null Beeld

Zomer van het Spannende Boek

Op 6 juni 2006 (6/6/6) manifesteert het Getal van het Beest zich ook in het hart van uw blad: spoed u huiverend naar Humo's Criminele Misdaadbijlage.

Redactie

Ook dit jaar wordt u tijdens de Zomer van het Spannende Boek weer in uw luie stoel vastgespijkerd: uit het misdadig grote aanbod selecteerde Boek.be achtenveertig titels, geschreven door de vaardigste auteurs van detectives, avonturenromans en thrillers allerhande. De tien allerbeste stelt Humo in de Moordlijst uitgebreid aan u voor. Verder kunt in Humo's criminele misdaadbijlage interviews lezen met Minette Walters, Laura Wilson, Jeffery Deaver, Ian Rankin, alsook een exlusief interview met Andreas Eschbach, de schrijver van de thriller 'De Nobelprijs'.


Kan je een eerbiedwaardig en onkreukbaar instituut als het Nobelprijscomité corrumperen? Zou een farmaceutisch bedrijf voor één van zijn onderzoekers de Nobelprijs geneeskunde kunnen kopen, om daarna grof geld te verdienen met een zogenaamd nieuw medicijn van de winnaar? Ziedaar het originele uitgangspunt van Andreas Eschbach.

Bij de liefhebbers van sciencefiction en fantasy is Eschbach al langer een vedette. Met intergalactische avonturenromans en korte verhalen harkt hij de ene prijs na de andere binnen - de teller staat inmiddels op zestien, waaronder ook de Belgische Prix Bob Morane. Sinds een tijdje heeft hij zich op het thrillergenre gestort, en met succes: 'Het Messiasmysterie' - Dan Brown nog vóór iemand van Dan Brown gehoord had - werd zelfs een heuse bestseller ('en nee, ik ben niet jaloers op 'De Da Vinci Code'').

Andreas Eschbach is een wat bedeesde Duitser die uiterst zelden, en dan nog liefst per e-mail, interviews geeft. Bij hoge uitzondering wil hij ons ontmoeten in een hotel in Brest, de Bretonse havenstad waar hij al enkele jaren woont.

HUMO Wat zoekt een Duits schrijver van thrillers en sf-boeken in zo'n saai stadje? Inspiratie?

ANDREAS ESCHBACH « Na een vakantie in Bretagne zijn mijn vrouw en ik hier blijven hangen. Ik had jarenlang in Stuttgart gewoond, maar ik wilde dicht bij de zee leven. Vanuit mijn werkkamer kijk ik nu uit over de Atlantische Oceaan.

» Een schrijver kan eigenlijk overal wonen. Alles speelt zich af in je hoofd - je hebt alleen een telefoon en een computer met internetaansluiting nodig. En zonder die saaiheid en die verveling zou ik te snel afgeleid raken. Ik schrijf vijf à zes uur per dag; als ik dat om welke reden dan ook niet haal, is het een verloren dag.

» Trouwens, we zijn toch allemaal Europese burgers die overal mogen wonen? Wel, dat wilde ik eens even uittesten. Ik ben hier goed onthaald, zelfs al spreek ik nauwelijks Frans. Maar met Engels kom je hier ook een heel eind.»

HUMO Don't mention the war!


ESCHBACH (lacht) « Nee, liever niet. Vooral de oudere mensen praten hier nog vaak over de oorlog (Brest is toen platgebombardeerd door de geallieerden omdat het een belangrijke uitvalsbasis was voor de gevreesde Duitse U-boten, red.). Gelukkig stellen ze mij niet persoonlijk verantwoordelijk voor alle oorlogsellende.»

HUMO Waar komt het idee voor 'De Nobelprijs' vandaan?

ESCHBACH « Cliché cliché: ik had iets in de krant gelezen over mogelijk gesjoemel bij de toekenning van de Nobelprijs aan de Italiaanse onderzoekster Rita Levi-Montalcini. (Montalcini kreeg in 1986 de Nobelprijs geneeskunde voor de ontdekking van een stof die zenuwcellen tot groei aanzet, red.) Daarop ben ik beginnen te fantaseren: what if?»

HUMO De Zweedse thrillerschrijfster Liza Marklund vertelde vorig jaar dat ze bezig was met een boek over het Nobelprijscomité. 't Is blijkbaar een idee dat in de lucht hangt?

ESCHBACH « Ja, het lijkt wel of er een reservoir van ideeën bestaat waar schrijvers op hetzelfde moment hetzelfde onderwerp uitvissen. En niet alleen schrijvers: de gloeilamp of de telegraaf zijn toch ook zowat tegelijkertijd door verschillende mensen uitgevonden? Het komt er gewoon op aan de eerste te zijn.»

HUMO O ja? In 1998 was uw boek 'Het Messiasmysterie' zowat de eerste 'bijbelse' thriller. Dan Brown kwam pas jaren later met 'De Da Vinci Code', maar hij haalt wel wereldwijd succes.

ESCHBACH « Ik heb dezelfde Duitse uitgever als Brown, en die hoor ik toch niet klagen: van 'Het Messiasmysterie' zijn er in Duitsland alleen al zevenhonderdduizend exemplaren verkocht. Niet slecht, hé. Het boek blíjft ook verkopen, en het is verfilmd voor televisie. 'Het Messiasmysterie' heeft mij in staat gesteld voltijds schrijver te worden.

» Ach, ik ben niet jaloers op Dan Brown, want ik hou niet van zijn boeken. Er zijn andere boeken waar ik wél jaloers op ben. 'Zen en de kunst van het motoronderhoud' van Robert Pirsig bijvoorbeeld: dat had ik zelf willen schrijven!»

In het hart van deze bijlage vindt u 48 bonnen, waarmee u tijdens de Zomer van het Spannende Boek tot ruim 135 euro korting krijgt op de 48 geselecteerde thrillers. Kijk ook onder de rubriek wedstrijden: we geven duizend spannende boeken weg.

De bijlage 'Zomer van het Spannende Boek' vindt u middenin Humo 3431.

undefined

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234