null Beeld

Zo viert dr. De Zeulder Valentijn

Stuur uw vriendin naar de loopgraven!

Hugo Matthysen

Dr. Koen De Zeulder «Ja, dat rapport... Grote horlogemerken als Cartier en Rolex krijgen de volle laag, toch een beetje vreemd van een vereniging die zich Human Rights Watch noemt. Is hier sprake van een verborgen agenda? Maar ik ken het probleem al langer. Tien jaar geleden ben ik gestopt met het schenken van juwelen, onder meer daarom. Maar ook omdat het schenken van kraaltjes en andere glanzende rommel, hoe schandalig duur die ook mag zijn, denigrerend is. Wie zijn vrouw sieraden schenkt, behandelt haar als een kleuter. Dan kun je haar net zo goed een houten puzzel geven, of een pop.»

HUMO Kunnen bloemen nog?

De Zeulder «Bloemen? Die ontwortelde levende wezens, die te kijk worden gesteld in een lelijke vaas en tien dagen later achteloos worden weggesmeten? Wie een boeket schenkt, zegt eigenlijk: ‘Nu ben je nog mooi en daarom geef ik je aandacht, maar ooit zul je verslensen, en dan ga je onverbiddelijk naar de schroothoop.’ Een rare manier om de liefde te vieren, als je het mij vraagt. En je hébt het mij gevraagd, dus dat komt goed uit. Een dikke pluim voor je interviewtechniek.»

HUMO Wat geeft u zelf op Valentijn?

De Zeulder «Valentijn draait om gevoelens. Daarom heb ik tegen mijn vriendin gezegd: ‘Neem een dagje vrij en ga met je vriendinnen naar Zillebeke!’»

HUMO Waarom naar Zillebeke?

De Zeulder «Omdat ze daar, na een gezellige lunch, lekker de Eerste Wereldoorlog kunnen herdenken. Sinds kort is daar een terrein bezaaid met zeshonderdduizend kleibaksels die elk een dode voorstellen. Het was op de televisie te zien, heel beklijvende beelden.»

HUMO Het ontgaat mij toch wat de Eerste Wereldoorlog met Valentijn te maken heeft.

De Zeulder «Het ontgaat mij ook hoe je je overgrootvader, die in de loopgraven een obus op zijn belle époque-donder kreeg, eert met een naamloos beeldje in terracotta. Maar dat is niet mijn probleem, dat is het probleem van die wijven. Daarom ga ik niet mee. Ik ben een denker, en mijzelf kennende weet ik dat ik mij daar wekenlang het hoofd over ga breken. En een patiënt is niet gebaat met een arts met een gebroken hoofd. Het is dus om deontologische redenen dat ze mij niet zullen zien in Zillebeke, dat vurig hoopt de jaarlijkse trofee voor Beste Eerste Wereldoorlogherdenker te winnen.»

HUMO En maken ze een kans?

De Zeulder «Er zijn sterke tegenstanders. Er is een vriendengroep uit Poelkapelle die al veertig jaar lang elke dinsdagavond samenkomt om WO I te herdenken in een plaatselijk café. De andere klanten weten dat, en uit respect trakteren ze hen weleens op een pint. Want het zou toch godgeklaagd zijn dat je het eren van de gevallenen uit eigen zak moet betalen.»

HUMO Wat gebeurt daar dan precies?

De Zeulder «Die mannen gaan mentaal heel diep. Ze zitten daar een uur zuchtend en brommend te hijsen. Stipt om halftien volgt de ontlading: er worden aangebrande verhalen verteld en de aanwezige dames worden lastiggevallen. Die weten dat ze dat gegraai kirrend moeten ondergaan, want achter het front was het net zo. Daar wordt weinig over gerept, maar als die soldaten een dagje vrij hadden, dan gingen die niet in het zonnetje gedichten zitten schrijven.»

HUMO En dat kan nog steeds, in deze tijden?

De Zeulder «Meer dan ooit. Vrouwen die zelfs op Tinder niet meer aan de bak raken, weten dat ze daar terechtkunnen. En mannen met hetzelfde probleem weten dat ook. De toeloop wordt week na week groter. Het is prachtig: eerst een uur lang die dreigende stilte, en dan begint Cupido als een amfetamineverslaafde ADHD’er zijn pijlen af te schieten. De vraag was wat Valentijn te maken heeft met de Eerste Wereldoorlog? In Poelkapelle kennen ze het zinderende antwoord.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234