null Beeld

'Zomergasten': in de ring met presentatrice Janine Abbring

De nieuwe ‘Zomergasten’-presentatrice Janine Abbring was in haar vorige levens zangeres, eindredactrice en grapjurk in ‘De wereld draait door’. Van de anonieme jury op het internet krijgt ze voorlopig goeie punten, maar zelf ligt Abbring daar niet echt wakker van. ‘Straks duik ik weer lekker de anonimiteit in.’

stefan raatgever

'Zou mijn leven werkelijk leuker worden van kinderen? Ik denk van niet'

- ‘Zomergasten’ geldt zowat als het officieuze WK interviewen. Voel je de druk?

Janine Abbring «Ik merk dat anderen het zo zien, maar ik wil gewoon een goed tv-programma maken. Niets meer en niets minder. De fragmenten zijn mijn reddingsboeien. Ik was van plan nog bijles in het interviewvak te nemen, maar dat is er niet van gekomen. Bij nader inzien lijkt het me ook niet goed mezelf in een mal te persen of om gesprekstrucjes aan te leren. ‘Zomergasten’ heeft me gekozen na een screentest waarbij ik volledig mezelf was.»

- Je hebt weinig ervaring als tv-interviewer. Wist je meteen: ‘Dit wil ik doen’?

Abbring «Van die screentest heb ik wel een weekend wakker gelegen, hoor. Maar zoals heel vaak dacht ik: ‘Ik probeer het gewoon. Als het niet leuk is, kan ik altijd nog neen zeggen.’ En ik vond het geweldig. ‘Zomergasten’ lijkt vanop afstand misschien een eindeloze woestijn waar je drie uur lang doorheen ploegt, maar met een leuke gast en goeie fragmenten gaat de tijd razendsnel.»

- Van Arjen Lubach, voor wiens programma ‘Zondag met Lubach’ je als eindredacteur werkt, kreeg je de raad om voor en na de uitzendingen weg te blijven van de sociale media.

Abbring «Dat advies volg ik op. Ik weet hoeveel commentaar er altijd op ‘Zomergasten’ komt. De reacties op mijn aanstelling heb ik wel gelezen, en die waren voor 99 procent positief. Omdat ik relatief onbekend ben, heb ik blijkbaar het voordeel van de twijfel.»

- Welk fragment zou jij als gast absoluut laten zien?

Abbring «Dat kan ik niet zeggen. Ik zou één van de slechtst denkbare gasten zijn. Het is niet zomaar iets, hoor, je hebt als gast een grote verantwoordelijkheid. Je komt er niet mee weg door te zeggen: ‘Ik wil dit laten zien, want ik vind het zo grappig.’ Je moet wel wat te melden hebben.»

- Dat heb jij niet?

Abbring «Ik ben vooral veel te genuanceerd. Daar zit op televisie niemand op te wachten. En als ik een ongezouten mening geef, ben ik uiteindelijk veel te bang dat mensen me niet aardig vinden.»

- Hoe komt dat?

Abbring «Die angst heeft iedereen toch wel in zich? Maar als je wilt psychologiseren, komt het misschien doordat ik vroeger vaak gepest werd. Veel van mijn huidige vrienden is dat ook overkomen en ik zie bij hen nu allemaal extra bewijsdrang. Die heb ik ook. Als bonus ga ik er ook nog eens vrijwel altijd van uit dat mensen me niet zo leuk vinden. Daardoor voel ik me gedwongen extra mijn best te doen om mensen van het tegendeel te overtuigen. Het wordt gelukkig wel minder naarmate ik ouder word.»

- Waarom werd je gepest?

Abbring «Nou, dat lag ook een beetje aan mezelf, denk ik. Na het eerste middelbaar in Roden, een beetje een kakdorp in Drenthe, verhuisden we naar Warffum in Noord-Groningen, meer een plattelandsgemeenschap. Ik was het in Drenthe net gewend op de middelbare school en moest toen weer veranderen. Die overstap was voor mij te groot. Ik was een heel bleu meisje met gestreepte HEMA-onderbroeken en een staartje op m’n hoofd. Mijn klasgenoten stonden al sjekkies te roken bij het fietsenhok. Niemand zat op mij te wachten, terwijl ik het juist gewend was om geliefd te zijn. Met dat verschil kon ik niet goed omgaan. Ik moest uiteindelijk weer naar een andere school.»

- Tekent zo’n ervaring je?

Abbring «Dat is bij mij wel gebeurd, ja. Ook in goede vriendschappen ben ik soms bang dat de andere partij er een punt achter zet. Begin ik me ineens druk te maken: ‘Heb ik wel genoeg interesse getoond? Vinden ze me nog wel aardig?’ Arjen kan dat ongetwijfeld beamen. Die wordt soms gek van mijn onzekerheid.»

- Arjen en jij waren ooit geliefden.

Abbring «Honderd jaar geleden hebben we inderdaad wat laffe pogingen in die richting ondernomen. Ik was heel erg verliefd, hij niet zo. We hebben snel besloten dat we veel beter vrienden konden zijn.»

- Je zei ooit: ‘Als ik geen relatie heb, wil ik er één. En als ik een relatie heb, wil ik eruit.’

Abbring «Och ja. Mijn toenmalige vriend was zo kwaad over die quote. Daarna was het snel weer uit. Maar ik ken nu veel minder twijfel, merk ik. Hoewel ik misschien best iets meer mag investeren in mijn relatie. Ik ben nu eenmaal nooit iemand geweest die zich op een persoon stort en denkt: ‘Dit is het helemaal, uit deze relatie haal ik voortaan al mijn levensgeluk.’

»Ik heb nu bijna drie jaar een vriend en dat gaat heel goed, maar daarvoor ben ik heel vaak vrijgezel geweest. Ik heb altijd gedacht: als een relatie straks weer ophoudt, zijn je vrienden er nog. Dus moet je daar bewust in investeren. Een nieuwe liefde heb je zo weer gevonden, een goede vriendschap ontwikkelen duurt jaren.»

- Heb je nooit gedroomd over een gesetteld leven als echtgenote en moeder?

Abbring «Zo’n oergevoel over het moederschap heb ik nooit gehad. Ik heb altijd gezegd: ‘Misschien komt het nog.’ En nu ben ik de 40 gepasseerd en mag Onze Lieve Heer dus wel een beetje opschieten met dat oergevoel. Mijn huidige vriend zou best kinderen willen, ja. Als ik had gewild, was ik nu al lang en breed zwanger geweest. Maar ik vraag me, misschien heel egocentrisch, steeds af of mijn leven er werkelijk leuker van wordt. Ik denk van niet.»

- Is het niet lastig om in een relatie verschillende opvattingen over kinderen krijgen te hebben?

Abbring «Het is op dit moment geen actueel onderwerp. Maar ik heb er eigenlijk al te veel over gezegd. Gelukkig is hij Zweeds en kan hij geen Nederlands lezen.»

- Iets anders dan. Jouw Wikipedia-pagina bevat de ronkende zin: ‘Haar bekendheid nam in 2012 een vlucht nadat ze een ongeluk had als kandidaat van ‘Wie is de mol?’’

Abbring (proestend) «Ja, daar was het me ook om te doen toen ik mijn rug brak. Ik dacht: ‘Yes, nu ben ik binnen.’»

- Toch zit er wel enige waarheid in. Door je val van een Zuid-Afrikaanse klif bevond je je ineens in het middelpunt van de aandacht.

Abbring «Dat hele bekendheidsgedoe gaat bij mij in golven. Ik hecht er weinig waarde aan, en ben na ‘Wie is de mol?’ bewust weer achter de schermen gaan werken. Mijn eerste bekendheidsgolf heb ik op mijn 25ste al gehad toen ik met Arjen dat hitje had (‘Jelle’, als het duo Slimme Schemer en Tido, red.). Hilarische tijd was dat. Van de platenmaatschappij kregen we 50.000 gulden als voorschot voor een veredeld sinterklaasgedicht dat we in één avondje hadden geschreven. Uiteindelijk stonden we handtekeningen te krabbelen op schooltassen. Ik merkte dat Arjen die vlaag van roem veel fijner vond dan ik. Ik werd een beetje depressief van die optredens in plattelandsdiscotheken. Daarna was ik een paar jaar bekend als Jakhals bij ‘De wereld draait door’ en nu is er dan ‘Zomergasten’. Straks duik ik weer lekker de anonimiteit in.»

- Was die val een schakelpunt in je leven?

Abbring «Toch wel, ja. Niet vanwege die bekendheid, hè. Maar ik deel mijn leven wel vrij vaak op die manier in: voor en na het ongeluk. Ik ben anders gaan leven. Die rug is toch echt aan gort. Om fatsoenlijk te kunnen werken, moet ik drie of vier keer in de week aan de slag met een trainer en ben ik bezig met yoga. Het eerste seizoen bij Lubach deed ik dat niet en stond ik na een paar weken op de eerste hulp om morfine te bedelen. Daar heb ik van geleerd. Ik ben een bouwval die veel onderhoud vergt.»

- Heb je er ook iets positiefs aan overgehouden?

Abbring «Als ik ergens een hekel aan heb, zijn het types die na hun genezing roepen: ‘Mijn kanker was een cadeautje.’ Nee, die rug is vooral lastig. Waar ik wel blij om ben: de periode na die val heeft me laten zien hoe geliefd ik eigenlijk ben en hoe lief mijn vrienden en familie reageerden. Onder anderen mijn vader en Arjen vlogen meteen naar Zuid-Afrika. En toen ik eenmaal thuis was, stelden vrienden een heel schema op om voor me te koken. De buren lieten mijn hond uit. Er bleek een vangnet te bestaan waar ik geen weet van had.»

- Dacht je na je val vaak aan wat je moeder is overkomen? Zij was op het einde van haar leven door rugpijn aan haar bed gekluisterd.

Abbring «Het had wel een zekere ironie, omdat zij haar halve leven rugpatiënt is geweest. Maar mijn moeders situatie was toch anders. Ze onderging op vrij jonge leeftijd een experimentele rugoperatie waarna ze verplicht zes weken plat moest liggen. Daarvan is ze nooit goed hersteld.»

- Mede als gevolg van operaties en de druk op haar zenuwstel, kreeg jouw moeder al vasculaire dementie toen ze begin de zestig was. Is dat voor jouw een schrikbeeld?

Abbring «Het is afschuwelijk hoe die dementie je verandert. Maar ik heb nooit gedacht: ‘Ik ga dezelfde weg op.’ Mijn moeder heeft simpelweg ontzettend veel pech gehad. Bovendien ben ik op die manier ook nooit met mijn toekomst bezig. Een jaar verder kijken, vind ik al ver weg.»

- Je bent begin 40. Op de helft, zeggen sommigen. Of geldt voor jou, nu je een gelukkige relatie en leuk werk hebt, dat het leven pas begint?

Abbring «Nee, zo moet je helemaal niet denken. Als je ervan uitgaat dat je leven na het bereiken van één of ander doel helemaal gelukzalig wordt, raak je alleen maar teleurgesteld. Want er komt altijd wel weer wat tussen. Of je formuleert een nieuw doel. Of je moeder gaat dood. Of je valt van een klif. Ik ben heel blij met hoe het nu gaat. Ik fantaseer over mijn nieuwe leven: mijn vriend en ik gaan volgend jaar op een woonboot wonen. Dan ga ik iedere dag koken en genieten van de rust. Maar ik weet heus wel dat dat waarschijnlijk ook weer allemaal anders zal lopen.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234