Zomergasten: Prem Radhakishun

Wie de radgebekte Nederlandse opiniemaker en tv-figuur Prem Radhakishun eind vorig jaar in actie zag in 'Phara', weet ongeveer wat hij vanavond mag verwachten van diens 'Zomergasten'-passage: vrolijk tumult, kloeke stemverheffingen, zinderende oneliners ('Ik ben een schaamteloze hork') en als het een beetje meezit: de presentatrice die luid grienend de studio uitvlucht.

Mogen we ook nog wat interessante fragmenten verwachten, Prem?

''Phara en ik''

Prem Radhakishun «Ja hoor! Als je alleen al ziet wat er is gesneuveld: 'The West Wing', 'LA Law', 'Hill Street Blues', 'The Cosby Show', 'Family Ties', 'Two and a Half Men', 'A Very British Coup'... Ik had veel te veel fragmenten gekozen, zie je, dus ik moest schrappen als een gek: 'Bo' van Rob de Nijs, Raoul Heertje in 'Dit was het nieuws', beelden van de Amsterdamse migrantentelevisie waar ik mijn carrière ben begonnen, Sonja Barend, iets over de onafhankelijkheid van Suriname, een fragment uit (gaat nog zeker drie minuten door). Maar het mooiste Nederlandstalige lied aller tijden is gelukkig gered: 'Daar gaat ze' van Clouseau. Voor mij is dat de prachtigste powézie die ooit in de Nederlandse taal geschreven is, omdat de zanger schoonheid beschrijft zonder die concreet te benoemen. Want je weet niet of die vrouw blond is of zwartharig, of dik of dun: je weet alleen dat ze wonderschoon is, en dat om die reden zelfs de flikken pret hebben als ze sensueel voorbijmarcheert.»


HUMO Nog een fragment dat gered is: Pim Fortuyn die wordt geïnterviewd door de Nederlandse moslimomroep.

Prem «Fortuyn kon op persoonlijk vlak heel vervelend zijn - hij deed wel eens uit de hoogte tegen serveersters en zo - maar hij wist zijn ideeën op briljante wijze te verwoorden. Dit interview was daar een geweldig voorbeeld van. Ik zag het destijds op een zondagochtend vanuit mijn bed, en ik was compleet verbouwereerd. Na afloop zei ik tegen mijn vrouw: 'Morgen stuur ik Fortuyn een fax om te zeggen dat hij geweldig was.' Nu heb ik spijt dat ik dat niet gedaan heb - ik had het weer eens te druk - want de volgende dag werd hij vermoord. Níét door een moslim of een zwarte - en dit zeg ik er uitdrukkelijk bij omdat mensen dat wel eens vergeten - maar door een blanke, christelijke randdebiel.»


HUMO Bent u eigenlijk sowieso een 'Zomergasten'-kijker?

Prem «Al sinds het begin! Ik zit ook alleen maar in programma's die ik goed vind. 'Phara' bijvoorbeeld: een uitstekend programma, want de presentatrice is erudiet, charmant en scherpzinnig, en ze vraagt goed door. Eigenlijk zou ze een talkshow moeten presenteren op de Nederlandse televisie. Ik ben ervan overtuigd dat ze bij ons een geweldig grote hit kan worden, net zoals indertijd Carl Huybrechts, en die seksuologe, Godelieve. Belgen die in België ietsje brutaler zijn dan hun landgenoten, die zijn in Nederland juist iets beschaafder dan de Nederlanders, waardoor ze een verademing zijn. En die Phara is toch al zo'n verademing. Een aantrekkelijke, charmante, intelligente vrouw, en een sterke persoonlijkheid bovendien. Weet jij toevallig of ze nog vrijgezel is?»

VPRO: Zomergasten

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234