null Beeld

Zij konden het pochen niet laten: de eindejaarscitaten! (deel 1)

Sterren komen, sterren gaan. En die andere zekerheid: ze zitten ook niet verlegen om een straffe uitspraak meer of minder. Ziehier deel één van de citaten van het jaar – uitspraken en meningen zoals wij het minst graag onze frietjes hebben: ongezouten.

Serge Simonart

'Als ik zo'n stem had, zou ik nachtwaker worden'

* ‘METALLICA’ (opschrift op het T-shirt van Justin Bieber tijdens één van diens concerten – het omgekeerde zou meer indruk maken)

* ‘Ik speel voor mezelf. Mijn publiek krijgt tijdens mijn concerten niet altijd wat het wil, maar wel wat het nodig heeft.’ (Neil Young)

* ‘Toen ik 18 was, zong ik als straatzanger aan de Rive Gauche in Parijs. Onlangs kwam ik daar voor het eerst sinds veertig jaar opnieuw voorbij en waar ik toen zong, stond nu een jonge busker die mijn ‘Tonight’s the night’ speelde. Ik stond achteraan, op een afstandje, hij heeft me niet eens gezien.’ (Rod Stewart, die met Neil Young gemeen heeft dat ze allebei miljoenen hebben uitgegeven aan modeltreintjes. Toen de fabrikant van Neils favoriete merk Lionel ermee wilde stoppen, kocht Neil het bedrijf gewoon op)

* ‘Iedereen die er klakkeloos van uitgaat dat achter de schermen een mán mijn muziek componeert.’ (Laura Mvula, gevraagd wie haar verontschuldigingen verschuldigd is)

* ‘We zijn een heel stuk echter dan al die andere popsterren!’ (Russel van Gorillaz; een boude uitspraak, in acht genomen dat Russel een cartoon is)

* ‘Het simpele feit dat er een autosnelweg naar de hel is, maar slechts een trap naar de hemel, zegt alles over de verwachte verkeersdrukte in beide richtingen.’ (een bord aan een Amerikaanse baptistenkerk in Ohio, verwijzend naar ‘Highway to Hell’ en ‘Stairway to Heaven’)

* ‘David Bowie in de film ‘Labyrinth’.’ (Evan Rachel Wood, de ex van Marilyn Manson, gevraagd met wie ze wél zou willen samenwonen)

* ‘Vorig jaar verloor ik een vader maar ik werd ook vader. En ik dacht na over wat ik zou willen dat mijn zoon zou weten over zijn grootvader. Onder andere dat die altijd jonge mensen heeft gesteund en aangemoedigd die een beetje anders waren.’ (Duncan Jones, zoon van David Bowie, op de Brit Awards)

* ‘Ik dacht dat ik een fanaat was tot ik Alice leerde kennen: die doet het elke dag, in weer en wind, waar hij ook is.’ (soullegende Smokey Robinson over Alice Cooper, en ‘het’ is niet seks maar golf)

* ‘Het voelde alsof mijn favoriete pub net was afgebrand.’ (Robbie Williams over het bijwonen van de geboorte van zijn dochtertje, meer bepaald over het zicht op de wijd opengesperde vagina van zijn vriendin)

* ‘Hij heeft er bij ons goede manieren ingehamerd. Hij las ons voor uit ‘Mrs. Beeton’s Household Management’, een boek uit 1888 waarin wordt beschreven hoe een echte dame eet!’ (Georgia May, dochter van Mick Jagger)

* ‘Slechte muziek zou verboden moeten worden. Ze banaliseert en exploiteert onze gevoelens en tragedies, terwijl muziek die net zou moeten eren.’ (Tom Waits)

* ‘Het hoogste dat je in de kunst kan bereiken, is iemand inspireren of ontroeren, of hem of haar zoveel energie geven dat de luisteraar de kracht vindt om een volgende fase in z’n leven aan te vatten. De enige waardevolle muziek is positieve, inspirerende muziek. There’s life music and death music. Ik maak de eerste soort.’ (Bob Dylan)

* ‘Bob Dylan is God.’ (Susan Predis)

* ‘Ik ben het beu dat mensen Bob Dylan met God vergelijken. Toegegeven, hij heeft een paar valabele dingetjes verwezenlijkt, maar hij is géén Bob Dylan.’ (Tuco Ramirez)

* ‘Ik ben alleen Bob Dylan als het niet anders kan.’ (Robert Zimmerman)

* ‘Blue Suede Jew.’ (Britse krantenkop over een Elvis-imitator uit Jeruzalem die meent dat de geest van Elvis Presley tot hem spreekt)

* ‘Er zijn drie soorten artiesten. Bij de eerste soort doet het pijn, het schrijven doet pijn, er zit trauma en bloed in hun songs. De tweede soort imiteert die pijn. De derde soort doet wat ervan verlangd wordt: leer danspasjes, draag een pruik, laat je borsten vergroten... De eerste soort is meestal populairder dan rijk. De tweede soort is meestal rijk. En de derde soort wordt snel geloosd en vervangen door een verse oogst omdat er zo miljoenen rondlopen.’ (Erykah Badu)

* ‘Om muziek te maken moet je slim zijn, maar ook dom. Je moet slim genoeg zijn om te beseffen dat popmuziek simpel moet zijn. Als je te slim bent, denk je al gauw: deze melodie is simpel, dus ze is slecht. Terwijl elke artiest weet: alle hits zijn simpel.’ (Jim Kerr)

* ‘I don’t need no doctor.’ (Prince op een bootleg van zijn laatste concert in Atlanta op 24 april 2016)

* ‘Prince woonde op letterlijk één kilometer van Paisley Park vandaan. Ik had voor het eerst sinds vier maanden een vrije avond en keek er geweldig naar uit om nog eens seks te hebben met mijn vrouw, toen Prince belde: ‘We zijn ingesneeuwd. Jij hebt een sneeuwploeg op je truck, kom me halen en breng me naar de studio.’ Toen ik aankwam bij Paisley Park bleek daar niemand aanwezig: ook alle andere medewerkers zaten thuis, ingesneeuwd. ‘Oké, breng me dan terug naar huis,’ zei Prince. Toen ik thuiskwam, lag mijn vrouw te snurken. Mijn volgende vrije avond was drie maanden later.’ (Red White, jarenlang manager van Paisley Park)

* ‘Hij betaalde stiekem, anoniem en zonder er ooit over te spreken, de torenhoge ziekenhuisrekeningen van Clyde Stubblefield, de drummer van James Brown. Zo deed hij ettelijke goede daden voor muzikanten van wie hij ooit iets opgestoken had en die later aan lagerwal waren geraakt.’ (Sheila E over Prince. Clyde Stubblefield, ritmegod van de funk, stierf in 2017)

* ‘Ik was jaloers en ongerust.’ (Bono, gevraagd wat hij voelde toen hij Prince voor het eerst hoorde)

* ‘Als ik zo’n stem had, zou ik nachtwaker worden.’ (Prince, luisterend naar ‘Pop’ van U2)

* ‘Arsenio Hall gaf Prince jarenlang harddrugs. Het zal amusant zijn te zien in welke bochten Hall zich zal wringen om dat te ontkennen. Hij doet maar. He can suck my dick.’ (Sinéad O’Connor heeft een groot bakkes en is een flapuit, maar ze vertelt ook meestal de waarheid. Ook al trok ze deze woorden in nadat de Amerikaanse talkshowster dreigde met een schadeclaim van 5 miljoen dollar wegens laster)

* ‘In 1995 voor de shoot van ‘Get Wild’ wilde Prince een kameel. Die moest diezelfde dag nog naar de studio worden gebracht. Je zal zeggen: ‘Dat valt nog mee, hij had ook om een leeuw kunnen vragen.’ Maar toen ik in Paisley Park aankwam, bleek dat daar al een leeuw was: hij lag lui uitgestrekt op de balie aan de receptie.’ (fotograaf Steve Parke)

* ‘Mijn neef had voor mijn 18de verjaardag een karaokeavond georganiseerd in een bar in Bourbon Street in New Orleans. Ik zong ‘Play that funky music’ van Wild Cherry, waarop twee meisjes op de eerste rij hun borsten ontblootten. Even later gaven ze me hun telefoonnummer. Toen stond mijn besluit vast.’ (Caleb Followill van Kings Of Leon, gevraagd wanneer hij besloot om professioneel muzikant te worden)

* ‘Uh-oh, I forgot my dildo.’ (Grace Jones, tijdens haar concert deze zomer in Gent)

* ‘Ik heb geprobeerd om te joggen maar de ijsblokjes vielen telkens uit m’n glas.’ (David Lee Roth van Van Halen)

* ‘Ik begon te denken dat die plaat gemaakt was om er in de ruimte naar te luisteren terwijl je naar de aarde kijkt, en dat iedereen die er op aarde naar had geluisterd niet de volledige luisterervaring had genoten.’ (astronaut Mike Massimino luisterde in space naar ‘OK Computer’ van Radiohead)

* ‘Ik neem hem mee naar de achterbuurt waar ik opgroeide en waar mijn moeder nog steeds woont. Daar laat ik ’m spelen met kinderen die niets hebben en voorlopig niet weten wie zijn moeder is.’ (M.I.A. over de waarden die ze haar zoontje meegeeft)

* ‘Ik zong in m’n hoofd mijn repertoire. Ik weet hoelang elke song duurt, dus als me werd gevraagd om 20 minuten dezelfde pose aan te houden, zong ik ‘The Passenger’, ‘Bang Bang’ en ‘Nazi Girl-friend’, en wist ik: nog 3 minuten bijtellen. Ik beveel die ervaring aan, dat soort terzijdes voorkomt dat ik begin te zweven.’ (Iggy Pop poseerde vier uur voor studenten van de tekenacademie in New York – de vraag was eigenlijk ‘Hoe voelt het als 30 studenten vier uur lang naar je penis staren?’)

* ‘I need some cocaine.’ (Grace Jones in haar kleedhokje rechts van het podium, maar duidelijk hoorbaar aangezien haar microfoon nog aan stond)

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234