null Beeld

Zouzou Ben Chikha: 'Als de Tunesiërs scoren, zal ik even hard juichen als wanneer de Belgen een doelpunt maken'

De Adelaars van Carthago luidt hun bijnaam, maar met spelers die uitkomen voor ploegen als Etoile du Sahel en Antwerp FC zou het Tunesische elftal zaterdag geen obstakel mogen vormen voor onze Belgische sterrenformatie. Of zien wij dat verkeerd? Acteur Zouzou Ben Chikha, u welbekend als Amar uit ‘Bevergem’, heeft behalve een Belgisch ook een Tunesisch paspoort en moet dus kunnen inschatten hoe hoog of laag die adelaars zullen vliegen.

Noud Jansen

Zouzou Ben Chikha «Hela, hela, niet neerbuigend over de machtige Adelaars van Carthago, hè! Je zal zien: Tunesië heeft een topploeg, met niets dan fantastische spelers.»

HUMO Voor welke Tunesiër moeten de Belgen het meest uit hun doppen kijken?

Ben Chikha «Euh… Dat weet ik niet, ik ken geen enkele speler van het huidige elftal (lacht luid). Tja, wat wil je: er is er geen één bij die potten breekt, zoals Hatem Trabelsi bij Ajax indertijd. Maar voor mij doet dat er niet toe, ik ga hoe dan ook kijken. Hopelijk wordt het goed weer: dan zet ik de tv in de tuin, en nodig ik wat vrienden uit om er een feestje van te maken. Ik zal de enige van de hoop zijn die sowieso wint: als de Tunesiërs scoren, zal ik even hard juichen als wanneer de Belgen een doelpunt maken. Ik hoop dus vooral dat er véél gescoord wordt, maakt niet uit door wie.»

HUMO Ga je beide vlaggen uithangen?

Ben Chikha «Nee, ik ben niet zo’n vlaggenman. ‘Het is gemakkelijk om achter een vlag aan te lopen,’ zegt mijn broer (theatermaker Chokri Ben Chikha, red.) weleens. ‘Maar als de wind keert, kun je ze ook in je gezicht krijgen.’ Mooi gezegd, hè?

»Door zo’n Tunesische vlag uit te hangen zoek je de confrontatie op, en daar heb ik geen zin meer in. Ook al omdat ik me in België al heel lang volkomen thuis voel. Pas op, als een Afrikaans land het goed doet op een WK – of het nu Senegal is of Marokko of Egypte – dan komt de Afrikaan in mij naar boven en ontpop ik me tot een vurige supporter. ’t Is leuk om voor de underdog te supporteren.

»Mijn grote hoop is dat België en Tunesië allebei zullen doorgaan, ten koste van, euh, de andere twee landen in de poule. Ik gun Tunesië een geslaagd WK, want het land heeft het verdomd moeilijk de laatste tijd. ’t Zou goed zijn als de mensen hun zorgen even kunnen vergeten.»

HUMO Geef eens een pronostiekje.

Ben Chikha «Als ik mijn verstand laat spreken: 2-0 voor België. Al hoop ik diep in mijn hart eerder op 2-2, of voor mijn part 5-5 of 12-12. Mag ik dat zeggen, of riskeer ik nu mijn Belgische paspoort kwijt te raken? (lacht)»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234