null Beeld

Zomergasten

In een seizoen waarin tv-programma's op het gewichtloze af luchtig schijnen te moeten zijn (nog even en '1000 zonnen' vliegt gewoon wég), durft 'Zomergasten', dat vanavond zijn tweeëntwintigste seizoen ingaat, onbeschaamd diep te gaan - drie uur lang, nog wel. Daarvoor verdient het applaus. En veel kijkers. En, naar goeie gewoonte, een interviewtje in Humo met de nieuwe presentator.

Die heet Margriet van der Linden, werd op 31 januari 1970 geboren in een gereformeerd gezin in Nieuw-Lekkerland (geen grap), mag zich sinds september vorig jaar hoofdredactrice noemen van het feministische maandblad Opzij, en is nu dus minstens zes afleveringen lang kapitein van het vlaggenschip van de VPRO - achtereenvolgens zal ze modeduo Viktor en Rolf, programmamaker Prem Radhakishun, wetenschappelijk hoogleraar Trudy Dehue, actrice Carice van Houten, politicus Alexander Pechtold en dirigent Jaap van Zweden over de vloer krijgen.

Om het ijs te breken, vroegen we welk fragment ze zélf zou hebben gekozen, mocht zij vanavond de zomergast zijn.

Margriet van der Linden «Ik zou gekozen hebben voor een fragment uit de beruchte tenniswedstrijd tussen Billie Jean King en Bobby Riggs, in de vroege jaren 70. Riggs (toen 55, red.) had Billie Jean King uitgedaagd, omdat hij wilde bewijzen dat het nummer honderd bij de mannen het nog altijd met twee vingers in de neus kon halen tegen het nummer twee bij de vrouwen. Dat bleek enigszins tegen te vallen: voor een vol stadion in New York kreeg hij een ongenadig pak slaag.

»Een nogal feministische keuze, hé? (lacht) Vind ik niet erg: de term 'feminisme' is de laatste tijd behoorlijk afgestoft, en ik hoop dat ik daar mijn steentje aan heb bijgedragen.»

HUMO In de eerste aflevering heeft u Viktor en Rolf te gast. Wat wilt u van hen te weten komen?

Van der Linden «Viktor en Rolf zijn, zeker voor Nederlandse begrippen, larger than life. Ze zijn wereldberoemd, maar toch kennen wij ze in Nederland eigenlijk niet zo heel erg goed. Ik wil dus in de eerste plaats te weten komen wie die heren eigenlijk zijn, en vervolgens wil ik door hun ogen leren kijken, via hun keuzefragmenten.

»Ik heb mezelf trouwens voorgenomen om niet alle keuzefragmenten van tevoren te zien: dat levert volgens mij een spontanere reactie op.»

HUMO Bij wie van uw voorgangers zal uw presenteerstijl het meest aanleunen?

Van der Linden «Ik kom uit de journalistiek, dus ik vermoed dat mijn stijl tegen die van Peter van Ingen zal aanliggen. Hoewel ik ook wel weer dingen herken in niet-journalisten zoals Connie Palmen en Joost Zwagerman. Klinkt allemaal nogal vaag, ik weet het, maar dat moet dan maar.»

HUMO Kijkt u zelf graag televisie?

Van der Linden «Ja! Mijn vriendin zegt me wel eens dat ik erg goed ben in zappen, en dat is niet als compliment bedoeld. Ik kijk werkelijk naar alles: van de Nederlandse publieke netten tot Canvas, van de commerciële zenders tot CNN, van sport tot soaps. Ik ben vooral een fervent nieuwskijker: als Michael Jackson sterft, dan moet ik bijvoorbeeld álle Jackson-specials van Larry King gezien hebben.

»En ik ben uiteraard ook al sinds het begin een trouw kijker van 'Zomergasten'.»

HUMO Heeft de redactie u eigenlijk verteld waarom men voor u gekozen heeft?

Van der Linden «Ja, maar ik durf niet hardop te zeggen in welke bewoordingen Peter van Ingen (nu hoofdredacteur, red.) dat deed: daar zou ik maar van gaan blozen.»

HUMO Een slotvraagje dan maar. In een nieuwjaarstoespraak voor de verzamelde Nederlandse tijdschriftenpers zei u eerder dit jaar: 'In het jaar waarin het woord 'swaffelen' in de Van Dale werd opgenomen, is het feminisme misschien wel noodzakelijker dan ooit.' Wat is de link tussen swaffelen en het feminisme?

Van der Linden «Als ik het goed begrijp, betekent swaffelen dat mannen met hun geslacht tegen een muur aankletsen. Ik vind dat een vrij ordinaire bezigheid, en ik geloof niet dat veel vrouwen het zo'n prettig gezicht vinden. Of doe jij dat ook wel eens, swaffelen? Je zegt het maar, hoor.»

VPRO: Zomergasten

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234