null Beeld

Zo is er maar één

Ooit was 'Zo is er maar één' een ode aan het Nederlandstalige lied, een uit zijn oevers getreden vrij podium waarin tientallen muzikanten elk afzonderlijk een klassieker in de bloemetjes zetten. Maar het vierde seizoen wordt plots een totaal ander soort programma: een talentenjacht met niets dan jonge en onbekende talenten - amper tien in totaal.

Frederick Vandromme

Ze moeten in de eerste ronden weliswaar nog een paar oude krakers uit de koelkast halen, maar toch: we worden in de maling genomen waar we bij staan!


YASMINE (presentatrice) «We hadden het gevoel dat, als we dan toch een vierde seizoen zouden maken, we het programma nieuwe zuurstof dienden te geven. In het oude format was de uitdaging voor ons een beetje weg.

»Nu hebben we de vorige jaren ook altijd al nieuw talent tussen de deelnemers gesmokkeld. 't Is een geweldige springplank, natuurlijk. Kijk naar wat Mira, Yevgueni of Buurman is overkomen na de vorige reeksen.»


HUMO Daardoor ligt het zwaartepunt veel meer op de artiesten dan op de klassieke songs die ze coveren. Hadden jullie niet beter meteen een andere titel gekozen?

YASMINE «Misschien, maar de naam 'Zo is er maar één' stáát ondertussen voor iets. De mensen weten dat ze bij ons een bijzonder breed palet van stijlen kunnen verwachten - ook nu weer: 't gaat van alternatief tot schlager, zeg maar. In het verleden konden bij ons Thé Lau en Nicole & Hugo in één en dezelfde aflevering - dat was du jamais vu destijds - en die lijn willen we doortrekken.»


HUMO De jonge deelnemers hebben nog heel veel te leren over de wereld waarin ze terecht zullen komen. Heeft tante Yasmine nog goeie raad voor hen?

YASMINE «Ik straal toch meer een moederkloek- dan een tantegevoel uit, denk ik. De enige raad die ik me nu voor de geest kan halen, is: probeer alles zo nuchter mogelijk door te maken. Plezier is belangrijk, maar weet dat je voor de leeuwen gegooid wordt, en laat je in geen geval te veel meeslepen door het monster dat televisie onmiskenbaar is.

»Ik studeerde nog toen ik zelf plots op televisie terechtkwam, en ik spreek uit ondervinding als ik zeg dat je kijk op het leven ineens - boem patat! - helemaal verandert. In de aula was ik nummer 42, maar toen ik daar op een dag buitenstapte stond er ineens volk op mij te wachten voor een handtekening. Dat is... ráár. Ik was toen ook nog te veel spons, ik nam alles in me op en wist te weinig te relativeren. Je moet léren jezelf af te schermen.»


HUMO Iets anders: vorige week trad je samen met Saartje Vandendriessche, Vanya Wellens, Sabine Hagedoren en Geena Lisa op als de Vlaamse Spice Girls in de 'Kom op tegen kanker'-show. Carrièreplannen?

YASMINE «Ze hadden onze kop zotgemaakt om iets te doen dat geld op zou kunnen brengen, en wij vonden er niets beters op dan maar meteen ons lichaam aan te bieden. Weten we meteen ook wat we waard zijn op de markt.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234