null Beeld

Zo wordt u opgelicht op reis: de 10 populairste trucs

Tussen u en een zorgeloze zomervakantie staat een oplichter wiens broodwinning bestaat uit het ontfutselen van uw zuurverdiende centen. Om u te wapenen tegen het schorremorrie langs de costa’s, de spiaggia’s en de plages lijstte Humo de tien meest voorkomende oplichterspraktijken in het buitenland op.

Tim Van Steendam


1. De striptease

Oplichters werken vaak in groep. De ene leidt de aandacht af, terwijl de anderen van de gelegenheid gebruik maken om uw zakken te rollen. Let dus op wanneer één of andere knopendraaier op de Ramblas of de Via Roma het kooplustige volk entertaint met een goocheltruc of balletje-balletje met doorzichtige bekers.

undefined

null Beeld

Pikanter wordt het wanneer u een vrouw in discussie ziet gaan met een straatverkoper. De man beschuldigt haar van diefstal, wat ze ontkent, en hij dwingt haar om haar zakken leeg te maken. De vrouw interpreteert het bevel nogal ruim en begint langzaam haar kleren uit te trekken, met een samenscholing van nieuwsgierige mannen tot gevolg. Zodra ze in haar ondergoed staat, raapt ze haar kleren samen, verontschuldigt ze zich bij de verkoper en verlaat ze snel het toneel. De teleurstelling in de ogen van de toegestroomde mannen is groot, zeker wanneer ze merken dat hun portefeuille tijdens de striptease is gegapt.

Het hoeft niet altijd zo opzichtig te zijn. Vaak hebben ze aan een opengevouwen stratenplan of een klembord met één of andere petitie al genoeg om ongezien met hun tengels in uw zakken te glijden. Waarmee we niet willen zeggen dat u het bij elke goedbedoelende Greenpeace-medewerker op een lopen moet zetten.


2. De verkoper

Vreemden die u in toeristische zones aanspreken, voorspellen doorgaans weinig goeds. De truc met de armband gedijt vooral in de drukbevolkte wijken rond de Sacré-Coeur in Parijs, de Dom in Milaan en de Sagrada Família in Barcelona. Niet onaardig uitziende mannen, doorgaans van Afrikaanse origine, benaderen u met uitgestrekte hand. Zodra u die handdruk beantwoordt, schuiven ze u een armbandje rond de pols. ‘Een Afrikaanse traditie,’ zeggen ze. Gevolgd door een geinige quote uit ‘The Lion King’. Ze praten op u in en sjorren intussen de armband strak om uw pols. Dan verandert de toon. ‘Dat is dan 10 euro, alstublieft.’ Stumpers die niet willen betalen, intimideren ze door hun collega-schobbejakken erbij te roepen. Andere rommel die u wordt opgedrongen: bloemen, namaak-cd’s, nepsieraden en valse tickets voor evenementen.

undefined

null Beeld


3. Alarm aan de automaat

Bankautomaten in binnen- en buitenland zijn populaire trekpleisters voor oplichters. Bij het ‘schoudersurfen’ gluren ze over uw schouder mee om uw pincode te achterhalen. In een tweede fase ontfutselen ze uw bankkaart en plunderen ze de rekening leeg.

De volgende list is iets gesofisticeerder. Boef 1 neemt plaats aan de automaat naast die van u. Wanneer u uw pincode intoetst, kijkt boef 2, vaak in de gedaante van een telefonerend knap meisje, over uw schouder mee. Bent u klaar met uw verrichting, dan laat boef 2 nogal opzichtig haar spullen op de grond vallen. Terwijl u zich omdraait of bukt om haar te helpen, verwisselt boef 1 uw bankkaart met een waardeloze kopie. Vervolgens gaat ieder zijns weegs, maar boef 2 fluistert snel uw pincode in het oor van boef 1.

Skimmen is nog populairder: dieven monteren een lezer op de sleuf van de automaat. Die kopieert de elektronische gegevens op de magneetstrip van uw bankkaart. Vaak is de lezer te herkennen aan de lijmrand of het krakkemikkige design. Met de gegevens maken ze een kopie van uw kaart. Uw pincode bemachtigen ze door te schoudersurfen, of met een verborgen camera in de buurt van de bankautomaat.

undefined

null Beeld

Een variant daarop is de Lebanese loop. Zwendelaars blokkeren het kaartslot van de bankautomaat met een metalen strook. Als u uw kaart na de transactie wil terugnemen, blokkeert het strookje de bankkaart. U denkt dat de automaat de kaart heeft ingeslikt en druipt dan maar af, waarna de booswichten het strookje mét de bankkaart uit de automaat halen.


4. Wat ligt daar?

Mocht u in Oekraïne een lege portefeuille op straat zien liggen, bedwing dan uw reflexen. Plaatselijke zakkenrollers rekenen er immers op dat nietsvermoedende passanten instinctmatig voelen waar hun eigen portefeuille zit, om zich ervan te vergewissen dat het exemplaar op de grond niet het hunne is. Zo weten ze precies waar ze moeten zoeken als ze een straat verder per ongeluk tegen u opbotsen.


5. De wegwerpbaby

De Romeinse politie arresteerde vorige zomer een bende die een wel heel lepe truc had uitgevonden. Een vrouw gooide toeristen vanop een afstand een baby in de armen. Het slachtoffer ving het telkens hulpvaardig op, merkte een paar tellen later dat het een pop was, en was in de tussentijd al vakkundig van zijn kostbaarheden beroofd.


6. Getild op hotel

Op hotel zijn toeristen doorgaans minder op hun qui-vive, een vals gevoel van veiligheid dat oplichters genadeloos uitbuiten. Ze bellen naar uw hotelkamer, stellen zich voor als de receptionist en zeggen dat er een probleempje met uw kredietkaartgegevens is. Of u die nog even kunt herhalen? ’s Avonds laat of ’s nachts bent u minder geneigd om naar beneden te lopen en verhaal te halen.

Wees ook op uw hoede voor take away-fraude. Iemand schuift een vals menu onder de deur, u bestelt via het vermelde telefoonnummer, voert online de betaling uit en u kunt vervolgens tot sint-juttemis op uw babi pangang wachten.


7. Taxitoeren

Taxichauffeurs die gespecialiseerd zijn in het vinden van lange omwegen heb je overal, maar er circuleren ook getuigenissen over getaway drivers. Bij de aankomst helpen ze uw bagage uit de koffer te nemen, behalve uw cameratas of rugzak. Nog voor u beseft wat er aan de hand is, springen ze terug in de taxi en scheuren ze weg.

undefined

null Beeld

Ook populair: taxichauffeurs bieden een groepje fuifnummers een voorraad goedkope drugs aan. Zodra de deal rond is, houden valse politieagenten de taxi tegen. Ze dreigen met arrestatie, tenzij u met harde cash over de brug komt.


8. Trojaans paard

Wie zich op een goedkope internationale busverbinding waagt, maakt zijn koffers maar beter dicht met ducttape en prikkeldraad. In 2013 ontdekte de Spaanse politie de truc met het Trojaanse paard. Eén dief verstopt zich in een grote reiskoffer die door zijn collega-dief in de bagageruimte wordt opgeborgen. Tijdens de reis kruipt de man uit de koffer en heeft hij alle tijd om in de bezittingen van de bovendekse eigenaars te rommelen. Bij de eerstvolgende stop neemt dief 2 de grote reiskoffer met daarin dief 1 en de vergaarde camera’s en juwelen uit de bagageruimte en kiest het duo het hazenpad.


9. Nepvakantiehuisjes

U vindt online een vakantiehuisje in Frankrijk met een droom van een kookeiland en een privézwembad voor een belachelijk goedkope prijs. Het contact vooraf met de verhuurder verloopt rimpelloos, maar ter plaatse staat u voor een gesloten deur, of doet een andere huurder open die het huisje bij een bonafide agentschap heeft geboekt. Deze vorm van fraude maakt steeds meer slachtoffers omdat oplichters bekende boekingssites haast perfect kopiëren, met al dan niet bestaande vakantiewoningen en elders gejatte foto’s.

undefined

null Beeld


10. De wisseltruc

Valsemunterij geurt naar 19de-eeuwse saloons in de Amerikaanse Midwest, maar het ambacht wordt ook nu nog druk beoefend in de toeristische centra. Eén gouden regel: doe nooit zaken met geldwisselaars op straat. Ja, hun wisseltarieven zijn absurd laag, maar u ontvangt meestal een bundel valse flappen, of een stapel op maat geknipt krantenpapier. Tot overmaat van ramp wordt de gedupeerde even verderop staande gehouden door een agent die beweert dat er vals geld in omloop is. ‘Mag ik even uw portefeuille inspecteren?’ Om vervolgens de twee echte biljetten die u nog overhield te jatten.

Misschien maar beter gewoon thuisblijven, niet?

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234