Humo's Grote Jongerenenquête
Zo beleven jongeren corona: slechts de helft wil vaccin zodra het kan
Maandenlang moesten ze binnenblijven. Afspreken met vrienden was er niet bij, naar school gaan evenmin. De zomer werd er één zonder fuiven, festivals of al te verre reizen. En nu de scholen weer open zijn, moeten ze hele dagen mondmaskers dragen. Nee, de jeugd zal later niet nostalgisch terugblikken op 2020. Maar hoe hebben jongeren het voorbije halfjaar beleefd? En hoe zien ze de toekomst tegemoet? Humo vroeg het hen!
Over de eerste maanden van de coronacrisis lopen de meningen flink uiteen. De ruime helft (57 procent) kijkt met negatieve gevoelens terug op de lockdown en 15,5 procent van alle ondervraagden ervoer die zelfs als zeer onaangenaam. Toch vond 43 procent het net een aangename periode – een zeer aangename zelfs, zegt 8 procent.
☞ Lees alle resultaten van ons onderzoek: Slaagt Vlaams Belang erin ook de jeugd te verleiden? Studeert er elk jaar een lading schoolstakende ecologisten af? En hoe zien jongeren de wereld na corona?
☞ Lees ook: de discussie over de resultaten door Bouba Kalala, Nora Dari en Celeste Cockmartin
☞ En: nog maar 12% van de jongeren heeft vertrouwen in onze politici, Bart De Wever is de populairste
☞ Bent u mee met de jeugd? Doe onze test en kom uw mentale leeftijd te weten!
☞ Kijk ook: Luc Haekens peilde de kloof tussen jongeren en ouderen: ‘Dat is nogal een kloof, hè’
Zodra de scholen dicht moesten, waren jongeren aangewezen op afstandsonderwijs. 87 procent van de schoolgaande jeugd zegt thuis les te hebben gevolgd. Misschien geen slechte score, maar tegelijk heeft zowat één op de zes jongens (16 procent) geen les meer gevolgd. Meisjes haakten bijna drie keer minder vaak af (6 procent). Na enkele maanden van noodgedwongen afstandsonderwijs zegt iets meer dan de helft (54 procent) liever les te krijgen op school of op de campus, drie op de tien (29 procent) blijft nog steeds liever thuis.
Coronamoeheid
Er is de jeugd veel ontnomen om het algemeen belang te dienen. Maar hebben jongeren die opofferingen ook graag gemaakt? Ook hier zijn de meningen mooi verdeeld: een derde (32 procent) vindt dat ze níét te veel moet opgeven om ouderen te beschermen, maar nog eens 30 procent meent het tegendeel. Hoe dan ook geeft zowat de helft (54 procent) aan de opgelegde maatregelen nog steeds zo strikt mogelijk op te volgen. Er is een brede consensus (84 procent) dat social distancing nodig is voor onze veiligheid, al maakt het de grote meerderheid (81 procent) eenzamer. Vooral jongens lijken het gehad te hebben met de beperkingen: 22 procent van hen neemt het er niet meer zo nauw mee, terwijl dat bij de meisjes slechts 13 procent is.
Dat coronamoeheid optreedt bij jongeren is niet zo vreemd als je weet dat iets meer dan de helft (54 procent) van hen meent dat de economische kosten van de coronacrisis erger zijn dan het virus zelf. Slechts 17 procent is overtuigd van het tegendeel.
Tekst gaat door onder de grafiek
Niet tuk op een vaccin
Even vooruitblikken dan. Zal deze hele periode straks niet meer zijn dan een nare herinnering? De jeugd is weinig optimistisch. De ene helft (49 procent) denkt dat het leven na corona nooit meer hetzelfde zal zijn als voorheen, en van de andere helft blaakt ook lang niet iedereen van het vertrouwen: slechts één op de vijf jongeren schat dat het leven weer zal worden zoals vroeger, de overige 30 procent tast nog in het duister. Opvallend: vooral meisjes (60 procent) denken dat corona een blijvende impact zal hebben op onze samenleving én ze denken vaker dan jongens dat de wereld er slechter aan toe zal zijn na corona (48 tegenover 36 procent).
Iets minder dan de helft (45 procent) van de ondervraagden noemt een volgende pandemie onvermijdelijk. En ook nu zijn meisjes pessimistischer: 20 procent van de jongens denkt dat zo’n nieuwe pandemie te vermijden is, tegenover nauwelijks 11 procent van de meisjes.
Willen we deze periode achter ons laten, dan is ons belangrijkste wapen tegen het virus wellicht het intussen beruchte vaccin. Toch is onze jeugd niet erg happig om zich te laten inenten. Niet meer dan de helft (48 procent) zegt zich te zullen laten vaccineren zodra dat kan, en bijna een kwart (22 procent) is niet zinnens dat te doen. De overige 30 procent is nog onbeslist.
Of het coronavirus ook koortsachtig het liefdesleven van jongeren verstoort, leest u hier volgende week. Dan richt Humo’s Grote Jongerenenquête zich op de liefde, relaties en seksualiteit.
Onderzoeksbureau iVOX bevroeg tussen 26 augustus en 8 september een (op taal, geslacht, leeftijd en diploma) representatief staal van 1.000 Vlaamse jongeren tussen 15 en 24 jaar (de maximale foutenmarge: 3,02%).