null Beeld

Zoon tackelt vaders trauma in 'El color del camaleon: 'De last viel van zijn schouders'

De Vlaams-Chileense documentaire ‘El color del camaleon’ is politieke thriller en familiedrama in één: hij gaat over de reis van Andrés Lübbert en zijn vader Jorge, twee mannen die elkaar – door het mysterieuze verleden van pap – nooit echt begrepen.

vvp

De geschiedenis brengt hen langs Duitsland – waar Jorge een tijdlang woonde én in de gaten werd gehouden door de Stasi – maar vooral naar Chili, waar hij grote trauma’s opliep tijdens het Pinochet-regime. De film is deze maand te zien in selecte cinema’s, én op docufilmfestivals Millenium en Docville.

Andrés Lübbert «Mijn zoektocht naar zijn verleden is gestart tijdens mijn adolescentie, toen ik ook op zoek was naar mijn eigen identiteit.

»Het leven dat mijn vader leidde, paste eigenlijk niet bij een gezinsleven. Hij werkte als oorlogscameraman, was altijd van huis en zocht continu het gevaar op. Een dialoog, dat bestond niet. Niet dat hij een slechte vader was, maar hij heeft het altijd héél moeilijk gehad: slapeloosheid, verslavingen… Ik begreep dat allemaal niet. Na verloop van tijd móést ik gewoon zijn verhaal kennen.»

HUMO Werd er thuis gepraat over Pinochet? Wist jij veel van de dictatuur?

Lübbert «Een taboe was het niet, maar ’t is ook niet dat we het erover hadden aan tafel. Ik had er een boek over gekregen, en daar heb ik nog het meest van geleerd. Wat wél echt taboe was, was het verleden van mijn vader zelf: daar kón hij niet over spreken, onmogelijk. Hij kreeg er zelfs geen ja of nee uit. Niks.»

HUMO Je ziet dat ook in de film: hij reageert enorm ongemakkelijk op vragen. Hoe heb je hem kunnen overtuigen om mee te doen?

Lübbert «Hij was op een leeftijd gekomen dat hij de nood voelde om zijn verhaal te vertellen. Als hij het nu niet deed, was het verdwenen tussen de plooien van de geschiedenis. En hij wil wel degelijk dat de mensen wéten wat voor vreselijke dingen er indertijd in Chili hebben plaatsgevonden. Tot slot wilde hij ook met zichzelf in het reine komen. Die zware last mocht van zijn schouders.»

HUMO Hoe is jullie relatie nu?

Lübbert «Helemaal anders (glimlacht). ’t Is heel magisch: hij heeft mij, zijn zoon, z’n grootste geheim toevertrouwd, en ík heb het mogen vertellen, aan de hele wereld dan nog wel. Door de film te maken, kunnen we nu ook praten over andere dingen en pakweg samen eens iets gaan drinken. Dat vertrouwen was er daarvoor niet.»

HUMO Was hij ook tevreden over de film?

Lübbert «Uiteindelijk wel. Hij heeft ’m één keer gezien en was geëmotioneerd – hij kon niks zeggen. Hij is weggegaan en stuurde me achteraf een berichtje waarin stond: ‘Proficiat, het is een goeie film, maar wel heel zwaar voor mij.’»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234