Overleden in 2020: Chadwick Boseman, Johny Voners en Ilse Uyttersprot Beeld Humo
Overleden in 2020: Chadwick Boseman, Johny Voners en Ilse UyttersprotBeeld Humo

dit was 2020overleden in 2020

Zij stierven in 2020

Deze beroemdheden uit binnen- en buitenland ontvielen ons dit jaar.

Redactie

5 januari

Little Jimmy (75)

Marc Claeys, beter gekend onder zijn artiestennaam Little Jimmy en later Don Croissant, was een Belgisch muzikant die mee aan de wieg stond van de Belpop. Hij speelde in het voorprogramma van The Rolling Stones in 1966.

6 januari

Philip Cracco (57)

Belgisch ondernemer (oprichter van Accent Interim) die bekend werd door zijn deelname aan het VIER-programma ‘The Sky is the Limit’.

10 januari

Werther Vander Sarren (79)

Vlaams acteur die bekendheid verwierf door zijn rol als de Champetter in ‘De Paradijsvogels’. Hij speelde o.a. gastrollen in ‘F.C. De Kampioenen’, ‘De kolderbrigade’, ‘Wittekerke’, ‘Spoed’ en ‘Familie’.

12 januari

Aart Staartjes (81)

Aartsvader van de Nederlandse kindertelevisie, die niet van braafheid hield. Zocht naar de controverse met ‘De Stratemakeropzeeshow’ en ‘De Film van Ome Willem’. Vervulde 34 jaar de rol van de mopperende Meneer Aart in ‘Sesamstraat’.

21 januari

Terry Jones (77)

Britse komiek die furore maakte met Monty Python. Compromisloos, absurdistisch en scherp van geest. Schreef ook kinderboeken.

24 januari

Rob Rensenbrink (72)

Nederlands profvoetballer, die tijdens zijn carrière voor onder meer Club Brugge en RSC Anderlecht uitkwam. Robbie Rensenbrink werd in 1973 topschutter in België. Drie jaar later won hij de Gouden Schoen.

26 januari

Kobe Bryant (41)

Amerikaanse basketballegende met maar één doel: de allerbeste te zijn. Zijn methode was: als een beest trainen. Kwam samen met zijn dochter om bij een helikoptercrash.

5 februari

Kirk Douglas (103)

Legendarische Amerikaanse acteur, die met ‘Spartacus’ wereldfaam maakte. Was vijftig jaar gevierd acteur, maar stelde ook de hypocriete mores in Hollywood aan de kaak. Voelde zich aangetrokken tot personages met een rottige kant.

19 februari

Pop Smoke (20)

Amerikaanse rapper, zanger en songwriter. Begon zijn muzikale carrière in 2018. Hij verwierf snel bekendheid nadat hij in april 2019 zijn doorbraak-single ‘Welcome to the Party’ uitbracht. ‘Moodswings’ en ‘For The Night’ zijn zijn bekendste singles wereldwijd.

23 februari

Hugo Van den Berghe (76)

Vlaams acteur en televisieregisseur. Van den Berghe werkte in 1967 als acteur bij het Nederlands Toneel Gent, waar hij van 1992 tot 1998 ook de functie van artistiek directeur uitvoerde. Is ook bekend van zijn rollen in ‘Flikken’, ‘Heterdaad’, ‘Spoed’ en ‘Moeder waarom leven wij?’

25 februari

Hosni Moebarak (91)

Egyptische oud-president regeerde met ijzeren hand. Was bijna dertig jaar aan de macht tot hij tijdens de Arabische Lente werd afgezet. Overleefde zes aanslagen op zijn leven.

28 februari

Bob Fosko (64)

Anarchist die kon schreeuwen als geen ander. Frontman van De Raggende Manne. Hun nummer ‘Poep in je hoofd’ werd een grote hit. Hield van ontregelen.

28 februari

Freeman Dyson (96)

Veelzijdig Amerikaanse wis- en natuurkundige die zich vooral richtte op de kwantumfysica, nucleaire magie en ruimtevaart. Was tevens klimaatscepticus.

17 maart

Johny Voners (74)

Vlaamse acteur. Hij was vooral bekend als Xavier Waterslaeghers uit ‘F.C. De Kampioenen’, een rol die hij bijna 30 jaar vertolkte.

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

20 maart

Kenny Rogers (81)

Een van de bestverkopende Amerikaans countryzangers ooit. Zijn succesvolste hits waren ‘Ruby’, ‘Islands in the Stream’ en ‘The Gambler’. Zong duetten met Dolly Parton.

24 maart

Albert Uderzo (92)

Franse striptekenaar die, samen met de in 1977 overleden René Goscinny, de kleine anti-held Asterix de Galliër bedacht. Stopte pas op zijn 83ste met tekenen, na 33 albums van ‘Asterix en Obelix’.

Manu Dibango (86)

Kameroens bandleider, componist, altsaxofonist en vibrafonist. Hij is het bekendst van het nummer ‘Soul Makossa’ uit 1972. Dit refrein zou door Michael Jackson worden gebruikt in Wanna Be Startin’ Somethin’ en later door Rihanna in het nummer ‘Don’t Stop the Music’.

25 maart

Liesbeth List (78)

Bekendste Nederlandse chansonnière, die samen met Ramses Shaffy furore maakte. Altijd even stijlvol, krachtig en gepassioneerd. ‘Heb het leven lief’ was haar lijflied.

30 maart

Dirk Van Duppen (63)

Belgisch arts en politicus (PVDA). Stichter van Geneeskunde voor het volk. In 2020 werd de Prijs voor Mensenrechten voor het eerst in zijn bestaan postuum uitgereikt aan Van Duppen.

Bill Withers (81)

Amerikaans soulzanger en componist. Schreef onder andere ‘Ain’t No Sunshine’.

7 april

John Prine (73)

Amerikaanse folk- en country-singer-songwriter en gitarist. Werkte onder meer Bruce Springsteen, Bonnie Raitt en Tom Petty.

15 april

Brian Dennehy (81)

Amerikaans acteur die in film, theater en televisieseries speelde. Dennehy is het bekendst van zijn rollen als politieagent of ontevreden figuur.

16 april

Christophe (74)

Franse zanger van Italiaanse afkomst. Zijn bekendste nummers zijn ‘Aline’, ‘Les Marionnettes’ en ‘Les Mots Bleus’.

25 april

Per Olov Enquist (85)

Zweeds schrijver. Hij is bekend wegens zijn historische romans; met name ‘Het bezoek van de lijfarts’ (1999) waarmee hij internationale erkenning kreeg.

30 april

Tom Hautekiet (50)

Vlaams grafisch ontwerper en illustrator. Met zijn studio KIET ontwierp hij visuele identiteiten, affiches voor exposities en festivals, verpakkingen, boeken en grafische voorstellingen voor televisie. Hij werkte onder meer voor Rock Werchter, het MAS en de VRT.

9 mei

Little Richard (87)

Amerikaanse zanger en pianist met raspende zang, flamboyante kleding en androgyn uiterlijk. Werd gezien als de architect van rock-‘n-roll.

12 mei

Michel Piccoli (94)

Franse acteur. Hij werkte o.a. met Claude Chabrol, Louis Malle, Marco Ferreri, Luis Buñuel, Manoel de Oliveira, Alfred Hitchcock, Marco Bellocchio, Ettore Scola. Hij was te zien in ongeveer 200 films en gold tientallen jaren als een van de meest vooraanstaande acteurs in de Franse en internationale filmwereld.

25 mei

George Floyd (46)

Zijn laatste woorden waren ‘I can’t breathe’, toen een witte agent hem minutenlang met zijn knie tegen de grond hield. Na zijn dood ontvlamde de protestbeweging Black Lives Matter.

Muurschildering in New York ter nagedachtenis aan George Floyd. Het werk is van de hand van kunstenaar Kenny Altidor. Beeld AFP
Muurschildering in New York ter nagedachtenis aan George Floyd. Het werk is van de hand van kunstenaar Kenny Altidor.Beeld AFP

31 mei

Christo Vladimirov Javacheff (84)

Bulgaars-Amerikaanse installatiekunstenaar en architect, die wereldberoemd werd met het inpakken van de Rijksdag, Pont Neuf en andere monumenten.

2 juni

Jan Zeeman (78)

Nederlands ondernemer die handelde in kleding en textiel. Hij was de oprichter van texielwinkel Zeeman.

8 juni

Marion Hänsel (71)

Belgisch actrice, filmregisseur en filmproducent. Ze won de Zilveren Leeuw op het Filmfestival van Venetië met haar film ‘Dust’ met in de hoofdrollen Trevor Howard en Jane Birkin.

19 juni

Vera Lynn (103)

Britse zangeres van de evergreen ‘We’ll Meet Again’, het lied dat tijdens de Tweede Wereldoorlog het moreel van de Britse troepen opvijzelde. Later maakte ze van haar oorlogsfaam een handelsmerk. Haar lied bereikte in coronatijd opnieuw de top 40.

Vera Lynn. Beeld ANP
Vera Lynn.Beeld ANP

19 juni

Carlos Ruiz Zafón (55)

Spaanse romanschrijver. Hij werd wereldwijd bekend door de publicatie in 2001 van zijn roman ‘De schaduw van de wind’.

22 juni

Joel Schumacher (80)

Amerikaans filmregisseur, scenarioschrijver en producent. (‘St. Elmo’s Fire’, de Batman-films)

23 juni

Lydia Chagoll (89)

Belgische danseres, choreografe, filmregisseur, scenarioschrijfster, schrijfster en actrice.

6 juli

Ennio Morricone (91)

Componist en dirigent van de soundtrack voor ‘Once upon a time in the west’, waarvoor hij een ere-Oscar ontving. Toch stoorde het de trotse Italiaan dat hij vooral hierom herinnerd werd, terwijl hij meer dan 500 filmcomposities, 150 klassieke opera’s en honderden popsongs op zijn naam had staan.

12 juli

Roger Simons (93)

Belgisch radiojournalist. Hij was van 1961 tot 2002 de vaste correspondent van de toenmalige BRT in Londen.

30 juli

Maarten Biesheuvel (81)

Schrijver die in zijn werk openhartig was over zijn krankzinnigheid, in een licht surrealistische, ironische stijl. Zijn debuut ‘In de bovenkooi’ zorgde direct voor zijn doorbraak. Ontving als meester van het korte verhaal de P.C. Hooftprijs voor zijn oeuvre.

3 augustus

John Hume (83)

Ierse politicus die als eerste ging praten met de strijdende partijen in Noord-Ierland. Uiteindelijk leidde zijn actie tot het Goede Vrijdagakkoord, waarvoor hij de Nobelprijs ontving.

4 augustus

Ilse Uyttersprot (53)

Jurist en later politicus en bestuurder voor de CD&V. Voormalig burgemeester van Aalst.

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Wouter Van Lierde (57)

Belgisch acteur gekend van o.a. rollen in ‘Thuis’, ‘Familie’, ‘Flikken’, ‘FC De Kampioenen’, ‘Witse’. Broer van de actrice Monika Van Lierde.

24 augustus

Robbe de Hert (77)

Belgisch filmregisseur. Regisseerde o.a. ‘De Witte van Sichem’, ‘Zware jongens’, ‘Blueberry Hill’ en ‘Hollywood aan de Schelde’.

28 augustus

Chadwick Boseman (43)

Amerikaanse acteur, regisseur en filmproducent die inspirerende zwarte verhalen wilde vertellen. Maakte wereldfaam met zijn hoofdrol in superheldenepos ‘Black Panther’, de eerste miljoenenproductie met een louter zwarte cast en crew.

4 september

Annie Cordy (92)

Belgische zangeres en actrice. Ze nam meer dan 600 liedjes op, speelde in tientallen musicals en zeventien films. Ze verkocht wereldwijd meer dan vijf miljoen albums en singles en was vooral populair in Franstalig België en Frankrijk.

Luk Bral (71)

Vlaamse zanger, kunstschilder en kleinkunstenaar.

9 september

Shere Hite (77)

Een in Amerika geboren Duitse seksvoorlichtster en feministe. Haar seksuologisch werk richtte zich op de vrouwelijke seksualiteit.

12 september

Denise De Weerdt (92)

Vlaamse actrice bekend van o.a. ‘De Paradijsvogels’, ‘Slisse en Cesar’ en ‘FC De Kampioenen’ waar zij de moeder van Balthazar Boma speelde.

18 september

Ruth Bader Ginsburg (87)

Roemruchte, progressieve en standvastige opperrechter van het Amerikaanse hooggerechtshof. Jonge vrouwen adoreerden haar omdat ze opkwam voor de rechten van vrouwen en minderheden.

22 september

Frie Leysen (70)

Belgisch festivaldirecteur en curator. In 1994 richtte ze samen met Guido Minne het tweetalige Kunstenfestivaldesarts in Brussel op

23 september

Juliette Gréco (93)

Franse zangeres en stijlicoon, die opviel met haar donkere stemgeluid en eigenzinnige chansons. Met het lied ‘La Javanaise’, dat ze in 1963 samen met Serge Gainsbourg zong, kwam ze in Nederland in de belangstelling.

29 september

Aster Berkhof (100)

Belgische schrijver. Hij was lange tijd een der meest gelezen auteurs in Vlaanderen.

6 oktober

Eddie Van Halen (65)

Rockster die werd geboren in Amsterdam, maar faam maakte in Amerika. Richtte met zijn broer de band Van Halen op. Bekende nummers zijn ‘Jump’ en ‘Runnin’ with the Devil’. Zijn energieke optredens en formidabele gitaarspel vielen op.

12 oktober

Gerty Christoffels (62)

Belgisch presentatrice. Bekend van ‘Boeketje Vlaanderen’, ‘Het ei van Christoffels’ en ‘De drie wijzen’.

15 oktober

Fons Verplaetse (90)

Belgisch econoom en ere-gouverneur van de Nationale Bank van België. Hij was een van de belangrijkste architecten van de devaluatie van de Belgische frank in 1982. Als gouverneur bereidde hij België voor op de invoering van de euro.

30 oktober

Robert Fisk (74)

Brits schrijver, journalist, en Midden-Oosten-correspondent voor de Londense krant The Independent. Hij was een van de weinige westerse journalisten die Osama bin Laden drie keer geïnterviewd heeft

31 oktober

Sean Connery (90)

Gaf als de acteur de Britse geheimagent James Bond een iconische status. Werd hiermee een van de mannelijke sekssymbolen van de vorige eeuw. Speelde tevens een memorabele rol in de Umberto Eco-verfilming ‘The Name of the Rose’. Was Schot in hart en nieren.

Ward Verrijcken (47)

Belgisch journalist, filmkenner en -recensent.

Ward Verrijcken Beeld VRT
Ward VerrijckenBeeld VRT

(datum onbekend)

Kastiop (22)

Belgisch Youtuber

14 november

Bob Van Staeyen (84)

Vlaams zanger en gitarist. Hij was bekend als lid van de Antwerpse groep De Strangers.

15 november

Lutgard Simoens (92)

Vlaamse radio-omroepster, vooral bekend om haar verzoekprogramma ‘Vragen staat vrij’ op BRT 2 Omroep Antwerpen (tegenwoordig Radio 2) dat ze ongeveer 23 jaar presenteerde.

17 november

Willy Kuijpers (83)

Belgisch politicus, burgemeester van Herent en jarenlang lid van de Volksunie. Hij was erg actief voor allerlei verdrukte volksgroepen over heel de wereld (Basken, Bretoenen, Corsicanen, Ieren, Armeniërs, enz.).

22 november

Corrie van Gorp (78)

Danseres, zangeres, actrice en comédienne, die vooral bekend werd als mevrouw de Bok naast André van Duin. Intellectueel gedoe was niet aan haar besteed, zij ging voor de gulle lach van kluchtige humor.

23 november

Jan Ceuleers (85)

Belgisch journalist. Hij was programmadirecteur televisie bij de BRT van 1989 tot en met 1996.

25 november

Diego Maradona (60)

Voetballegende uit Buenos Aires, die furore maakte bij Boca Juniors, FC Barcelona en Napoli. Zijn dribbelkunst maakte hem tot wereldster. Leidde Argentinië in 1986 naar de wereldtitel, na onder meer zijn doelpunt met de ‘hand van God’. Drank, drugs en vrouwen waren zijn grootste verleidingen.

Diego Maradona. Beeld BSR Agency
Diego Maradona.Beeld BSR Agency

2 december

Valéry Giscard d’Estaing (94)

Franse president en één van de belangrijkste grondleggers van de Europese Unie zoals we die nu kennen. Stond samen met de Duitse ex-bondskanselier Helmut Schmidt aan de basis van de euro. Werd ook wel de Franse Kennedy genoemd.

Ludo Busschots (64)

Vlaams acteur bekend van o.a. zijn rollen in ‘Windkracht 10', ‘Alfa Papa Tango’, ‘Stille Waters’ en ‘Familie’.

12 december

John Le Carré (89)

Brits schrijver van thrillers en spionageverhalen.

20 december

Jacky Morel (88)

Belgisch acteur die vooral faam verwierf om zijn rol als gangwachter Hilaire Baconfoy in ‘De collega’s’.

29 december

Pierre Cardin (98)

Frans-Italiaans mode-ontwerper.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234