Zendt Netflix binnenkort live voetbal uit?
Netflix veroverde in een mum van de tijd de entertainmentmarkt. Van de meest besproken televisieseries van het moment tot bekroonde documentaires, van exclusieve films uit alle genres tot comedyshows. Het enige deeltje dat nog ontbreekt? Live sportwedstrijden.
Waarom zou een streamingmonster zoals Netflix zich interesseren in voetbalwedstrijden? Wel, omdat voetbal - net zoals andere sporten - iets unieks heeft dat films en series niet hebben: je moet live kijken. Dat maakt een duel tussen FC Barcelona en Real Madrid erg waardevol. Iedereen wil de match zien wanneer ze wordt gespeeld, niet pas enkele dagen of weken later. Om die reden is sport één van de sterkste troeven van klassieke tv-zenders om zich te weren tegen streaming en uitsteld kijken en daarmee reclameinkomsten veilig te stellen.
Door sport binnen te halen, zou Netflix dus één van de laatste snoepjes van de klassieke tv-zenders afnemen. Toch zijn er momenteel nog geen concrete plannen om die stap te zetten, zo vertelde Maria Ferras, directeur business development bij Netflix, afgelopen zomer. Dat is wel anders bij de concurrende online platformen.
All-in
Nadat Twitter in 2016 de eerste was die een fors geldbedrag neertelde om sportrechten te verwerven - 10 miljoen dollar (ongeveer 8,7 miljoen euro) om één keer per week ook NFL-matchen te streamen - zijn die rechten inmiddels verworven door Amazon. De prijs steeg naar 50 miljoen dollar voor twee jaar.
Amazon hanteert een andere tactiek dan Netflix. Zij willen wél all-in gaan voor live sport. Voor 2019 bezit het e-commercebedrijf de exclusieve rechten om twee tennistoernooien te livestreamen: de US Open en de ATP Men’s Tour. Interessant is ook hun aankoop van 20 Premier League-wedstrijden vanaf het seizoen 2019-2020. De voetbalcompetitie zette een pakket in de etalage specifiek gericht op streamingdiensten. Apple, Netflix en Facebook pasten, Amazon zei ja.
Facebook past echter niet voor heel het sportverhaal. Ze sloten een exclusieve deal om drie jaar lang de wedstrijden uit de Spaanse voetbalcompetitie te livestreamen in India, Afghanistan, Bangladesh, Bhutan, Nepal, de Malediven, Sri Lanka en Pakistan. Sony Pictures Network was de vorige eigenaar van dat pakket en betaalde er in 2014 nog 32 miljoen dollar voor. De kost voor Facebook om Messi (en relevante advertenties) te tonen is niet gekend.
Toch is de sportformule van Facebook nog geen gigantisch succes. In 2018 toonde Zuckerberg live wedstrijden uit de Amerikaanse Major League Baseball. Een duel tussen bijvoorbeeld de Seattle Mariners en de Los Angeles Angels werd maar door zo’n 40.000 personen bekeken. Veel kijkers klaagden over de onophoudelijke stroom van nutteloze comments en hartjes die het scherm vullen.
Een laatste grote speler is YouTube. De streaminggigant heeft de exclusieve rechten om de voetbalwedstrijden van Los Angeles FC uit te zenden. Daarnaast heeft het platform al lang ervaring met het streamen van e-sports als ‘Fortnite’, ‘Counter-Strike’ en ‘League of Legends’.
Wanneer hapt Netlix?
Een aantal argumenten houdt Netflix nog tegen. Ten eerste zijn de rechten bijzonder duur. De Premier League-rechten gingen vorig jaar over de toonbank voor 5,2 miljard euro. In ruil mogen de kopers de voetbalwedstrijden tussen 2019 en 2022 uitzenden. Een wedstrijd is daarmee ongeveer even duur als een aflevering van een serie als ‘The Crown’, namelijk 13 miljoen dollar. Groot verschil: waar ‘The Crown’ bekeken en herbekeken wordt, zal een sportwedstrijd na de uitzending weinig bekijks meer trekken en wegzakken in de catalogus.
De rechten voor de NBA, de Amerikaanse basketbalcompetitie, gingen in 2014 onder de hamer. De prijs? Ruim 21 miljard euro voor negen seizoenen, of zo’n 2,4 miljard euro per seizoen. Dan zijn Belgische voetbalwedstrijden goedkoper om uit te zenden: Telenet en Proximus kochten in mei 2017 drie seizoenen voor om en bij de 80 miljoen euro. Een groot verschil, maar er kijken dan ook véél meer mensen naar de Premier League en de NBA dan naar Club Brugge tegen STVV.
Een ander argument is technologie. Er is een verschil tussen een film in 4K streamen en een wedstrijd die door miljoenen mensen tegelijk wordt bekeken. Haperingen verpesten meteen de ervaring – of erger nog: spoilen de uitslag. Ook belangrijk is dat binnen het businessmodel van Netflix - inkomsten uit abonnees - momenteel geen advertenties passen. Facebook en YouTube hebben wél de mogelijkheid om livesport direct te vermarkten.
En tot slot dringt de vraag zich op of het publiek van Netflix zit te wachten op live sportwedstrijden. Al schuilt net daar een belangrijke reden om het wél te doen: het aantrekken van een segment dat nu geen interesse heeft in de streamingdienst. Om dat uit te zoeken, hoeft Netflix zich niet voor meerdere seizoenen te verbinden aan een sport. Ze kopen bijvoorbeeld de rechten voor het WK voetbal of de Super Bowl en meten de impact. Achteraf kunnen ze die content nog massaal uitmelken in documentaires en extra shows.