null Beeld

Zomergasten: Micha Wertheim

‘Ik hoop dat Jan Leyers me af en toe de mond zal durven te snoeren,’ zegt Micha Wertheim, de in Vlaanderen nog niet doorgebroken maar u bij dezen ten zeerste aanbevolen Nederlandse cabaretier die zich de tweede Zomergast van dit moessonseizoen mag noemen, ‘want ik heb de neiging om alsmaar door te blijven praten.’ Waarvan akte.

Noud Jansen

Micha Wertheim (°Groningen, 1972) «Weet je wat comedy volgens mij voor heeft op veel hedendaagse kunst? Comedy moet op zichzelf goed zijn, zonder dat iemand komt uitleggen waaróm het precies zo goed is. Hedendaagse kunst is natuurlijk stukken ‘belangrijker’ dan comedy, en daarom vindt niemand het raar wanneer er naast een schilderij of een installatie een tekst hangt waarop wordt uitgelegd wat de bedoeling van de kunstenaar was. Een zwaktebod, als je het mij vraagt. Stel je voor dat na afloop van één van mijn voorstellingen een curator het podium komt opgewandeld: ‘Luister mensen, jullie hebben misschien niet zo hard gelachen vanavond, maar Micha Wertheim is toch echt wel een héél belangrijke cabaretier van deze tijd.’ Waarop dan een beknopte uitleg volgt, en het publiek als uit één mond roept: ‘O, nú begrijpen wij het pas!’ (lacht)

'Daar hoort een theorietje bij'

»Over dat soort dingen zou ik het dus graag hebben met Jan Leyers. Veel liever dan dat ik bijvoorbeeld moet praten over mijn jeugd, of over mijn Joods-zijn: typische ‘Zomergasten’-thema’s, maar ik heb er niet zo veel zin in. Laat mij maar de lof bezingen van mensen als Stewart Lee of Armando Iannucci, Britse komieken naar wie ik opkijk.»

HUMO Van die laatste heb je een fragment uitgekozen.

Wertheim «Ja, eigenlijk wilde ik wel vijf Iannucci-fragmenten laten zien, maar daarvoor waren de rechten op zijn programma’s te duur. Ik heb me dus moeten beperken tot een stukje uit ‘The Armando Iannucci Shows’: een serie gewéldige sketchprogramma’s die een jaar of tien geleden één seizoen liep op Channel 4, en dan geschrapt is wegens te weinig kijkers.

»Ik heb Armando Iannucci al wel vaker vermeld in interviews, maar nog nooit heeft-ie het tot het uitgeschreven artikel geschopt. Hoe gaat dat: zo’n journalist vraagt me op een gegeven moment naar mijn grote voorbeeld, in de hoop dat ik Freek de Jonge zal antwoorden. Als ik dan over Armando Iannucci begin is-ie natuurlijk teleurgesteld, want van die man heeft hij nog nooit gehoord. Jammer, want eigenlijk álles wat Iannucci ooit gemaakt heeft vind ik briljant.»

HUMO Je hebt ook gekozen voor een fragment waarin de peetmoeder der Britse tv-koks, Delia Smith, een ei kookt.

Wertheim «Daar hoort een theorietje bij.

»Tot een jaar of twintig, dertig geleden had de Engelse keuken veel gemeen met de Nederlandse: in welk Brits of Nederlands etablissement je de benen ook onder tafel schoof, het eten was er bijna per definitie niet te vreten. Dat dat in Nederland nu nog steeds het geval is en in Engeland al een tijd niet meer, komt volgens mij omdat de BBC zichzelf altijd tot doel heeft gesteld de kijker wat bij te brengen, terwijl de Nederlandse publieke omroep de laatste decennia vooral wilde concurreren met de commerciële televisie. Bij ons werden kookprogramma’s een excuus om bekende koppen op te voeren; in Engeland hadden ze Delia Smith, die de mensen daadwerkelijk wilde leren kóken.»

HUMO Een ei, bijvoorbeeld.

Wertheim «Ja! Fantastisch, hoor, want ineens kom je erachter dat je iets wat je iedere dag doet helemaal fout doet.»

HUMO Wat deed jij fout bij het koken van een ei?

Wertheim «Euh... dat ben ik alweer vergeten. Een goeie zaak dus dat Delia Smith het me in ‘Zomergasten’ nog eens precies zal uitleggen.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234