null Beeld

Zes Emmy's, zeven seizoenen, gratis te bekijken dankzij Humo: Julia Louis-Dreyfus verovert het Witte Huis in 'Veep'

‘Ik heb op het glazen plafond gekakt!’ Een typische uitspraak van Selina Meyer, die in het zevende en laatste seizoen van de HBO-sitcom ‘Veep’ opnieuw een gooi doet naar het presidentschap. Julia Louis-Dreyfus kreeg voor haar vertolking in de politieke satire een recordaantal van zes Emmy-awards, en tussendoor voerde ze een gevecht tegen kanker.

Anke Wauters

'Ik werk harder dan de echte president'

Julia Louis-Dreyfus is nog gekleed als Selina Meyer als we haar op de gang van het Marriot Essex House tegenover Central Park in New York treffen. ‘Ik denk dat haar ‘uhm’ het tempo uit de dialoog haalt,’ zegt ze nog snel tegen een collega. ‘Knip het er maar uit.’ Pas dan merkt de actrice op dat ze omringd is door een horde internationale journalisten die gretig nota nemen van de conversatie. Ze verdwijnt snel en lichtjes vloekend met een make-upteam in haar kielzog.

‘Veep’ is niet het geesteskind van Louis-Dreyfus. Het was de Britse scenarist Armando Iannucci, van de BBC-satire ‘The Thick of It’, die bij haar kwam aankloppen met het idee voor een reeks over de Amerikaanse politiek. Maar sinds de eerste aflevering heeft Louis-Dreyfus zich altijd op Selina Meyer gesmeten, laat ze weten. Na haar werk bij ‘Saturday Night Live’, ‘Seinfeld’ en verschijningen in ‘Curb Your Enthousiasm’, maakte ‘Veep’ van Julia Louis-Dreyfus de meest bejubelde actrice in de Amerikaanse comedywereld.

HUMO Hoe zie je de evolutie van je personage tussen het eerste en laatste seizoen?

Julia Louis-Dreyfus «Selina Meyer zit doorheen de hele serie in een neerwaartse spiraal. Je ziet haar aflevering per aflevering alle morele overwegingen overboord gooien en daarbij sleurt ze iedereen mee. Haar assistent Gary (Tony Hale) verandert helemaal niet: hij blijft haar op een piëdestal plaatsen en gelooft alles wat ze zegt, hoe verschrikkelijk ze zich ook gedraagt. Ik denk dat in zijn personage nog de beste metafoor zit voor wat politiek vandaag inhoudt.»

HUMO Nadat Trump verkozen was, is een pauze van drie weken ingelast voor de cast van ‘Veep’, vertelde Sarah Sutherland ons, die je dochter speelt in de reeks.

Louis-Dreyfus «Daar heb ik heel bewust om gevraagd, ja. Ik denk dat iedereen even op adem moest komen. Op de dag van de verkiezing waren we een scène aan het opnemen waarin Selina de eerste vrije verkiezingen in Georgië volgt. Op een bepaald moment zegt ze: ‘Democratie, wat een fucking horrorshow.’ En niet veel later werd Trump verkozen (zucht).»

HUMO De Amerikaanse verkiezingsrace schiet langzaam opnieuw uit de startblokken. Geeft ‘Veep’ een vertekend of een correct beeld van de Amerikaanse politiek?

Louis-Dreyfus «Ik hoop dat de kijkers zien wat er allemaal kan mislopen als je op de foute mensen stemt. Hopelijk gaan ze zich daardoor beter informeren. Selina is een vrouw die alleen aan zichzelf denkt, ze is een verschrikkelijk mens. Het is in essentie een verhaal over hoe fragiel onze morele waarden kunnen zijn.»

HUMO Hebben de veranderingen van de laatste jaren politieke satire moeilijker gemaakt?

null Beeld

Louis-Dreyfus «In het echte leven is er niets grappigs aan. Daar trek ik een harde lijn in. Er is een opleving van iets afschuwelijks aan de gang: fascisme. Dat is heel ernstig, er staan levens op het spel. De laatste tijd voel ik mij bijna schuldig om te lachen met bepaalde politieke situaties. Ik mag hopen dat ‘Veep’ geen blauwdruk is voor de echte politiek.»

HUMO De humor is altijd scherp geweest in ‘Veep’, maar dit laatste seizoen is het nog een tikkeltje venijniger. Een gevolg van dat giftige politieke klimaat?

Louis-Dreyfus (knikt) «We hebben samengezeten met de schrijvers en de cast om de toon van de reeks te bespreken. Wat kan wel nog en wat niet meer? Ik denk dat dat een aantal goede verhalen heeft opgeleverd voor dit seizoen.»

HUMO Naar welke politici heb je gekeken om Selina Meyer vorm te geven?

Louis-Dreyfus «Selina is niet zomaar uit de lucht gegrepen, er zijn honderden Selina Meyers in de politiek vandaag. Ik heb Nancy Pelosi bestudeerd, Sarah Palin, Hillary Clinton...»

HUMO Wat maakt van Selina Meyer ‘een vrouw in de politiek’?

Louis-Dreyfus «Selina begint als vicepresident, wat je kan zien als een ‘ondergeschikte rol’. En een vrouw in de politiek – of een vrouw in het algemeen, laten we eerlijk zijn – wordt in onze samenleving nog steeds gezien als een ‘ondergeschikte’. Selina heeft daarom een rothekel aan vrouwen, ze is een vrouw die vrouwen haat. Ze is enorm gefrustreerd. Dat is een rode draad in de reeks.»

HUMO Aan het magazine The New Yorker zei je dat frustratie ook een grote factor is geweest in jouw carrière.

Louis-Dreyfus «Frustratie blijft een geweldige drijfveer, omdat er zoveel achter zit: verdriet, woede, zelfhaat, rechtvaardigheidsgevoelens... Ik ben altijd iemand geweest die weet dat ze goed is in wat ze doet, die weet waar ze recht op heeft. Toen ik nog voor ‘Saturday Night Live’ werkte, stond ik vaak in de schaduw van Eddie Murphy. In de beginperiode van ‘Seinfeld’ moest ik dikwijls zagen om meer tekst. De opnames van ‘Veep’ heb ik moeten stilleggen om chemotherapie te ondergaan, ik heb mijn haar verloren... Dat zijn allemaal zaken die mij frustreerden. Voor het spelen van Selina Meyer kwamen al die emoties van pas. Frustratie is niet vies of ‘onvrouwelijk’, het heeft mij zeker geholpen.»

HUMO Als president Trump op Twitter klaagt dat hij ‘Saturday Night Live’ niet grappig vond die week, voel je dan ook frustratie?

Louis-Dreyfus «Neen, dan vraag ik mij vooral af waarom hij zich bezighoudt met een comedyserie in plaats van het land te leiden. Soms denk ik dat ik als Selina Meyer harder werk dan de echte president.»

HUMO Veel mensen zien je als iemand die deuren heeft geopend voor vrouwen in comedy.

Louis-Dreyfus «Ik zou dat heel graag zeggen, maar dat zou pretentieus zijn (lacht). Ik heb de kans gekregen om rollen te spelen die niet beantwoorden aan het archetype van de vrouw in Hollywood. Ik speelde nooit het vriendinnetje, de oogrollende vrouw, de sarcastische buurvrouw, de minnares of het verwende nest. Daar heb ik mij altijd tegen verzet.»

HUMO Ex-collega Jerry Seinfeld omschreef jou in The Washington Post als ‘extreem intelligent en extreem infantiel’, wat volgens hem verklaart waarom je zo’n goede komiek bent.

LOUIS-DREYFUS «Ik weet niet of extreem intelligent de juiste omschrijving is. Maar extreem infantiel snap ik: ik ben nooit bang geweest om op mijn bek te gaan. Dus ja, I’ll take the compliment.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234