Spanje is een van de zwaarst getroffen landen sinds de start van de pandemie.  Beeld AP
Spanje is een van de zwaarst getroffen landen sinds de start van de pandemie.Beeld AP

CoronacrisisEuropa

Zo lang duurt de lockdown in andere Europese landen nog (en dit zijn hun maatregelen)

In het klassement van landen met het hoogste aantal nieuwe coronabesmettingen is Europa deze week oververtegenwoordigd. Alleen Israël en twee Antilleneilanden (St. Barts en de Turks- en Caicoseilanden) zijn uitzonderingen in de top 10 van het besmettingenklassement dat inmiddels wordt aangevoerd door Portugal.

Bob van Huët

Om nieuwe besmettingen en met name die met de gevreesde Britse variant tegen te gaan, varen de diverse Europese landen nog steeds een eigen, strenge koers. De trend is géén versoepeling. Terwijl Portugal een arsenaal aan nieuwe en strenge maatregelen heeft afgekondigd en Duitse en Oostenrijkse specialisten laat invliegen voor hulp, overweegt buurland Spanje in de hoofdstad Madrid juist weer een versoepeling van de maatregelen. Een stand van zaken.

De tekst gaat verder onder het kader

Top 10 besmettingen per 100.000 inwoners

1. 809,7 - Portugal
2. 612,7 - Saint-Barthélemy
3. 526,2 - Montenegro
4. 524,5 - Turks- en Caicoseilanden
5. 487,1 - Spanje
6. 484,9 - Andorra
7. 442,5 - Tsjechië
8. 423,6 - Israël
9. 415,2 - Slovenië
10. 405,1 - San Marino
Cijfers op basis van afgelopen week

Inwoners van de wijk Kreuzberg in Berlijn lopen langs dichtgetimmerde winkels met posters voor de coronateststraat. Beeld AFP
Inwoners van de wijk Kreuzberg in Berlijn lopen langs dichtgetimmerde winkels met posters voor de coronateststraat.Beeld AFP

Duitsland

Ondanks dalende besmettingscijfers ziet de Duitse overheid (zowel de federale als die van de deelstaten) vooralsnog geen reden de huidige coronamaatregelen te versoepelen. Sterker, er wordt gepleit om de maatregelen die tenminste nog gelden tot 14 februari juist aan te scherpen. Vanuit de deelstaten klinkt wel de roep om een ‘perspektivplan’, een routekaart naar afbouw van de beperkingen en betere tijden. ‘We kunnen niet eeuwig in lockdown blijven,’ zo verwoordde Tobias Hans, minister-president van Saarland, het breed gevoelde sentiment. Ondertussen blijven de scholen gesloten, mag er maar één persoon op bezoek komen, moeten in het openbaar vervoer en in winkels medisch goedgekeurde maskers worden gedragen en is werkgevers opgedragen thuiswerken te faciliteren. Duitsland had zijn grenzen al gesloten voor mensen uit Groot-Brittannië, Ierland, Portugal, Brazilië, Zuid-Afrika, Lesotho en Swaziland.

Franse agenten controleren bestuurders aan de Frans-Belgische grens.  Beeld AP
Franse agenten controleren bestuurders aan de Frans-Belgische grens.Beeld AP

Frankrijk

Ondanks oplopende besmettingsaantallen door de Britse variant blijven scholen en kleuterscholen vooralsnog open in Frankrijk. Dus nog geen derde lockdown die bovenop de tweede zou komen. Maar dat kan vandaag veranderen na crisisberaad. Frankrijk zet de laatste dagen vooral in op scherpere controles van bestaande maatregelen. Dus meer grenscontroles voor in- en uitreizend personenverkeer. En ook meer toezicht in winkelcentra, bouwmarkten en meubelzaken. Is hun vloeroppervlakte groter dan 20.000 vierkante meter, dan blijven ze gesloten, behalve als ze levensmiddelen verkopen. Kappers mogen wel open. Restaurants, bioscopen en theaters blijven gesloten. De huidige avondklok blijft van kracht tussen 18.00 en 06.00 uur. Frankrijk sloot zondag de grenzen voor niet-essentieel reisverkeer van buiten de EU-landen naar Frankrijk.

In Groot-Brittannië worden testkits uitgedeeld waarmee mensen zichzelf thuis kunnen testen. Beeld AFP
In Groot-Brittannië worden testkits uitgedeeld waarmee mensen zichzelf thuis kunnen testen.Beeld AFP

Verenigd Koninkrijk

Het land waar de zorgwekkende Britse variant van het virus opdook, is nu zelf als de dood voor de nog meer besmettelijke Zuid-Afrikaanse en Braziliaanse varianten. De grenzen zijn gesloten voor reizigers daarvandaan. Alle andere reizigers (inclusief Britse staatsburgers) moeten na aankomst in het Verenigd Koninkrijk tien dagen in quarantaine. Terwijl de Britse regering niet nalaat te benadrukken de EU te hebben afgetroefd als het gaat om bestellingen van diverse vaccins, betreurt het land nu meer dan 100.000 doden (hoogste in Europa). Half februari zouden de grootste risicogroepen in het land zijn gevaccineerd. 8 maart wordt gekeken of de scholen weer open kunnen. Tegen die tijd wordt ook gekeken of andere maatregelen versoepeld kunnen worden. Thuiswerken en thuisblijven blijven vooralsnog de norm. Johnson hamerde erop dat mensen echt thuis moeten blijven. Alleen voor een boodschap of medische hulp mogen de Britten even naar buiten.

Uitvaartmedewerkers in een mortuarium in Amadora, een buitenwijk van Lissabon.  Beeld AFP
Uitvaartmedewerkers in een mortuarium in Amadora, een buitenwijk van Lissabon.Beeld AFP

Portugal

Portugal doorstond de eerste golf prima, maar januari bleek een rampmaand met meer dan 5.500 doden. Door de Britse variant van het coronavirus is Portugal qua nieuwe besmettingen nu het zwaarst getroffen land ter wereld. De voormalige beste leerling van de klas heeft het verknald rond de kerst toen alle beperkende maatregelen werden opgeschort. Omdat ‘het mocht’, kwamen Portugese families massaal bij elkaar voor de kerstdis en daarvoor betalen ze nu een hoge prijs. De ziekenhuizen kunnen het nauwelijks aan. Patiënten zijn overgevlogen naar Madeira. Volgens de premier bevindt het land zich in de ernstigste fase van de pandemie. Portugal is dan ook weer volledig in lockdown, de grens met Spanje is gesloten. Reizen naar het buurland is alleen in speciale gevallen nog toegestaan. Uit angst voor de Braziliaanse coronamutant is ook het vliegverkeer met Brazilië stilgelegd.

Deze week overleden meer dan 300 Portugezen aan corona.  Beeld EPA
Deze week overleden meer dan 300 Portugezen aan corona.Beeld EPA

Spanje

Terwijl ook Spanje zucht onder oplopende besmettingsaantallen, overweegt de regio Madrid toch een versoepeling van de maatregelen. Vanaf vrijdag zijn buitenterrassen uitgebreid naar groepen van vier tot zes personen. Ze mogen ook twee uur langer blijven zitten: tot middernacht. Cafés en bars blijven open tot 21.00 uur. De regionale bestuurders zeggen alles op alles te zetten om de culturele sector, inclusief restaurants en bars, te redden. Er zijn plannen mensen die daar werkzaam zijn voorrang te geven bij het vaccineren. Het beleid staat haaks op de gezondheidssituatie in Madrid: meer besmettingen dan in welke andere Spaanse stad ook.

Bewoners van het Icaria verzorgingstehuis in Barcelona, Spanje, wachten op hun vaccinatie. Beeld AP
Bewoners van het Icaria verzorgingstehuis in Barcelona, Spanje, wachten op hun vaccinatie.Beeld AP

(AD)

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234