Zomergasten: Lidewij ‘Li’ Edelkoort

Jan Leyers, fel bekritiseerd als ‘Zomergasten’-presentator, zal vanavond drie uur lang een dame van stand tegenover zich weten: Lidewij ‘Li’ Edelkoort, in 1950 geboren in Wageningen, maar sinds haar vijfentwintigste wonende te Parijs, van waaruit ze ambtshalve de toekomst voorspelt.

Edelkoort (toch een achternaam met een tikje meer je-ne-sais-quoi dan pakweg Jansen) is immers een over de hele wereld gerenommeerde trendforecaster, een beroep dat ze graag van een woordje uitleg voorziet.

Lidewij Edelkoort «Wat ik doe is als het ware een soort omgekeerde archeologie: ik ga op zoek naar kleine stukjes informatie uit deze tijd, en daarmee reconstrueer ik niet het verleden maar voorspel ik de toekomst. Zo help ik mijn klanten - vooral modemerken, maar ook bedrijven als Coca-Cola en Siemens - om zich op de verre of de nabije toekomst voor te bereiden.»

HUMO U zou onder meer de huidige kooktrend voorspeld hebben.

Edelkoort «Dat klopt: een jaar of acht, negen geleden al.»

HUMO ’t Zal me benieuwen of u ook weet wanneer die kooktrend voorbij zal zijn.

Edelkoort «Ik vermoed dat het einde nog lang niet in zicht is. Eén van de trends van tegenwoordig is namelijk dat tendenzen veel langer blijven aanhouden dan vroeger. En de huidige kooktrend heeft te maken met een tendens die zich nog volop aan het ontwikkelen is: de consument is niet alleen meer in het eindresultaat geïnteresseerd, maar wil ook betrokken zijn in het proces dat naar dat daartoe leidt. Zo zie je dat ook breien tegenwoordig weer helemaal hip is, een fenomeen dat overigens nog iets ánders met de kooktrend gemeen heeft: tegenwoordig vindt de consument het steeds belangrijker om dingen samen te doen. Koken is bij uitstek een sociale aangelegenheid, en dat breien gebeurt meestal ook in groep.»

HUMO Hoe zal de mode er over pakweg twee jaar uitzien?

Edelkoort «Ik denk dat we met z’n allen hoe langer hoe creatiever zullen omgaan met de huidige crisis; dat we de crisis hoe langer hoe meer zullen omhelzen dan dat we er bang voor zijn. Bijgevolg zullen we een nieuw romantisch tijdperk betreden, waarin we melancholischer, melodramatischer en intenser zullen omgaan met het leven. In de mode zal zich dat vertalen in meer expressie, meer absurdisme, meer volume en meer uitdrukkingskracht.»

HUMO Euh...

Edelkoort «Qua kleuren denk ik aan de ene kant aan zwart, want het gotische en poëtische zal opnieuw een erg belangrijke rol gaan spelen, en aan de andere kant aan een uitbarsting van kleuren.

»Een belangrijk onderdeel van de nieuwe romantiek is wat ik maar het ‘nomadenschap’ zal noemen. Want door onze smartphones en dergelijke komen we er langzaamaan achter dat we niet meer gebonden zijn aan één plaats, omdat we niet per se meer een bureau nodig hebben. De mode zal dat nomadenschap volgen: de rugzak zal z’n herintrede maken, en je zult een boom zien van reis- en wandelkleding.»

HUMO Fascinerend. Geen wonder dat u vier jaar geleden geridderd bent in Frankrijk, voor uw bijdrage aan de cultuur.

Edelkoort (lacht) «Ja, en inmiddels ben ik ook in Nederland geridderd. Het grappige is dat mijn sterrenbeeld én mijn ascendant Maagd zijn, en dat ik dus kan zeggen dat ik zowel een dubbele ridder als een dubbele Maagd ben. Klinkt geweldig, niet? Ik voel me soms echt Jeanne d’Arc.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234