null Beeld Edo Draaijer
Beeld Edo Draaijer

Zo overleef je de eerste dag na de vakantie

De gevreesde en onvermijdelijke dag komt er weer aan: De maandag na de vakantie. Hoe houd je dat relaxte gevoel vast? Wat doe je met de uitpuilende mailbox? En hoe vermijd je het ‘post holiday syndrome’?

Als het lijkt alsof heel Nederland op vakantie is begin augustus dan kan dat kloppen. In het midden van het hoogseizoen, rond week vijf van de zomervakantie, zijn de meeste Nederlanders op vakantie: ongeveer 4 miljoen Nederlanders zijn dan weg. In totaal zijn ongeveer 12 miljoen Nederlanders ergens in de zomer op vakantie. Op 2 september eindigt het hoogseizoen en keert de drukte op de weg terug.

Somber gevoel

Dat sombere gevoel na je vakantie, daar zijn de termen post-holiday syndrome, post-vacation blues en post-travel depression voor bedacht. Het is een bekend fenomeen, zeker na lange en verre reizen. Je voelde je zo goed en ontspannen, had mooie voornemens en eenmaal thuis blijkt alles hetzelfde te zijn. Als je echt buikpijn krijgt van het idee dat je weer moet beginnen en aftelt naar de volgende vakantie is er iets structureel mis. ,,Geef je dagen of weken cijfers”, adviseert loopbaancoach Ester de Bruine. ,,Probeer te snappen waarom je onvoldoendes geeft. In de vakantie wordt soms bedacht het roer helemaal om te gooien. Maar het is niet gezegd dat je gelukkig wordt van ontslag nemen en een bed & breakfast beginnen. De kunst is om voorzichtiger bij te sturen. Probeer te bedenken wat je wel leuk vindt en wat niet.”

Gun jezelf in ieder geval een paar dagen om te wennen aan je thuisomgeving. Coaches geven ook de tip om snel je spullen op te ruimen, een nieuwe plant te kopen, wat overbodige spullen weg te gooien en vooral NIET alvast een nieuwe vakantie te boeken, want dan ben je echt van vakantie naar vakantie aan het leven zonder iets aan je normale dagen te doen.

Goede voornemens

Grote kans dat je tijdens de vakantie tot nieuwe inzichten bent gekomen. Je wil de dingen anders gaan doen. En misschien wil je juist stoppen met bepaalde dingen. Schrijf deze voornemens op. ,,En maak er een project van op je werk”, zegt productiviteitsdeskundige Arjan Broere, die als Getting Things Done-trainer werkt voor het bedrijf Meereffect. ,,Als het een project is, kun je er mensen bij betrekken en er al snel een klein begin mee maken. Laat je het eerst een week liggen, dan kom je terug in je oude gewoontes en verdwijnt het naar de achtergrond. Het moet prioriteit krijgen als je opnieuw begint op je werk.”

Hopelijk heb je al in je vakantie bedacht wat de grootste stressfactoren van je werk zijn en kun je die zo snel mogelijk aankaarten bij je leidinggevende. Wacht niet tot het eerstvolgende functioneringsgesprek, want dat ligt traditioneel wat later in het jaar. Arjan Broere adviseert leidinggevenden om medewerkers de kans te geven hun inzichten met elkaar te delen. ,,Iedereen doet ideeën op in de vakantie. Geef mensen de ruimte die inzichten te bespreken. Daar wordt iedereen beter van dan op dezelfde voet door te gaan.”

En ook de goede gewoontes van je vakantie wil je graag vasthouden. Meer bewegen en gezonder eten bijvoorbeeld. Betrek daar ook collega’s bij, adviseert Arjan Broere. ,,Door weer achter je bureau te lunchen krijg je een klein beetje bevrediging dat je wat extra werk kunt doen. Dat moet je vermijden. Maak de afspraak met een collega om samen te wandelen tijdens de lunch. Zo vermijd je de triggers om in je oude patroon terug te vallen.”

Uitpuilende mailbox

De grootste vrees van veel kenniswerkers is een uitpuilende mailbox op maandagochtend. De rigoureuze oplossing is alles wissen en afwachten wat belangrijk genoeg was om een reminder te krijgen. ,,Als je voor je vakantie niks hebt afgesproken of ingesteld, zal 80 procent van je mail misschien wel naar de prullenbak kunnen”, zegt Arjan Broere. ,,Maar heel vriendelijk is het niet om al je mail te wissen. Dat zul jij ook niet fijn vinden als je collega’s dat doen. Het is vooral iets wat je voor je vakantie goed moet regelen. Afspreken in het team wie aanspreekpunt is, wat je doet met interne mails, zorgen dat iedereen in het bedrijf duidelijke onderwerpregels schrijft en de juiste filters in je mailprogramma instellen zodat nieuwsbrieven en dergelijke gelijk naar de goede map gaan. Als je dat goed doet, wordt de kwaliteit van de mails die je wel krijgt groter.”

Volg je deze maatregelen dan kun je in hoog tempo je mailbox doorploegen. Zeker als je begint met de meest recente mails, want die problemen van je eerste vakantiedag zijn hoogstwaarschijnlijk allang opgelost. En zie je een rijtje mails van dezelfde persoon, dan kun je beter één keer met diegene bellen, dan alles te bekijken, adviseert Broere.

Ander werk

“Het is goed dat mensen hun werk gaan evalueren in de vakantie, dat doen we veel te weinig”, zegt loopbaancoach Ester de Bruine. ,,Als je echt weg wilt dan moet je niet één keer solliciteren en na een afwijzing mopperend blijven zitten. Voorzichtiger je werk bijsturen kan ook. Andere projecten, een andere vestiging of iets leuks zoeken buiten je werk. Je hoeft niet al je passie in je werk te vinden, daar kun je ook hobby’s of vrijwilligerswerk voor gebruiken. Pas op dat je niet vanwege een paar negatieve aspecten in je werk alles overboord gooit. Zoek uit wat je wel en niet leuk vindt en probeer dat in je voordeel aan te passen.”

© AD

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234