null Beeld

'Zomergast' Maxim Februari: 'Een moment van verdieping'

De vierde gast in ‘VPRO Zomergasten’ zondagavond op NPO 2 is Maxim Februari. De Nederlandse romanschrijver en columnist gaat met Janine Abbring in gesprek over schoonheid in al haar facetten, en over de maakbaarheid van de samenleving.

Sophie Pycke

HUMO Ben je zelf een fervente tv-kijker?

MAXIM FEBRUARI «Op het einde van de dag, als ik te veel gelezen heb en wat ruimte wil maken in mijn hoofd, kijk ik graag naar politieseries. Als kijker zit je constant te puzzelen: ‘Wie heeft wie vermoord?’ Het doet me altijd denken aan een ontspannend spelletje patience. Documentaires bekijk ik ook graag. Geen natuurdocumentaires, die zijn te gruwelijk: te veel overlijdens (lacht). Maar ik kan me uren verliezen in documentaires die me helpen om het menselijk gedrag beter te begrijpen. Dat mag gaan van het mode-imperium van Christian Dior tot de wapenhandel.»

HUMO Wist je snel welke beeldfragmenten je wilde laten zien?

FEBRUARI «Het lijstje lag niet klaar, maar ik had het wel snel. Ik zal veel schoonheid laten zien. Er komt muziek voorbij, en stedenbouw, en ik wil iets zeggen over de overeenkomsten en verschillen tussen dans en literatuur. Het gaat ook over de maakbaarheid van de samenleving. En over de vraag waarom de dingen fout lopen, zelfs als je het goed bedoelt en er van kwade wil geen sprake is. Over hoe moeilijk het is om het leven goed te krijgen.»

HUMO Zeven jaar geleden besloot je als man door het leven te gaan en Marjolein werd Maxim. Heb je ook fragmenten over identiteit geselecteerd?

FEBRUARI «Ik laat vooral mensen zien, en transseksualiteit is bij één van die mensen een aspect van haar bestaan. Ik ben in het verleden al gevraagd om naar ‘Zomergasten’ te komen, lang vóór mijn transitie, maar toen vond ik me nog te jong. Dit jaar heb ik wel toegezegd, maar niet wegens die transitie, wel omdat de tijd eindelijk rijp is. De pers zoomt altijd in op mijn transseksualiteit, maar dat is niet het enige in mijn leven.»

HUMO Welke afleveringen van ‘Zomergasten’ herinner je je nog?

FEBRUARI «Die met de Nederlandse filmregisseur Paul Verhoeven is me altijd bijgebleven. Ik had niet zo’n duidelijk beeld van hem, maar op het einde van de uitzending vond ik hem een heel fascinerende man. Hij is heel enthousiast en tegelijkertijd erg geïnformeerd, en zijn manier van praten deed me vaak glimlachen. Hij heeft bovendien een biografie over Jezus geschreven. Dat verraste me ook enorm. Voorts herinner ik me Cees Nooteboom, die een wondermooi liedje liet horen, maar ik ben de naam van de zanger vergeten, en destijds kon je nog niet alles terugvinden op het internet. Ik heb nooit geweten wie die zanger was.»

HUMO Je bent al jaren fan van ‘Zomergasten’?

FEBRUARI «Uiteraard! Het is niet alleen een hartstikke leuk programma, maar ook een moment van verdieping. Zulke momenten hebben we te weinig op televisie. Het gebeurt maar zelden dat ik een aflevering mis. Maar nu reis ik af naar Italië om vakantie te vieren en me in alle rust voor te bereiden.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234