null Beeld

Zo viert u uw ongeldige stem Hosties! Confetti! Erotiek!

Phara de Aguirre toonde het al in ‘Blanco’: verzaken aan de burgerplicht is nooit zo populair geweest. Honderdduizenden stemmen gingen verloren bij de gemeenteraadsverkiezingen in oktober 2018 door kiezers die blanco of ongeldig stemden, of niet kwamen opdagen. Dat kan alleen maar meer worden, maar hoe blijft u origineel bij de uitvoering? Tien leuke manieren om ongeldig of blanco te stemmen.

Tom Raes

undefined

Verkiezingen zijn het feest van de democratie en horen gevierd te worden. Verwerk uw stembiljet tot confetti met een perforator die u in uw binnenzak in het stemhokje hebt gesmokkeld. Gooi de confetti in de lucht onder de kreet ‘Hoera! Democratie!’ Maak al wie protesteert uit voor fascist.

Organiseer een op Waregem Koerse geïnspireerde verkiezing van de mooiste hoed van het stemlokaal. Deelnemende hoeden mogen uitsluitend van stembiljetten gevouwen worden.

Pen in de marge – of als u veel inspiratie hebt: op de achterkant van uw stembiljet – een erotisch kortverhaal. Zorg ervoor dat de personages verdacht veel fysieke gelijkenissen vertonen met de bijzitters.

Scheur uw stembiljet in stukjes en voorzie alle snippers van een cijfer. Verdeel ze onder de aanwezigen en organiseer een tombola. Laat een onschuldige hand de winnaar trekken. Die wint de overgebleven koffiekoeken op de voorzitterstafel.

Gentse stemplichtigen kunnen schildermateriaal meebrengen en op de achterkant van hun stembiljet een reproductie van ‘De rechtvaardige rechters’ aanbrengen. Maak luidkeels uw vondst wereldkundig en blijf lang genoeg rondhangen om de teleurstelling te zien op het gezicht van de inderhaast opgedaagde Daniël Termont.

Vouw een zo luchtwaardig mogelijk vliegtuigje van uw stembiljet en daag de andere kiezers uit: wie vanachter zijn of haar gordijn de voorzitter van het kiesbureau weet te raken, wint. Wie een bijzitter raakt, wordt gediskwalificeerd.

Trek naar het stemlokaal in een kazuifel. Scheur in de beslotenheid van het hokje uw stemformulier in cirkeltjes, kom tevoorschijn en roep alle gelovige kiezers op om bij u ter communie te komen. Extra punten als u een masker van Wouter Beke draagt.

Neem een berenmuts en een bontjas mee in een zak. Kleed u om in het stemhokje, kom buiten en zeg ‘Spasiba!’ tegen de bijzitters terwijl u uw blanco stem in de bus deponeert. Verspreid in de gang het gerucht dat het stemlokaal door Russen is gehackt.

Daag de kiezer in het belendende hokje uit tot een spelletje electorale zeeslag. Roep de salvo’s luid hoorbaar: ‘Lijst 16, kandidaat 9.’ ‘Raak! Socialistisch slagschip gezonken!’

Vul tijdens het stemmen de bolletjes zo in dat u een boodschap in morse bekomt. Eén bolletje is kort, twee kandidaten na elkaar ingevuld staat voor lang, en de tekens worden gescheiden door lege bolletjes. Als een bijzitter uw boodschap ‘--- -. --. . .-.. -.. .. --.’ heeft ontcijferd, weet hij hoe laat het is: ‘Ongeldig!’

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234