opgave krijgt, kun je beginnen op te sommen welke paarse dingen je allemaal kent. Of je kunt, zoals ik, vertellen dat je paars bent geboren. Zo komt een mens ook nog eens iets te weten.»

HUMO Was er een te kloppen m/v bij de rest van de panelleden?

Cooke «Margriet Hermans! Zij heeft dat spel echt helemaal onder de knie. Het was echt de max om haar in ’t oog te houden. Zij is zó goed, en tegelijk ook zó grappig. Ik zat met mijn handen op de knop, klaar om af te drukken, maar die blééf maar vertellen.

»Ik moet toegeven dat ik op het einde van een ronde – wanneer je een BV moet raden aan de hand van drie woorden – mijn oor te luisteren heb gelegd bij het publiek. Kwestie van toch een paar punten te sprokkelen.»

HUMO En dat mocht van Gert Verhulst?

Cooke «Nee, als hij zag dat ik probeerde vals te spelen, kwam hij tussen. Dus echt een groot succes was het niet. Al moet gezegd dat dat niets afdeed aan de gezelligheid van de show!»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234