null Beeld

Zesdaagse van Gent: Iljo Keisse

Vandaag is de Zesdaagse van Gent aan de slotdag toe, maar, zegt Iljo Keisse, 'ik denk niet dat ik hem dit keer zal winnen'. Keisse - ooit de Gentse god van het ovaal, de lieveling van het publiek, de gedoodverfde winnaar - is moe. Niet in z'n benen; in zijn hoofd. Het is een zwaar jaar geweest, sinds zijn positieve dopingplas in de Zesdaagse van vorige winter.

Sven Spoormakers

Er was het ontslag bij zijn team, de slopende rechtsgang en uiteindelijk de vrijspraak op 2 november. Maar er was ook de dood van zijn vrienden/collega's Frederiek Nolf en Frank Vandenbroucke en de zelfmoord van Dimitri De Fauw. 'De kloppen die ik gekregen heb: dat krijg je niet in één twee drie verwerkt. 2009 was een rampjaar. Dat het maar rap 2010 is.'

HUMO Je bent intussen vrijgesproken van dopinggebruik, maar voel je je ook witgewassen?

ILJO KEISSE «Mijn imago heeft een geweldige dreun gekregen. De mensen zullen erover blijven spreken. Ik moet er maar mee leren leven.»

HUMO De zaak is nog altijd niet helemaal afgelopen: je bent voor de rechter gedaagd door Maximize, de producent van het voedingssupplement waar volgens jou het dopingmiddel HCT in zat.

KEISSE «Volgens mij? Er zijn drie onafhankelijke professoren die zwart op wit bevestigen dat het in dat voedingssupplement zat! Je denkt toch niet dat die professoren hun handtekening onder een rapport zouden zetten als het er níét inzat? Of dat mijn advocaat het had aangedurfd om dat argument voor een rechtbank te pleiten?

»Nee, het enige wat in de hele zaak niet klopte, waren de rapporten die Maximize heeft aangebracht. Zij hebben nu een burgerlijke zaak tegen mij geopend, maar ze hébben al een kortgeding verloren. Hoe moeilijk kunnen ze het zichzelf maken?»

HUMO Maar in het licht van de dood van Frederiek Nolf, Frank Vandenbroucke en Dimitri De Fauw is zelfs zo'n dopingbeschuldiging relatief.

KEISSE «Met Frank heb ik het hele jaar samen gereden in het criterium- en kermiskoersencircuit. Hij woonde ook dichtbij, dus op training kwamen we mekaar regelmatig tegen. We waren redelijk close geworden. Nolf was een ploegmaat, en we konden het ook goed met mekaar vinden. En Dimitri, tja, daar heb ik mijn hele jeugd mee doorgebracht. En nu alledrie dood, hè. Dan besef je dat een dopingbeschuldiging niet het ergste is wat je kan overkomen.»

HUMO De zelfmoord van Dimitri De Fauw was voor de buitenwereld een verrassing. Voor jou ook?

KEISSE «Na de zesdaagse van Grenoble zijn we nog samen naar huis gereden. Ik heb niets aan hem gemerkt: hij was wel wat stil, maar hij had ook zijn zotte buien, zoals altijd.

»Hij zat er wel mee dat hij geen nieuwe ploeg meer vond, dat zijn carrière voorbij leek. Maar daarom pleeg je toch geen zelfmoord? Ik kan niet in zijn hoofd kijken, maar ik ben er zeker van dat hij het niet had gedaan als hij er eventjes goed over had nagedacht.»

HUMO Met alles wat er gebeurd is: kun je nog enthousiast als anders aan de Zesdaagse beginnen?

KEISSE «Nee. Dit jaar niet. De conditie en de moral van de voorbije jaren heb ik niet. Ik doe mijn best, ik train hard, maar ik merk dat ik mentaal er niet klaar voor ben. Ik maak ook weinig kans omdat ik met een jonge Duitser moet rijden, Roger Kluge. Een sterke coureur, maar hij heeft nog nooit in het Kuipke gereden én we hebben nooit samen ploeg gevormd. Het duurt sowieso twee dagen vooraleer we op mekaar zijn ingespeeld. Nee, ik zou het liefst hebben dat de Zesdaagse al achter de rug is.»

HUMO Ben je bang voor de reacties van het publiek?

KEISSE «Ik heb het afgelopen seizoen overal goeie reacties gekregen. Natuurlijk is er altijd iemand die iets lelijks zegt of roept, maar dat is normaal, zeker? En in Gent zullen ze zéker massaal achter mij staan.»

HUMO Waar ligt jouw toekomst, na de vrijspraak? Manager Christophe Sercu heeft al gezegd dat er in het Topsport Vlaanderen-wielerteam opnieuw plaats voor jou is.

KEISSE «Dat heb ik ook in de krant gelezen, maar ik heb het nog niet uit zijn mond gehoord.»

HUMO Verraste dat nieuws je? Ze hebben je tenslotte meteen ontslagen toen bleek dat je positief had geplast.

KEISSE «Nee. Ik ben altijd erg nauw met de ploeg verbonden geweest via de familie Sercu. Van mijn kant is de deur niet dicht: Topsport Vlaanderen was een toffe ploeg waar ik graag bij hoorde. Maar 't is natuurlijk niet de plek waar je het meest verdiende: weinig renners kregen er veel meer dan het minimumcontractje. Terwijl ik sportief en zeker publicitair veel meer waard was.»

HUMO Tot slot: wie wint de Zesdaagse van Gent?

KEISSE «Misschien is het moment de gloire voor Kenny De Ketele wel aangebroken. Hij rijdt met mijn vroegere maat Robert Bartko en hij is er helemaal klaar voor. En Bruno Risi, natuurlijk: er komt stilaan sleet op, maar niet genoeg naar mijn goesting.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234