null Beeld

Zomergasten: Trudy Dehue

Zowat een jaar geleden werd psychologe, filosofe en hoogleraar wetenschapstheorie Trudy Dehue door Humo's (sdj) geïnterviewd naar aanleiding van haar boek 'De depressie-epidemie', waarin ze zich afvraagt hoe het komt dat met name in welvarende landen steeds meer mensen depressief worden.

Noud Jansen

Als u graag het antwoord op die vraag zou weten ('Want anders word ik depressief!'), heeft u drie mogelijkheden: u herleest het interview in Humo 3542, u koopt Dehue's boek (24 euro in de betere boekhandel), of u kijkt vanavond naar haar passage in 'Zomergasten', dat 'LUX' voor gevorderden op Nederland 2.

'Depressie in het westen'

Trudy Dehue «Het eerste fragment dat me te binnen schoot toen ik voor 'Zomergasten' gevraagd werd, was 'The Story of Qiu Ju', een Chinese film uit 1992 die ongeveer als 'The Story of Georgia' wordt uitgesproken, en die ik als keuzefilm wilde. Ik zag 'm ooit lang geleden - ik weet niet meer waar of wanneer - en heb hem daarna nooit meer teruggevonden. 't Gaat over een vrouw die een soort kruistocht begint nadat haar man door de dorpsoudste is beledigd - hij is heel hard tussen zijn benen geschopt. De moraal van het verhaal: als je te ver gaat in het streven naar rechtvaardigheid - wat deze vrouw dus doet - dan ontstaat er juist onrechtvaardigheid.

»De redactie van 'Zomergasten' had 'm meteen gevonden, maar hij mocht niet worden uitgezonden wegens gedoe met rechten. Erg jammer, maar de film die ik in de plaats heb gekozen is ook erg goed: 'Mephisto' van István Szabó, over opportunisme in het nazitijdperk. Wéér een film met een moraal, ik weet het, maar kennelijk houd ik daarvan.»


HUMO Heeft u voor een overkoepelend thema gekozen?

Dehue «Niet bewust, maar ik zie wel een terugkerend thema in de fragmenten die ik geselecteerd heb. Met name: wat doet de samenleving met mensen die 'anders' zijn? Zetten we ze apart en behandelen we ze ook echt als andere mensen, of niet? Hoeveel variatie kan een samenleving verdragen? En is het geen kenmerk van ware beschaving als het antwoord op die vraag 'veel' is? Ik vind van wel, laat dat duidelijk zijn.

»Neem nu het woord 'allochtoon', dat in Nederland erg vaak gebruikt wordt: typisch zo'n woord waarmee je aangeeft dat je juist niet veel variatie verdraagt. Want je zou er toch ook voor kunnen kiezen om die mensen gewoon 'Nederlander' te noemen? Zoals in Amerika: daar is iedere Amerikaan ook écht Amerikaan, en blijft men je niet je hele leven lang als allochtoon bestempelen wanneer je er niet geboren bent.»


HUMO De eerste 'Zomergasten'-aflevering van dit seizoen, met het modeduo Viktor en Rolf, had wat mij betreft te lijden onder een teveel aan loden ernst. Zal er bij u ook nog wat te lachen vallen?

Dehue «Ik vond die uitzending met Viktor en Rolf anders erg mooi. En er zat ook wel humor in, dacht ik.

»Maar er zal wel wat te lachen vallen, ja. Ik heb een aantal fragmenten van cabaretiers gekozen waar ik nog steeds onbedaarlijk om moet lachen, ook al heb ik ze nu al zeven keer gezien tijdens mijn voorbereiding. Brigitte Kaandorp bijvoorbeeld: een fantástisch tegenwicht voor loden ernst.»

Humo 3542: Interview met Trudy DehueVPRO: ZomergastenUitgeverij Augustus: De depressie-epidemie

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234