TipsThuisvermaak
Zo maak je het toch gezellig met vrienden en familie
Eindelijk alle films van Studio Ghibli kijken, de verzamelde werken van Tolstoj lezen of banjo leren spelen: nu veel sociale verplichtingen zijn weggevallen, hebt u er tijd voor. Maar voor wie liever intensief contact houdt met vrienden en familie, hier wat ideeën om analoge gezelligheid te veranderen in digitale.
Netflix zonder chill
Een goed alternatief voor een filmavond is Netflix Party. Met deze Chrome-extensie gaat terugspoelen en pauzeren op Netflix synchroon – en moet iedereen dus wachten als u even een zak popcorn in de magnetron gaat leggen. Voor snedig commentaar en briljante filmanalyses is er een chatvenster. Voordeel: de vriend die altijd al na tien minuten vragen begint te stellen omdat hij niet snapt wat er gebeurt (er valt verdomme nog niks te snappen!) is nu een stuk makkelijker te negeren.
Core-antaine
Nu de meeste fitnesscentra dicht zijn, kan het moeilijk zijn de motivatie te vinden om in beweging te komen. Spreek daarom met een groepje mensen af te sporten via Skype of FaceTime, waarbij elke dag een ander voor sportleraar speelt. Diegene maakt van tevoren een afspeellijst op YouTube of Spotify (de uitdaging is om die precíés tegelijk aan te zetten) en geeft door wat er nodig is. Een paar flessen water als gewichten, een krukje of kratje om op te stappen, een leuk retrosportpakje aan en voilà. De kans is aanwezig dat de work-out wat minder gestroomlijnd verloopt dan in de sportschool, maar acht zonnegroetende vrienden op uw beeldscherm is in elk geval goed voor het humeur.
Voorleesclub
Met vrienden onderling is een voorleesclub makkelijk: kies een thema – spannend, erotisch, postapocalyptisch – en laat iedereen een kort verhaal of gedicht uitzoeken uit zijn boekenkast of van het internet. Lees elkaar voor in een groepsgesprek op Skype of in filmpjes. Voor wie tijd overheeft, mag het natuurlijk ook een zelfgeschreven stuk proza of poëzie zijn. Of vertel elkaar waargebeurde verhalen rondom een thema à la ‘Echt gebeurd’.
Dancing with myself
Nu feestjes zijn afgelast, bieden veel dj’s hun sets aan als livestream. De roemruchte Berlijnse clubs hebben zich verenigd op unitedwestream.berlin en zenden daar elke avond muziek uit. Zo zijn er nog meer feestinitiatieven te vinden. Kies dus samen een livestream of haal de (spreekwoordelijke) draaitafels tevoorschijn en begin er zelf een. Zet de webcam aan en dans alsof Big Brother u niet in de gaten houdt. Bier bestelt u bij een brouwerij in de buurt die wel wat steun kan gebruiken en een bezorgservice heeft. Als u meer van het zittende type bent, is de app HouseParty een idee. Daarin kun je een virtueel huisfeestje mét spelletjes organiseren.
Webcamdate
Na dagen in uw comfortabele thuiskloffie is een gelegenheid om iets anders aan te trekken welkom. Dof uzelf op, dek de tafel zo stijvol mogelijk en ga via Skype of Facetime op een date met een vriend(in) (of een scharrel die net niet serieus genoeg was om samen mee in thuisquarantaine te zitten). Of doe een dubbeldate met een ander koppel. Bestel bijvoorbeeld eten bij één van de goede restaurants die nu noodgedwongen bezorgen. Ook leuk: stuur twee singles op een blind date door ze toe te voegen aan een groepsvideogesprek, ze aan elkaar voor te stellen en er dan zelf uit te stappen.
Ouderwets gamen
Er zijn natuurlijk genoeg fantastische online spellen om samen te spelen, maar het is ook een leuke uitdaging om een ‘analoog’ spel te spelen over Skype, Zoom of FaceTime. Denk aan Hints of Weerwolven van Wakkerdam, waarbij de opdrachten/personages eventueel kunnen worden verdeeld met lootjestrekken.nl. Ook dobbelspellen als mexicanen, regenwormen of yahtzee werken prima, als iedereen een eigen set dobbelstenen heeft. Bingoliefhebbers kunnen op Facebook deelnemen aan de Foute Bingo-avond.
Thuisjam
Hebt u nog ergens een gitaar of djembé liggen? Vrienden die het conservatorium hebben gedaan, ooit bas speelden in een band of rocken op de kazoo? Hou dan een digitale jamsessie. In een groepsvideogesprek op Zoom of Skype werkt het aardig, mits iedereen, en vooral de ‘host’ van het gesprek, voldoende snel internet heeft. Een beetje chaotisch blijft het altijd en als niet iedereen microfoons en mixers heeft wordt het resultaat misschien niet oorstrelend, maar vermakelijk is het zeker. Iets efficiënter muziek maken op afstand kan met Ohm Studio, JamKazam of Jammr.
Privé-Ted Talks
Iedereen heeft wel een vriendin die promoveert in ‘iets met economie’ of een zwager die werkt bij een bedrijf dat ‘duurzame dingen’ doet. Vraag ze een minicollege op te nemen en kom erachter wat ze bezighoudt. Denk goed na over een pakkende presentatie. Een colbertje/labjas, een flipboard, een laserpen: het hoeft allemaal niet, maar het levert wel bonuspunten op.
24 Thuiskitchen
Skype of FaceTime aanzetten tijdens het koken is gezellig, maar nog leuker is het om een heus instructiefilmpje in elkaar te zetten. Bevrijd dus uw innerlijke Piet Huysentruyt, Jeroen Meus of Sandra Bekkari, blancheer, pocheer, marineer, snijd julienne, smelt au-bain-marie en becommentarieer het allemaal uitvoerig. Zorg ervoor dat de belangrijkste voorbereidingen zijn getroffen voor de camera aangaat. Als u niet wilt dat uw vrienden drie kwartier naar een stoofschotel in de oven moeten kijken, is een beetje monteren ook aan te raden.
Open huis
Naar een museum gaan kan niet, maar wie weet wat voor moois u en uw kennissen in huis hebben liggen. Laat iedereen een kort filmpje maken, waarin u vertelt over een interessant (kunst)voorwerp in uw woning. Misschien hebt u een schilderij waar u trots op bent, een designmeubel met een goed verhaal, of wie weet hebt u ooit de tamboerijn van Prince gevangen tijdens een concert of de eerste druk van ‘Suske & Wiske en het Spaanse Spook’ op zolder liggen. Hoe meer mensen u ervoor uitnodigt, hoe groter uw eigen virtuele museum.
(VK)