null Beeld

Zo cool is School is Cool

Dik een jaar geleden mocht juryvoorzitter Charlie Poel het Antwerpse groepje School Is Cool voor een eivolle AB uitroepen tot winnaar van Humo's Rock Rally 2010.

Geert Op de Beeck

Elk ervaren Rock Rally-jurylid weet wat hem op zo'n moment te wachten staat: veel boegeroep, en een bierbekerbombardement van de ontevreden fans van de negen groepen die níét gewonnen hebben. Maar vorig jaar gebeurde er iets ongewoons: níémand gooide een bekertje, en de hele zaal applaudisseerde - zelfs de fans van de andere groepen bleken School Is Cool een verdiende winnaar te vinden.

Vandaag is hun debuutplaat klaar, en dat is al even ongewoon: liefst zestien songs staan erop, dubbel zoveel als op het doorsneedebuut. En in scherpe tegenstelling tot de meeste van al die doorsneedebuten hebben we geen enkele keer gedacht: 'Dit nummer hadden ze toch beter weggelaten.' Als 'Entroplogy' één zaak bewijst, is het dat Johannes Genard duidelijk weet hoe hij een excellente popsong moet schrijven. En dat de Rock Rally-jury altijd gelijk heeft, uiteraard!

Enkele quotes van School is Cool

Johannes Genard «We proberen alleszins hetzelfde te bereiken als Arcade Fire: we willen mensen blij maken op een directe manier - hier en nu. Enfin, niet op een reggae-achtige manier, zo van 'Yeah, man, everything 's gonna be allright!' En evenmin op de wauw-wat-is-het-leven-toch-gewéldig-achtige manier. Bekijk het als een herneming van de traditie, net zoals Arcade Fire in een traditie zit: in hun muziek kan je keihard de invloed van Bruce Springsteen horen.»

Andrew Van Ostade «Een ego hebben is geen probleem, maar dat mag de muziek niet in de weg zitten. School Is Cool staat op een podium om de mensen te entertainen, niet om te laten zien: kijk eens wat voor fucking fantastische types wij zijn!»

Van Ostade «Eigenlijk zou op de Rock Rally altijd zo'n goede sfeer moeten hangen. Je komt elkaar achteraf hoe dan ook nog tegen, en je kunt als muzikanten maar beter iets leren van elkaar: meteen na onze overwinning hebben we een mail van Milow gekregen, met allerlei adviezen over hoe we het moesten aanpakken. Fantastisch toch, dat een grotere artiest dat doet?»

Genard (over Pukkelpop 2011) «Als er mensen doodgaan, wordt al de rest irrelevant, hè. Ik was opgelucht toen ik de sms kreeg dat ons optreden niet doorging. Een tijdlang was het niet duidelijk of het festival al dan niet afgelast werd, en ik had echt niet geweten hoe we dat hadden moeten aanpakken: je kan daar toch geen vrolijke songs spelen? Of moest ik voor ons optreden een speech geven of zo?»

Het volledige artikel leest u in Humo 3710 van dinsdag 11 oktober 2011. De allereerste plaat van School is Cool, 'Entropology', zit op 18 oktober bij Humo voor maar 7,40 euro extra. Het pakket is ook te koop bij Free Record Shop.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234