null Beeld

Zornik: De 7 Hoofdzonden volgens Koen Buyse

Vlaanderens populairste rockgroep Zornik heeft na de akoestische escapade 'Alien Sweetheart' met 'Crosses' een rechttoe-rechtaan rockplaat gemaakt waarop - je bent Zornik of je bent het niet - de overdaad niet wordt geweerd.

Redactie

De Zeven Hoofdzonden van Koen Buyse, op Paasmaandag, tussen de bejaarden en jonge gezinnen op het terras van het Cultureel Centrum van Hasselt. Rock-'n-roll in Belgium!

undefined

Luiheid

HUMO Een uitspraak van je uit ons vorige interview: 'Talent is dat wat je het makkelijkst afgaat.' Muziek maken mag nooit werken worden?


KOEN BUYSE « Weten dat je iets kan, dat is niet gewoon even van: hey, dit heb ik onder de knie! Het heeft me jaren gekost om te beseffen dat ik een nummer kon schrijven. Ik heb het ook lang niet aangedurfd om mensen iets te laten horen. En nu ik weet dat ik het kan, werk ik er keihard voor.

» Alhoewel: ik heb de neiging dingen te laten liggen tot het laatste moment. Ik heb de druk van de deadline nodig. We zijn nu een maand terug van Malta en we hebben nog geen enkele keer gerepeteerd. Nu zijn we in actie geschoten, want - shit-shit-shit! - over drie weken spelen we onze show in de Lotto-Arena (27 april, red.).

» In de lagere school had een van de leraars zo'n stom verhaaltje over 'Jantje Van Morgen'. Dat je op tijd aan je huiswerk moest beginnen en nooit iets mocht uitstellen. Want Jantje zei altijd: 'Morgen doe ik dat wel,' maar de volgende dag was het dan weer: 'Ja, morgen.' Ik weet niet meer precies hoe het afliep, maar het was vast geen happy end. En nu ben ik zelf zo geworden! (Lacht) Ik sta ook al tien jaar niet meer op voor tien uur 's ochtends. Maar dat heeft volgens mij niks met luiheid te maken.»


HUMO Bekruipt je dan nooit een schuldgevoel? Andere mensen hebben op dat uur al drie uur stressen achter de rug: kinderen naar school gebracht, file, kantoor...

BUYSE « Nee. In die zin ben ik nogal een smeerlap. Ik denk: hahaha, ik lig hier nog lekker in mijn bed. Ik kan uitslapen en ik verkneukel me daar in. Maar ik werk ook lang door 's nachts. En ik moet ook werken op bloody Paasmaandag. Maar: liever werken op Paasmaandag dan naar een familiefeest moeten gaan.»


HUMO Je werkt 's nachts zeg je. Omdat je overdag te veel afgeleid bent?

BUYSE « Ja. De nacht geeft rust. Wie kan je bellen? Niemand. Op televisie is er niks, je kan nergens naartoe, het enige wat je kan doen is werken. Ik ben het creatiefst tussen twaalf en vijf. Want na vijf uur komt het schuldgevoel: shit, het is al licht en ik ben nog wakker, ik moet morgen toch ook nog iets doen!

» Het overkomt me ook vaak dat ik in mijn slaap plots een idee krijg, en dan denk: yes, naar beneden! Vaak lijkt het 's anderendaags nergens naar, maar het is ook al drie-vier keer gebeurd dat ik het de volgende dag wél nog goed vind. En voor die keren stap je uit je bed.»


HUMO Je hebt thuis een volledig ingerichte studio?

BUYSE « Ja, al twee jaar. Mocht ik willen, ik zou er een plaat kunnen opnemen, maar dat doe ik bewust niet: dan zou ik de hele tijd thuis opgesloten zitten. Zoals de zes maanden voor Malta: ik heb mezelf er toen eens op betrapt dat ik vijf dagen eerder het laatst met iemand gesproken had, en dat was dan nog via de telefoon. Toen dacht ik: dit gaat te ver, ik moet naar buiten.»


HUMO Heb je dan niet het gevoel dat je leven aan je voorbij gaat?

BUYSE « Ik hoef maar even naar andere mensen van mijn leeftijd te kijken om te beseffen dat mijn leven in volle bloei is. Ik doe wat ik graag doe en ik ben er heel tevreden mee. Ik ben maar van één ding bang: sleur. Maar daar is in mijn leven geen plaats voor. Ik kan zeggen: vandaag heb ik geen zin om dat nummer te mixen, ik ga me eens wat met m'n gitaar bezighouden. Of ik doe gewoon niks, dat gebeurt ook wel.»


HUMO Heb je nog vrienden met een gewone job?

BUYSE « Tuurlijk. Steven Kolacny van Scala is een heel goede vriend van me. Die zit in het muzikantenmilieu en dat is prettig, want met hem kan ik praten over hoe het is om weg te zijn van huis, om op te treden, om aandacht te krijgen en blablabla. Maar de meeste van mijn vrienden zijn geen muzikanten. Dat botst weleens, want in de week, wanneer ik wil uitgaan, moet iedereen werken. Maar vrienden moet je eigenlijk niet zo vaak zien.»


HUMO Is het moeilijker om vriendschappen op te bouwen met andere muzikanten. Vanwege ego's en zo?

BUYSE « Dat gaat me steeds makkelijker af. Ik ken Tim Vanhamel bijvoorbeeld al heel lang, maar vroeger vlotte het tussen ons niet zo. We hebben het daar onlangs over gehad: 'Wat is dat eigenlijk voor bullshit?' Een heel goed gesprek, over dat het eigenlijk allemaal zever is: die concurrentiestrijd, dat geroezemoes van 'shit, die mannen hebben twee platen meer verkocht dan wij.' We hadden ook al heel veel gedronken (lacht)

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234