null Beeld

Zomergasten

'Zomergasten', een zomerklassieker van het kaliber teenslippers en ijskoude prosecco, gaat vanavond zijn 23ste seizoen in met een nieuwe presentator: Ruslandkenner Jelle Brandt Corstius (Bloemendaal, 1978), die in de voortreffelijke, eerder dit jaar door de VPRO uitgezonden documentaireserie 'Van Moskou tot Moermansk' zijn unieke gave etaleerde om in een vingerknip de meest sappige bekentenissen los te weken van zijn interviewees.

Noud Jansen

Belangrijkste troef in dezen: zijn onschuldige-puppyblik. Die het vrouwelijke deel van de Nederlandse bevolking niet onberoerd laat: sinds 'Van Moskou tot Moermansk' krijgt hij bijna dagelijks e-mails van - zoals Jos Ghysen zijn eigen vrouwelijke fans ooit mooi classificeerde - verliefden, verknipten en schrijfsters in spe.

Jelle Brandt Corstius «Tja, wat kan ik zeggen (lacht)? Ik heb er hoegenaamd geen behoefte aan om via e-mail vrouwen te leren kennen. Overigens krijg ik ook veel mails waarin wildvreemden me vertellen wat een aardige jongen ik wel niet ben. En mijn vrienden maar lachen: zij weten wat een enorme hufter ik soms kan zijn.»


HUMO Heeft de 'Zomergasten'-redactie je verteld waarom ze jou wilden?

Brandt Corstius «Euh... nee, nu ik er zo over nadenk. Op een dag kreeg ik gewoon telefoon van eindredacteur Peter van Ingen. We hebben dan een gesprek gehad, en vervolgens heb ik een testje gedaan met een voormalige zomergast. Wat behoorlijk oké ging. Peter en ik hadden ook zo'n beetje hetzelfde idee over wat er beter kan aan het programma.»


HUMO Met name?

Brandt Corstius «De laatste jaren is 'Zomergasten' meer een soort marathoninterview geworden, met af en toe eens een tv-fragmentje tussendoor. Wat mij betreft zou het net andersom moeten zijn: de fragmenten moeten op de eerste plaats komen, het interview pas daarna. Zo was het in ieder geval toen Peter nog presenteerde.»


HUMO Je was tien toen de eerste 'Zomergasten' werd uitgezonden. Ik kan me niet voorstellen dat je op die leeftijd al keek.

Brandt Corstius «Toch wel. Of toch zeker vanaf mijn twaalfde. 't Was zomervakantie hè, dus je mocht al eens wat langer opblijven. Ik kan me nog goed het gevoel voor de geest halen van zo'n rustige televisieavond in juli of augustus, met de ramen open, terwijl buiten de straten verlaten waren.»


HUMO In '97 was je eigen vader te gast, schrijver en columnist Hugo Brandt Corstius. Gekeken?

Brandt Corstius «Ja, een vrij bizarre uitzending was dat. 't Was de dag dat Lady Di overleed in die tunnel in Parijs, en de uitzending werd voortdurend onderbroken voor extra journaals. De presentator was dat seizoen dan ook nog eens Wim T. Schippers, dus je kunt je voorstellen hoe rommelig en anarchistisch het eraan toeging. Echt een beklijvende uitzending is het niet geworden, al kan ik me wel herinneren dat één van de keuzefragmenten van mijn vader een stilstaand beeld was van een schilderij - 'Victory Boogie Woogie' van Mondriaan, als ik me niet vergis. Daar moesten de kijkers thuis van hem dan een halve minuut naar staren (lacht).»HUMO De gasten van dit seizoen zijn schrijver Maarten 't Hart, cabaretière Paulien Cornelisse, actrice Annet Malherbe, regisseur Paul Verhoeven, fotograaf Erwin Olaf en - vanavond - politicus Jan Marijnissen. Hoe groot is jouw inbreng in dat rijtje geweest?

Brandt Corstius «De keuze van de gasten is in samenspraak met de redactie gebeurd. Er zit niemand bij die ik niet wil, en omgekeerd ook niemand die de redactie niet wilde. Zelf had ik wel heel graag Louis van Gaal te gast gehad, maar die had er geen zin in.

»Ik ben niet van plan om de keuzefragmenten van mijn gasten van tevoren te zien - ik laat me liever verrassen. Ik wéét dat Jan Marijnissen een fragment gekozen heeft over de uitvaart van bisschop Bekkers in '66 - opmerkelijk, voor een socialist - maar ik ga dat fragment niet eerst bekijken om van tevoren al vragen te bedenken.»


HUMO De afgelopen vijf jaar ben je correspondent in Rusland geweest voor onder meer De Standaard en Trouw. Ligt met je aanstelling als 'Zomergasten'-presentator die periode nu definitief achter je?

Brandt Corstius «Ja. Ik krijg aan de lopende band verzoekjes voor symposia en lezingen en dergelijke, maar ik heb geen zin om de rest van mijn leven een soort dokter Clavan te gaan spelen (de Oost-Europa-deskundige uit 'Van Kooten en De Bie', red.). Ik wil laten zien dat ik méér kan dan dat, al weet ik nog niet precies wát (lacht).


»'t Zou overigens ronduit onverstandig zijn om überhaupt nog naar Rusland terug te gaan. Voor 'Van Moskou tot Moermansk' maakten we een keer een uitzending in Moermansk over het Russische leger. Toen is de geheime dienst in onze hotelkamer ingebroken om onze filmbanden te bekrassen en alle back-ups op de laptop te wissen. Daarop zijn we eenvoudigweg opnieuw naar Moermansk gegaan om nieuwe opnames te maken. Is ook gelukt, maar ik denk niet dat ik sindsdien nog zo geliefd ben in Rusland. En 't is voor de geheime dienst makkelijk zat om ongezien een zakje cocaïne in je bagage te steken, hè?

»Ach, over een jaar of tien zal alles wel weer overgewaaid zijn. Dan ga ik er nog wel eens op vakantie.»

Nederland 2

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234