null Beeld

Zot van A.

Jan Verheyen
voegt met 'Zot van A.' een nieuwe, fonkelende parel toe aan zijn steeds indrukwekkender wordende oeuvre. Zelf bestempelt de cineast zijn nieuwe prent enigszins bescheiden als een 'romantische komedie', maar 'Zot van A.' is warempel veel méér dan dat: 't is een verrassend stijlvast in beeld gezette, op complexe emotionele ondertonen drijvende, Altman
eske mozaïekfilm waarin Verheyen met veel finesse een rijk palet aan universele thema's aansnijdt, zoals eenzaamheid, liefde, dood en zelfs homoseksualiteit.

Erik Stockman

Vooral de dialogen zijn van hoog niveau: 'Ge zijn nen homo. Voor u is 't elke dag 'Brokeback Mountain'!' is maar één van de vele zinnetjes die als een reddingscapsule rechtstreeks naar de diepste diepten van je hol boren.

Verheyen laat ook, misschien wel voor het eerst in zijn carrière, zijn poëtische kant zien: in een reeks scènes die doen denken aan het werk van de grote Paul van Ostaijen
, brengt de cineast een melancholische groet aan de schoonheid van alledaagse dingen, zoals de wc-rol.

'Hier, veel wc-rollen voor u,' zo horen we Barbara Sarafian
verkondigen, 'mijne man had diarree.' Onze darmen pruttelden van ontroering. Maar Verheyen – binnenkort baron Verheyen? – verdient nog het meest respect voor de onverdroten inzet waarmee hij onze slabakkende economie weer tracht aan te zwengelen.

De Inno, het productiehuis Videohouse, de stad Antwerpen, de nieuwe single van Clouseau
: Verheyen zet in 'Zot van A.' aan de lopende band allerlei Vlaamse producten in de kijker. Zoals Gorbatsjov
indertijd de muur tussen Oost en West naar beneden haalde, zo sloopt Verheyen de grenzen tussen cinema en advertising: we zien het Scorsese
nog niet zo gauw doen.

Valt hier dan echt niks negatiefs over te vermelden? Ach ja: de pseudo-intellectuelen onder u, dat irritante clubje wereldvreemde navelstaarders die hun tijd liever verkwisten met ijlzwetserige auteursfilms als 'Io sono l'amore', 'Ondine', 'Des hommes et des dieux' of – godbetert – 'Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives', zullen 'Zot van A.' wel weer afdoen als volksvermaak van het platste soort.

De pot op met hen: dit is een Verheyen grand cru.

Bekijk de trailer:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234