null Beeld

Zoë Heller - De idealisten

Zoë 'Notes on a Scandal' Heller werd geboren in Londen maar vertoeft nu in New York. Daar is ze blijkbaar prima geïntegreerd, want 'De idealisten' (Archipel) doet op en top all American aan.

Julie De Mul

Hellers metropoolswitch krijgt navolging in haar boek. In de onderkoelde proloog, die meteen strak de toon zet, ontmoet de jonge Britse Audrey de ultralinkse Amerikaan Joel. Hij daagt haar uit hem te volgen naar New York. Veertig jaar later is Audrey nog steeds met Joel getrouwd en denkt ze nóg radicaler dan haar man, die als succesvol advocaat berucht is voor zijn revolutionaire opvattingen. Joel bestiert zijn gezin als een communistische patriarch en wanneer hij plots in een coma sukkelt, komen zijn vrouw en twee dochters in idealistisch drijfzand terecht.

Audrey ziet haar rol als toegewijde echtgenote van een belangrijke man bedreigd door één van Joels minnaressen, die niet eens knap is - dus moet hij wel van haar hebben gehouden. Daarbij heeft ze kopzorgen over haar geadopteerde zoon Lenny. De adoptie van het kind van een bankovervalster was bedoeld als een 'subversief gebaar' maar het werd een 'mislukt experiment'. Toch kan Audrey de drugsverslaafde Lenny niets weigeren. Hij heeft iets in haar losgemaakt dat zelfs haar eigen dochters niet vermochten: 'de langverwachte verschijning van haar moederinstinct'.

Heller zet met deze vrouw een fantastische bitch neer. Toen Audrey in New York aankwam, was ze een onverschrokken, ietwat blasé Britse, maar ergens onderweg is ze verdampt tot een koppige oude feeks. Wel voelt ze zich nog buitenlands genoeg om te verzuchten: 'Zo Amerikaans... dat gezever over jezelf opnieuw uitvinden en doorgaan met je leven.'

Terwijl de comateuze vader vecht tegen een levensbedreigende longontsteking, zit de oudste dochter in tweestrijd over haar huwelijk. Moet vette, onvruchtbare en onzekere Karla kiezen voor een verfrissende affaire of haar echtgenoot trouw blijven? Haar man Mike heeft haar per slot van rekening van de straat gered: 'Arme Mike. Hij had kunnen trouwen met een mooie vrouw. Hij had kunnen trouwen met een vruchtbare vrouw.' Dochter twee, de knappe Rosa, worstelt met een geloofscrisis. Na hardcore communiste vindt ze zichzelf opnieuw uit als orthodoxe Jodin, tot afgrijzen van haar atheïstische moeder.

Zoë Heller treedt, zij het iets minder bijtend en gevat, in de voetsporen van de Amerikaanse grootmeester Jonathan Franzen. Net als'De correcties' is dit een sappig familiedrama en een cynische afdruk van de tijdgeest in één. Sta recht voor 'De idealisten' met de hand op het hart, en breng een gepaste groet aan deze Great American Novel.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234