null Beeld

Zomergasten

Volgens de simpele wetten van de natuur legt elke vogel een ei in mei, kleuren de bladeren in de herfst en graaien tv-makers in de zomer vrolijk in de doos met herhalingen. Bij 'Zomergasten' maken ze nu al meer dan 25 jaar het beste van die fysische noodlottigheid.

De fragmenten die de gasten kiezen hebben het flikkerende buislicht al eens gezien, het aantal gesprekspartners is tot een minimum herleid en toch is 'Zomergasten' nog lang niet aan slijtage onderhevig. Deze zondag voelt presentator Wilfried de Jong drie uur lang auteur Nelleke Noordervliet aan de tand. Of dat inhoudelijk vuurwerk zal opleveren, is nog niet bekend, maar visueel zit het sowieso goed: de zilvergrijze krullenbos van de Nederlandse schrijfster steekt alvast fijn af tegen de vleesklak van de Jong.

NELLEKE NOORDERVLIET «En Wilfried is, net als ik, een geboren en getogen Rotterdammer. Dat komt dus wel goed tussen ons.»

HUMO 'Zomergasten' is stilaan een instituut geworden in Nederland. Zo'n uitnodiging sla je dus niet zomaar af?

NOORDERVLIET «Klopt, al heb ik er toch ook even over nagedacht. Op zich is het niet niks, hè, drie uur lang boeiende televisie maken. Maar aan de andere kant vond ik het aanbod zo leuk dat het antwoord sowieso 'ja' ging zijn.

»Ik ben zelf een trouwe kijker van 'Zomergasten', al van het begin eigenlijk. Ik denk dat ik bijna alle afleveringen van de voorbije 25 jaar heb gezien, op een paar uitzonderingen na.»

HUMO Hebt u het programma in die tijdspanne zien veranderen?

NOORDERVLIET «Mja, het concept is niet veranderd, maar de invulling ervan is wel wat verschoven. In de beginjaren stond het uitgangspunt van de show - de perfecte televisieavond van de gast - op het voorplan. Het ging toen echt puur om de fragmenten en wat daar door de gast over te vertellen viel. Door de jaren heen is de nadruk meer op de persoonlijkheid van de gasten gaan liggen. Pas op, daar is op zich niets mis mee. Meestal is het best aangenaam dat iemand zijn kijk op tv gebruikt om zijn levensvisie te illustreren. Ik herinner me bijvoorbeeld nog zeer levendig het stukje expliciete porno dat Kristien Hemmerechts had meegenomen (in 2000, waarin een vulva vacuüm werd gezogen, red.). Niet bepaald haar lievelingsfragment, neem ik aan, maar wat ze erover te vertellen had, maakte het wel razend interessant.»

HUMO Is dat ook de insteek die u gekozen hebt bij uw fragmentkeuze, uw visie op het leven in kaart brengen?

NOORDERVLIET «Weet je, ik benader zo'n marathongesprek graag als een roman, waarbij de fragmenten zo'n beetje de verschillende onderdelen van je verhaal zijn. Ik zou dat verhaal heel traditioneel kunnen vertellen — met een begin, een middenstuk en een staart — maar zelf vind ik het veel interessanter om het onderwerp van mijn verhaal, mijn visie op het leven, zo je wil, steeds vanuit een verschillende invalshoek te bekijken. Met het ene fragment doe ik dat een beetje humoristisch, met een ander net met wat gevoel voor tragiek. Dat maakt het voor mezelf ook meteen veel spannender: hoe het verhaal dan precies afloopt, weet ik op die manier ook pas aan het eind van de uitzending.»

HUMO U zou uzelf dus nog kunnen verrassen?

NOORDERVLIET «Nou ja, nu ook weer niet dat 'Zomergasten' een soort therapeutische sessie moet worden, natuurlijk (lacht). Maar in het beste geval krijg ik achteraf het gevoel dat ik heb als ik net een boek heb afgewerkt. Aan het begin van dat proces heb ik meestal maar een vaag idee over waar ik juist naartoe wil. Pas als het boek helemaal af is, kan ik zeggen: 'Juist, dat wilde ik nu eigenlijk vertellen!'»

HUMO Wat vond u als trouwe kijker trouwens van de vorige presentator, Jan Leyers? Veel Nederlandse critici waren niet mals voor zijn interviewkunsten.

NOORDERVLIET «Ach, ik denk dat er nog geen enkele presentator van 'Zomergasten' is geweest die géén kritiek te slikken kreeg (lachje). Dat hoort zo stilaan bij de traditie van het programma. Terwijl ik 'm eigenlijk best goed vond, heel bescheiden en toch met een oprechte belangstelling voor zijn gast.

»Maar dat kritiek spuien is, vrees ik, iets typisch voor Nederlanders. Het is ook fascinerend om zien hoe rond zo'n nieuwe presentator steeds een hele beweging ontstaat. Als je er het internet op naleest, lijkt-ie bijna belangrijker dan de gasten zelf. Het is ook altijd hetzelfde liedje: in het begin wordt hij steevast met argwaan onthaald en na een paar afleveringen zien de critici zich dan vaak genoodzaakt om hun mening aan te passen. Zo waren Joris Luyendijk (in 2006 en 2007, red.) en Jelle Brandt Corstius (in 2010 en 2011, red.) achteraf gezien eigenlijk toch best goed als presentator. In een enkel geval blijft het oordeel wel definitief negatief. Margriet van der Linden (in 2009, red.) kreeg bijvoorbeeld nooit gratie. Maar Jan Leyers kreeg van de meeste critici uiteindelijk wel hun zegen, hoor.»

HUMO Bedankt, dat geven we 'm bij de eerstvolgende gelegenheid door!

undefined

Nederland 2, zondag 4 augustus, 20.20

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234