null Beeld

Zomergasten

Toen de kop eraf was - die van Cees Nooteboom - verging het 'Zomergasten' uitstekend: thuisblijven voor de afleveringen met Tom Barman, Robert Dijkgraaf en Maria Goos was zonder meer de moeite waard. Ik durf zelfs staande te houden dat ik deze zomer geen betere televisieprogramma's te zien zal krijgen.

Ik heb ook steeds minder op Connie Palmen aan te merken: zodra ze over de latente Nobelprijswinnaar Nooteboom heen was, vond ze haar draai. Ze is in haar gasten geïnteresseerd, let aldoor goed op, zit er ontspannen bij, en mikt zo nu en dan een ontregelende opmerking in het gesprek. Aan Maria Goos, scenariste en toneelschrijver, vroeg ze bijvoorbeeld wat er zo verkeerd was aan onverschilligheid: 'Je kunt toch niet van iederéén houden?' Iemand die onverschilligheid op z'n merites durft te beoordelen, is een vrije geest. Iemand die een sigaret durft op te steken in de Brave New World van de gezondheidsnazi's is dat ook.

undefined

Vóór de aflevering met Maria Goos aanbrak, was ik bang dat die twee middelbare vrouwen weleens hun kans zouden kunnen grijpen om avondvullend het proces van de mannelijke soort te maken en dat ik dus nog maar eens alle clichés uit het klachtenboek zou moeten aanhoren. Mijn vrees bleek ongegrond, zodat ik die twee vrouwen algauw aangenaam gezelschap begon te vinden, het soort gezelschap dat ik zou verzinnen mocht ik eenzamer zijn dan ik ben.

'200'

Maria Goos had een fragment uit het programma 'Kunstgrepen' gekozen, waarin de wonderlijke man Pierre Janssen een breed publiek warm probeerde te maken voor de kunstschatten van de Vallei der Koningen. Daartoe bezigde hij alle expressiemiddelen die hem ter beschikking stonden. Een lange, er breekbaar uitziende, algeheel aandoenlijke figuur, die er in 1963 nog ongehinderd van uitging dat televisie een prima leermiddel is. Heerlijk om hem nog eens terug te zien. Maria Goos zei volkomen terecht dat er meer mogelijkheden in de televisie zitten dan wat je tegenwoordig op de buis te zien krijgt. Om ons een idee van die doordeweekse narigheid te geven, had ze een fragment gekozen uit een praatprogramma van ene Robert Jensen (RTL5), die deed alsof hij met de televisiepresentatrice en journaliste Catherine Keyl een gesprek wilde voeren over de 'Vaginamonologen'. Jensen had echter andere bedoelingen: hij zat te springen om een beeld te laten zien van een blote vrouw die de benen spreidde. Door middel van computeranimatie begon haar vagina ineens honderduit te babbelen. Wat er uitkwam wil ik niet navertellen, omdat plaatsvervangende schaamte te veel gevraagd is tijdens mijn werkuren. Jensen - vergeet die naam - zag er met z'n bolle hoofd de humor van in. Daags voor 'Zomergasten' met Maria Goos was er in Nederland toevallig nog maar eens een commercieel televisiestation van start gegaan: Talpa, bestuurd door de grootschalige televisieboer John de Mol. Ik las dat Talpa de kijkers onder andere 'De Uithuwelijksshow' in het vooruitzicht stelt, een programma waarin een man en een vrouw die elkaar niet kennen gedurende één maand moeten samenwonen, waarna ze op een ceremonie moeten beslissen of ze al of niet met elkaar gaan trouwen. Talpa heeft voorts ook nog de 'Spermadonorshow' en de 'Hoe verdien ik zoveel mogelijk geld show' in de aanbieding, en niet te vergeten: de '5-sterrenshow', een docusoap over vijf prostituees die een restaurant beginnen. Vroeg of laat waait dat alles naar Vlaanderen over. Als je die rotzooi in aanmerking neemt, kun je 'Zomergasten' ook als een daad van verzet zien. Maar straks is de zomer weer voorbij.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234