null Beeld

Zwangere Guy over zijn hemel & hel: 'We moeten klaarstaan om te vechten en de straat op te gaan met een leger van linkse ratten!'

Ondanks een negatief advies van de Hoge Gezondheidsraad lust Zwangere GuyGorik voor de vrienden – er wel eentje. Twee ook, als we aandringen, al zijn nummer drie en vier dan wel op zijn kosten. Fair enough, zolang wij nummer vijf en zes maar mogen betalen.

Noud Jansen

'Ik hou van alles wat vloeibaar is en waar alcohol in zit. Behalve whisky-cola en rum-cola, dat is bagger'

Zwangere Guy «Ik hou van alles wat vloeibaar is en waar alcohol in zit. Enfin, nee: whisky-cola of rum-cola vind ik bagger. Maar een goed glas wijn sla ik niet af. En op staminee drink ik ook graag bier, als aperitief. De Belgische cafécultuur, en met name de Brusselse, dat is toch iets fantastisch? Als ik de tijd heb, doe ik niks liever dan met vrienden zitten zeveren en discussiëren en dromen in de Daringman, Le Coq of de Brasseurs, waar ze de lekkerste pinten van de tap hebben. Op café worden ook altijd de beste plannen gesmeed. Nu, weinig van die zattemansideeën worden daadwerkelijk uitgevoerd, maar ik schrijf er veel van op, en doe er achteraf wat mee.»

HUMO Wat eten we na het aperitief?

null Beeld

Zwangere Guy (blaast) «Ik lust alles. Behalve bananen dan, daar moet ik van kokhalzen. Maar wat ik misschien nog het allerliefste eet, zijn oesters. Bij voorkeur met een wit wijntje erbij, een goeie boterige Meursault. I love it. Ik ben ook een groot vleesliefhebber, maar vleesgerechten maak ik liever zelf dan dat ik ze op restaurant eet: het meeste heb ik geleerd van mijn vader, die beenhouwer is. Een tijdje geleden heeft er zich in de Marollen, mijn buurt, een geweldige nieuwe slagerij gevestigd, Spek & Boonen – de beenhouwer in kwestie heet Boonen. Koop ik vlees, dan is het daar.»

HUMO Hoe stel je je de hemel op aarde voor?

Zwangere Guy «Als een restaurant waar ik elke dag à volonté kan gaan eten. Een góéd restaurant, bedoel ik, met goeie vis, lekker vlees, veel groentjes en verse frieten. Als je goed eet, dan zal al de rest ook goed gaan, ’t is toch waar? Je vindt me dan ook vrij vaak op restaurant terug: het kost wat centjes, maar het is het mij waard. Voor de rest leef ik niet luxueus – ik heb niet eens een auto. Je moet maar eens uitrekenen wat je daarmee uitspaart.»

HUMO Wat is voor jou de hel op aarde?

Zwangere Guy «De huidige politieke toestand in België. En dan bedoel ik vooral die van het noordelijke gedeelte van het land, waar een groot deel van de mensen op een vuile, trumpiaanse manier gebrainwasht is. Stel je eens voor dat je een Belg van Marokkaanse, Turkse of Congolese afkomst bent en beseft dat een groot deel van de mensen met wie je opstaat, met wie je werkt, naast wie je woont, achter wie je staat aan te schuiven in de supermarkt, je het land uit wenst. Dat is toch verschrikkelijk? En het ergste is nog: een groot deel van de mensen die op Vlaams Belang hebben gestemd, woont op het platteland. Die komen niet eens in contact met vreemdelingen! Ze zitten daar precies nog in de 17de eeuw, terwijl wij hier in Brussel met beide voeten in de 21ste eeuw staan. Nee, ik vind het angstaanjagend. Als het moet, kom ik de straat op: ik sta klaar om te vechten voor ónze mensen.»

HUMO Letterlijk, bedoel je?

Zwangere Guy «Ja. Kijk eens naar Frankrijk: de jeugd trekt daar nog steeds de straat op, terwijl bij ons iedereen achter zijn laptop zit. Niet dat ik per se terug wil naar mei ’68 of zo, maar ik vind wel dat we moeten klaarstaan met een leger van, euh, ratten (lacht).

»Ach, nee, ik overdrijf, mijn enige wapen is muziek. Maar wat er nu aan de gang is, da’s gewoon de hel. En pas op, je kunt ook op links kakken, hè. Op de PS bijvoorbeeld: wat mij betreft is dat een verzuurde, rotte partij, die Brussel al jaren en jaren vierkant laat draaien.»

HUMO Verder nog iets om je gal op te spuwen?

Zwangere Guy «Auto’s die veel te snel rijden in de bebouwde kom. Mij niet gelaten als ze luide muziek spelen, zolang ze 10 kilometer per uur rijden. Maar van het geluid van gierende banden op kasseistenen krijg ik het vliegend schijt. Het heeft er misschien mee te maken dat ik op mijn 14de of 15de ben aangereden door een auto – mijn dijbeen en mijn knieschijf waren gebroken. Negen maanden lang heb ik niet kunnen stappen, en moest ik me beperken tot revalideren. Dat was kak.»

HUMO Ergert je naaste omgeving zich ook weleens aan jou?

Zwangere Guy «Ja, wanneer ik weer eens te veel over muziek bezig ben. Ik krijg er nochtans zelf ook het schijt van als een ander constant over zichzelf bezig is, maar ik kan het moeilijk laten om de hele tijd over muziek door te bomen en mijn gesprekspartner te vertellen welke artiesten hij dringend zou moeten beluisteren. Dan zie ik mensen weleens denken: hou uw bakkes nu eens één keer. Geen avance (lacht).»

HUMO Naar welke artiest zou ik dringend eens moeten luisteren?

Zwangere Guy «Westside Gunn en Conway the Machine. Dat is de hiphop die me de laatste jaren het nauwst aan het hart ligt. Maar sinds een paar weken ben ik de punk- en hardcorescene van de jaren 80 aan het ontdekken. Minor Threat en Fugazi en zo. Ik vind dat wel nice, en het lijkt me gezond om niet altijd maar in die hiphop te zitten.»

HUMO ‘Our Band Could Be Your Life’ gelezen? Daarin hebben zowel Minor Threat als Fugazi een hoofdstuk.

Zwangere Guy «Hoe zei je? (schrijft de titel op) Nee, ik heb in mijn leven nog maar drie boeken gelezen. ‘Het ei van oom Trotter’ van Marc de Bel, ‘Congo’ van David Van Reybrouck, en ‘Een gehucht in een moeras’ van Marc Didden. Maar toevallig heb ik gisteren wel een nieuw boek gekocht: ‘De buik van Brussel’, van Lucas Catherine. Dat kwam zo: in de namiddag zat ik met den Didden en een andere vriend in Le Coq. Op een gegeven moment zijn die vriend en ik opgestapt om naar de Daringman te gaan. Onderweg passeerden we een boekenwinkel, waar ik voor die vriend van mij ‘Een gehucht in een moeras’ heb gekocht, en voor mezelf ‘De buik van Brussel’. Probleem is alleen dat ik het alweer kwijtgespeeld ben, waarschijnlijk laten liggen in de Daringman. Typisch, ik laat altijd alles slingeren.»

HUMO Hou je van kunst?

Zwangere Guy «Ik ken er niks van. Sommige kunst kan ik heel mooi vinden, echt waar, maar hoe, wie of wat? Geen enkel idee. En dat geldt ook voor toneel, en voor films. Het enige waar ik iets van afweet, is muziek. Ooit zal ik die schade inhalen, maar nu niet. Je kunt niet alles tegelijk doen in het leven, daar heb ik vrede mee.»

HUMO Wat bezorgt je geestelijk genot?

Zwangere Guy «Een joint roken, en dan een goed nummer opzetten. ‘The Ghetto’ van Donny Hathaway bijvoorbeeld: zet die track voor me op, en ik kan alles aan. Yeah! Of ‘Maggot Brain’ van Funkadelic, een instrumental van meer dan 10 minuten. Dju, dat is goed! Al word ik wel altijd wat triest van dat nummer. Maar triest in de zin van: ik laat emoties los, en ik kan diep in mezelf kruipen. Het troost me.»

HUMO Wat is voor jou het hoogste lichamelijke genot?

Zwangere Guy «Vrijen. Ha ja, wat anders?»

HUMO Weet ik veel. Een massage?

Zwangere Guy «Massages zijn kak. Nee, weet je wat ook tof is? Mijn madam die over m’n rug krabt. Zeker die delen waar ik zelf niet bij kan. En ’t voelt ook altijd goed om zo van die eucalyptusdruppels op je voorhoofd te smeren, en dan een kwartiertje te blijven liggen. Dat verdooft je voorhoofd, en werkt goed als je koppijn hebt.»

HUMO Wie, beste Guy, is je favoriete onenightstand?

Zwangere Guy «Rihanna, sowieso. Ze is keimooi, het lijkt me een geweldig coole dame en haar muziek is de shit.»

HUMO Volgens weerman Bram Verbruggen is ze een bitch. En hij kan het weten: in de zomer klust hij bij als stage hand op Pukkelpop.

Zwangere Guy «Da’s niet erg: ik ben zelf ook een klootzak. We zouden goed matchen, haha!»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234