null Beeld

Zwarte bolsters, blanke pit: Run The Jewels

Afzonderlijk gaan Killer Mike uit Atlanta en EL-P uit Brooklyn al meer dan een decennium mee, hun gezamenlijke nevenproject Run The Jewels zit pas aan jaargang nummer vier. Vier jaar waarin ze al drie fantastische platen afleverden. Nummer drie, in navolging van ‘1’ en ‘2’ voor de duidelijkheid ‘3’ geheten, verscheen in januari en zal in december wellicht niet uit de eindejaarslijsten te houden zijn. Op 6 april staan ze ermee in de Brusselse AB.

Jürgen Beckers

'Deze groep heeft mijn huwelijk beter gemaakt'

Het eerste, Noord-Amerikaanse deel van de tournee zit er voor Run The Jewels al op, het Europese luik begint woensdag 29 maart in Belfast. EL-P hangt aan de lijn vanuit Brooklyn, Mike zal pas ver in het gesprek van God weet waar komen binnenwaaien.

HUMO Wat doet een mens in de korte tijdspanne tussen twee etappes van een tour?

EL-P «Je leven proberen te leiden. De dingen in orde brengen die je verwaarloost als je er niet bent: relaties, rekeningen, tandarts… Al die dingen die je tot mens maken.»

HUMO Een tour zelf speelt zich eerder bezijden het mensdom af?

EL-P «’t Is in ieder geval een geïsoleerder bestaan, enkelvoudiger van opzet. Opstaan, zorgen dat je op tijd bent waar je moet zijn, en performen – dat is het zo’n beetje. Laten we het alstublieft niet moeilijk of zwaar noemen. I love my job, we mogen ons zeer gelukkig prijzen dat we dit mogen doen. Zeggen dat het zwaar is, is een belediging voor de mensen die écht zware jobs hebben. Maar touren kan soms strontvervelend zijn. Er valt een hoop tijd te doden als je niet op dat podium staat. En je bent on the road, je bent niet thuis, niet bij je vriendin of je vrienden of familieleden. Je hebt zeeën van tijd maar je kunt niet de dingen doen die je moet doen. Dat kan frustrerend en vermoeiend zijn, en repetitief – maar niet moeilijk. Alles opgeteld zijn er maar twee aspecten aan deze job waar ik echt van hou, en dat is een plaat opnemen en die plaat gaan performen. Gelukkig hou ik daar zoveel van dat ik de rest er graag bij neem.»

HUMO Jullie openen jullie shows al jaren met ‘We Are the Champions’ van Queen. Hoe is dat zo gekomen?

EL-P «Een idee van Mike, als ik het mij goed herinner. Een ridiculere en meer over the top intro-song bestaat simpelweg niet, so we loved it. We hebben al een paar keer overwogen om het te vervangen, maar zeg mij: welk alternatief is er voor ‘We Are the Champions’? Toen de Ramones hun shows eenmaal met ‘The Good, the Bad and the Ugly’ begonnen, konden ze ook niet meer terug.»

HUMO Op 3 april speelt Run The Jewels op het Snowbombing festival in het Oostenrijkse Mayrhofen. Dat is een skiresort, of beter: een snowboardparadijs. Ben jij een snowboarder?

EL-P (lacht) «Hell, no. Ik ben 40, kerel. Als kind heb ik het een paar keer gedaan, en ik herinner me nog die keer dat mijn kont zo verlamd was van het vele vallen dat ik niet doorhad dat mijn broek op mijn enkels hing tegen dat ik onderaan de berg kwam (lacht).»

HUMO Er is een regel in de popmuziek die luidt: ‘Ga nooit naar een band de avond nadat ze in Amsterdam hebben gespeeld.’ Op 5 april staan jullie in Amsterdam, op 6 april in Brussel.

EL-P «Heb je het nu over de verleidingen van de marihuana, of de prostitutie?»

HUMO De combinatie misschien?

EL-P «Elke keer als je Run The Jewels live ziet, zijn we ongeveer een uur voor de show in ons eigen persoonlijke Amsterdam geweest, minus de prostituees. Dus maak je geen zorgen, you gonna be good.»

HUMO Even over naar de studio. Jullie platen barsten van de samenwerkingen: Danny Brown, Zack de la Rocha, Tunde Adebimpe, Kamasi Washington, om er maar een paar te noemen. Kiest de gast de song, of kiest de song de gast?

EL-P «Alles wat we doen, staat ten dienste van de song. We gaan echt niks schrijven om met bepaalde mensen te kunnen samenwerken, en ze mogen al zeker niet zelf hun songs kiezen. Meestal duikt zo’n naam op in mijn hoofd terwijl ik aan het werken ben. Dan hoor ik iemand zingen of spelen, en als het mensen zijn die ik ken, bel of e-mail ik hen. Songs moeten songs blijven. Ik hoor het bij anderen meteen als het in werkelijkheid een zakelijke zet is, die ons verkocht wordt als song.»

HUMO Ooit iemand in je hoofd gehoord die er niet meer was?

EL-P «Vorig jaar: constant (lachje). Wat was me dat, zeg? Leonard Cohen: oké. Chuck Berry, vorige week: die had zijn leven geleefd. Maar Prince had hier gewoon nog moeten zijn, net als Bowie.

»Maar om op je vraag terug te komen: het zit ook gewoon in het DNA van hiphop dat je, meer nog dan in andere genres, aan de slag bent met alles wat je is voorafgegaan. Hiphop is onstaan door sampling, en het scratchen met andermans platen. Vaak platen van mensen die er al niet meer waren toen je geboren werd.»

HUMO De website van Run The Jewels opent met een beeldfragment uit ‘Pulp Fiction’. Heb je daar toestemming van Tarantino voor moeten krijgen?

EL-P (lacht) «Probeer je ons in de problemen te brengen of zo? Nee, we hebben geen fucking toestemming gevraagd. En zwijg er maar over, we hebben geen tijd voor rechtszaken. Wel een fantastische film natuurlijk, ‘Pulp Fiction’. Ik masturbeer er nog geregeld op (lacht). Maar Tarantino is vooral de favoriete regisseur van Mike, met grote voorsprong.»

HUMO Wie is jouw favoriete regisseur?

EL-P «Als het er maar eentje mag zijn: Terry Gilliam

Killer Mike (komt binnenwaaien) «Hey guys, hallo!»

EL-P «Hey Mike, alles goed?»

Killer Mike «Ja hoor, alles top. Waar hadden jullie het over?»

HUMO Over onze favoriete filmregisseurs.

Mike «Quentin Tarantino!»

HUMO Nu ik jullie allebei aan de lijn heb: is jullie manier van samenwerken de afgelopen vier jaar veranderd?

Mike «We vertrouwen elkaar nog meer dan in het begin. Toen we pas begonnen samen te werken, waren we wellicht iets meer op onze hoede, dachten we eerst even na voor we elkaar een muzikaal idee voorlegden. Now we’re just throwing shit at each other. In de wetenschap dat de ander het wel aan de kant zal schuiven als het stront is, en er iets prachtigs mee zal doen als het wel waarde heeft. We zijn ook voorbij het punt dat we nog ruzie maken. De eerste plaat was voornamelijk lachen-gieren-brullen, we leerden elkaar pas kennen en amuseerden ons te pletter. Het was nieuw, en er waren geen verwachtingen. Bij de tweede stond er plots wel iets op het spel, dus kwam er wat meer ernst bij kijken. We wilden een muzikaal statement maken. En toen hebben we wel een paar hoogoplopende discussies gehad. Niks persoonlijk, niks onoverkomelijks, we werden gewoon meegesleurd door onze passie en ambitie. Die passie is er nog steeds, en we leggen de lat steeds hoger, maar de ruzies en discussies zijn verdwenen. Gewoon omdat we almaar betere vrienden worden en steeds beter weten hoe we met elkaar moeten communiceren. We weten perfect wat we aan elkaar hebben. Ik herinner me een meningsverschil tijdens de opnames van de laatste plaat. We benaderden het, bespraken het, en kwamen eruit met de best mogelijke oplossing. Toen we klaar waren, zei een technicus die erbij was: ‘Ik heb nog nooit twee mensen zo respectvol met elkaar zien communiceren als jullie twee.’ Zal ik je eens wat zeggen? De dingen die ik heb geleerd door samen te werken met EL-P, pas ik nu ook toe in de relatie met mijn vrouw. Run The Jewels heeft mijn huwelijk beter gemaakt.»

EL-P (lacht)

HUMO Laatste vraag: moeten we het nog over Donald Trump hebben of zwijgen we er beter over? Jullie steunden Bernie Sanders, de Democratische tegenkandidaat van Hillary Clinton.

EL-P «Let’s shut up about Trump. Van alle mensen in de wereld die iets over hem zouden kunnen zeggen, zijn wij, twee 40-jarige hiphop-stoners, wellicht niet het allerbest geplaatst. Fuck him. Iets zinnigers ga je van ons over hem niet horen.»

Run The Jewels speelt op donderdag 6 april op het BRDCST-festival in de AB in Brussel.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234