null Beeld

Zingen met Merlina: 'Podiumvrees? Knikkende knieën? Nóóit gehad'

‘Zo de ouden zongen, zo piepen de jongen,’ aldus de volksmond. Hoe het met dat piepen is gesteld, kon u onlangs zien in ‘The Voice Kids’. Nu dat achter de rug is, krijgen we met ‘The Voice Senior’ eindelijk te horen wat die ouden van dagen dan wel zingen. Eén van de deelnemers in de eerste aflevering: de 84-jarige Lea Couzin, voor eeuwig Merlina van de gelijknamige serie, en tijdens ons gesprek kampend met wat ze als ‘een serieuze verkoudheid’ diagnosticeert.

Tom Raes

Lea Couzin «Ik merk dat ik daardoor iets meer neusklanken voortbreng dan gewoonlijk. U mag me dat niet kwalijk nemen.»

HUMO U neemt deel aan ‘The Voice’ als zangeres, maar voor hele generaties blijft u vooral Merlina. Stoort dat u?

Couzin «Ik kan nog altijd niet buitenkomen in Antwerpen of iemand vraagt me: ‘U bent toch Merlina, niet?’ Maar ik stoor me aan niets. Ik blijf in de eerste plaats actrice. Ik heb nooit gepretendeerd dat ik een volleerd zangeres was: als ik mezelf moest omschrijven, dan zou ik me eerder een verteller van liedjes noemen. Als ik geen goeie tekst had om mee te werken, dan begon ik er niet aan. Mij ging het in de eerste plaats altijd om wát ik zong.»

HUMO Hebt u uzelf ingeschreven voor ‘The Voice’?

Couzin «Jazeker. Ik vind het nog altijd prettig om op een podium te staan, en als je iets graag doet, waarom zou je het dan laten? Zolang het hart nog wil en het hoofd meekan, moet je ervoor gaan.»

HUMO Was u niet zenuwachtig om naar buiten te treden als zangeres?

Couzin «Helemaal niet. Waarom zou ik ook? Ik ben nooit zenuwachtig geweest in mijn leven, ook niet toen ik nog theater speelde. Ik zag het zo: ik ging iets doen wat ik goed kan, en dat wilde ik tonen aan die mensen.»

HUMO U klinkt vol zelfvertrouwen.

Couzin «Zo zou je het kunnen noemen, maar volgens mij blijf je beter gewoon weg van het podium als je daar met knikkende knieën en een droge keel staat. Plots naar het toilet moeten als het mijn beurt is, of zelfs moeten overgeven: nóóit gehad.

»(Kucht) Goh, mijn stem. Ik ben eigenlijk meer aan het praten dan ik me had voorgenomen.»

HUMO Dan enkel dit nog: als voor u de inhoud primeert bij het zingen, welk lied hebt u dan gekozen voor uw optreden in ‘The Voice’?

Couzin «Ah, een nummer dat ik ook zong in ‘Cabaretro’, een voorstelling die ik jarenlang op het podium gebracht heb met mijn man op gitaar. Heel leuk was dat, maar toen was mijn man zo stout om artrose te krijgen in zijn vingers. Het nummer heet ‘Mon homme’, begin vorige eeuw gezongen door Mistinguett, maar ik bracht het in een eigen versie die ik van een Antwerpse tekst voorzien had. Kent u het origineel? (Zingt) ‘Sur cette terre, ma seule joie, mon seul bonheur, c’est mon homme / J’ai donné tout c’que j’ai, mon amour et tout mon cœur, à mon homme’. Neemt u mij niet kwalijk: door de verkoudheid is mijn stem iets te zwoel voor zo’n nummer.»

HUMO Daar is in de juiste kringen ook een publiek voor.

Couzin «Dat is ook waar.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234