null Beeld

Zonnelampen in de trein? Dokter De Zeulder lacht er niet mee!

Over tien jaar zal iedereen zich kapot lachen omdat wij ons aan het begin van de 21ste eeuw nog op dezelfde manier verplaatsten als in het achterlijke jaar 1840.

Hugo Matthysen

De timing is uitstekend. Net nu er wat vervelend nieuws buitensijpelde over verspillingen bij de NMBS, komt de spoorwegmaatschappij met een doordachte nieuwigheid: zonnelampen in de wagons die op weekenddagen richting kust denderen, en ook tijdens het retourtje! Want terwijl de automobilist geërgerd in Aalter in de file staat, ligt de sporende dagjesmens nog lekker na te bruinen terwijl hij in volle vaart huis- en maandagochtendwaarts rijdt. Met hoeveel decibels moeten wij dit nieuwe initiatief toejuichen? Dokter Koen De Zeulder weet het antwoord.

Dr. Koen De Zeulder «Dit zal de NMBS niet redden. Ik zie maar één oplossing: afschaffen, dat hele openbaar vervoer.»

HUMO Hoe moeten de mensen zich dan verplaatsen? De wegen zitten nu al overvol.

De Zeulder «Gebruik even je verstand, als dat niet te veel gevraagd is. Neem nu de E19 van Antwerpen naar Nederland. Daar is het regelmatig aanschuiven geblazen. Maar als ze de tgv-lijn die náást die rotsnelweg ligt zouden asfalteren, kun je daar met honderdvijftig per uur naar Amsterdam razen. Of nog sneller.»

HUMO Met de auto?

De Zeulder «Ja. Vrachtwagens moeten de oude snelweg maar gebruiken. Ook de lijn Antwerpen-Brussel is een prima kandidaat. Je maakt een oprit aan de Antwerpse ring, en dan is het gewoon een kwestie van wat gas geven, en een kwartiertje later rijd je in Brussel -Centraal een ondergrondse parking in. Zo’n supersnelweg kan duizenden auto’s per uur aan. Fileprobleem voor eeuwig opgelost. De infrastructuur ligt er al, waarom zouden we die niet gebruiken?»

HUMO Wat met mensen die geen auto hebben?

De Zeulder «Wat is dat nu voor een vraag? Ze moeten er één kopen, of huren. Of een taxi nemen. Voor de tram geldt trouwens hetzelfde als voor de trein. Zou het niet heerlijk zijn als je in Antwerpen, Gent of Brussel overal in tien minuten kon geraken? Heerlijk, en je humeur wordt niet aangetast door die bakfietsen, want die moeten bovengronds blijven. Voor de nostalgische zielen kan men hier en daar nog wel een treinlijntje intact houden, de lijn Zonhoven-Neerpelt of zo. Dat zwengelt het toerisme misschien nog wat aan. Ja, over tien jaar zal iedereen zich kapot lachen omdat wij ons aan het begin van de 21ste eeuw nog op dezelfde manier verplaatsten als in het achterlijke jaar 1840.»

HUMO Ja, maar de vraag was eigenlijk: zijn die zonnelampen in treinwagons een goed idee?

De Zeulder «Ik heb u een antwoord gegeven. En het antwoord overschaduwt de vraag. Dat gebeurt wel vaker. Een willekeurig voorbeeld: als u mij vraagt of ijzervijlsel fatsoen kent, en ik antwoord: ‘Een liter diesel drinken is medisch onverantwoord,’ dan blijft het antwoord overeind. Ja toch?!»

HUMO Maar daarmee weten we nog niet of ijzervijlsel fatsoen kent.

De Zeulder «Toch wel: een liter drinken is medisch onverantwoord. Dat had ik al gezegd. En ik daag u uit om het tegendeel te bewijzen! Bij uw eerstkomende suïcidale bui zal ik u graag bij het plaatselijke Shell-station uitnodigen om mijn stelling kracht bij te zetten, nadat u mij hebt verteld welk nummer van Elbow ze op uw uitvaart mogen draaien, want is me dat begrafenismuziek, zeg! Maar een ander merk dan Shell is ook goed.»

HUMO Ik heb nooit last van suïcidale buien.

De Zeulder «Daar kunnen we een mouw aan passen. Probeer op een mooie zomerochtend eens naar Blankenberge te sporen, en weet mij daarna te vertellen hoe u zich voelt. Maar u mag mij eerst bedanken voor dit verhelderende gesprek.»

HUMO Bedankt voor dit verhelderende gesprek.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234