null Beeld Photo News
Beeld Photo News

Veiligheidsraad

Zwembaden weer open? Mondmasker verplicht bij winkelen? Hierover beslist de Veiligheidsraad vandaag

Op dit moment komt de Nationale Veiligheidsraad weer samen om een aantal knopen door te hakken. Het gaat om een aantal versoepelingen voor de zomer, maar ook een eventuele verplichting van mondmaskers. Dit zijn de vijf belangrijkste euvels.

Bruno Struys

Verplichting mondmaskers

Deze week voerden experts Steven Van Gucht, Erika Vlieghe en Marc Van Ranst de druk op om een mondmaskerverplichting in te voeren. Ook microbioloog Herman Goossens deed dinsdag zijn duit in het zakje. “Ik zal zeer ontgoocheld zijn als men morgen niet de moed heeft om mondmaskers te verplichten”, zei hij op Radio 1.

De virologen zijn vooral voorstander van een verplichting in winkels en supermarkten. Daar zijn mondmaskers op dit moment sterk aangeraden, maar nog weinig gedragen.

Dat Van Ranst openlijk opriep voor een verplichting, onder meer op Twitter, is hem volgens La Libre niet in dank afgenomen door Minister Ducarme in het overlegcomité op maandag. De Nationale Veiligheidsraad laat zich bijstaan door adviezen, onder andere van de exitgroep GEES, en wordt voorbereid in overlegcomités. Zowel de Vlaamse als de federale regering lopen niet warm voor zo’n verplichting, maar voelen zich nu het mes op de keel gezet. Een mondmaskerverplichting kan nochtans andere versoepelingen mogelijk maken en daar is de politiek dan weer wel voor gewonnen.

“Na de Black Lives Matter-manifestatie klonk het bij sommige experten dat de samenscholing niet zo erg was, omdat de manifestanten massaal mondmaskers droegen”, zegt een bron in de regering. “Dat opent perspectieven. Deze veiligheidsraad is er vooral om de lichten op groen te zetten voor wat vorige keer beslist is, maar als de virologen het oké vinden en de cijfers het toelaten, kunnen we nog iets meer lossen.”

Sluitingsuur horeca

Op 8 juni mochten de cafés en restaurants eindelijk weer open, op voorwaarde dat ze om 1 uur ’s nachts de deuren sluiten. Het nadeel daarvan is dat iedereen op hetzelfde moment buiten komt en bij goed weer het feestje gewoon buiten voortzet. In Elsene stond er afgelopen weekend een massa feestvierders op straat. Horeca Vlaanderen wees er toen op dat een later sluitingsuur toelaat om te feesten “in een gecontroleerde omgeving”. Bovendien gaan mensen dan meer in gespreide slagorde naar huis.

Er lijkt echter weinig animo, noch bij politiek, noch bij virologen, om nu al het sluitingsuur te schrappen. “Het voordeel van een sluitingsuur is dat je het beter kan controleren. Misschien moeten we eerst meer inzetten op handhaving. In Engeland bewijzen ze dat het kan.”

Cultuur en vrije tijd

Cultuuractiviteiten met publiek, zoals in theaters en cinema’s, kunnen vanaf 1 juli weer doorgaan, mits enkele veiligheidsvoorschriften. Zo moeten ze anderhalve meter tussen de bezoekers garanderen. En het gaat om maximaal 200 bezoekers. Politici vragen zich af of dat aantal de hoogte in kan, als er mondmaskers worden gedragen.

Ook speelhallen en casino’s zouden vanaf 1 juli weer mogen openen, net als feestzalen. In feestzalen zou het aantal aanwezigen dan wel beperkt moeten blijven tot vijftig, en met dezelfde hygiënemaatregelen als in de horeca.

De Veiligheidsraad zal beslissen of zwembaden weer open mogen op 1 juli en of sporten in groep wordt uitgebreid, van 20 naar maximaal 50 personen.

Pretparken en binnenspeeltuinen mogen vanaf 1 juli open, maar de Vlaamse regering zal toestemming vragen voor testdagen. Vlaanderen had aanvankelijk gevraagd om de pretparken al op 8 juni te openen, maar dat is toen geweigerd. “We zijn bang dat die eerste week van juli een onverantwoorde overrompeling wordt in de pretparken. Als ze enkele dagen eerder testdagen kunnen houden, kunnen ze meer in de luwte opstarten.”

Evenementen

Massa-evenementen zoals festivals, en nachtclubs, discotheken en fuiven blijven verboden tot 31 augustus. Kleinere evenementen – denk aan kermissen of dorpsfeesten – kunnen ten vroegste vanaf 1 augustus opnieuw plaatsvinden, al zal dat geleidelijk gebeuren. Ook hier is de vraag of het maximumaantal op 200 moet blijven, of dat geleidelijk aan kan worden opgedreven.

Het kabinet van Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir (N-VA) heeft een evenementenmatrix laten uitwerken door de Karel De Grotehogeschool, de sector en biostatisticus Niel Hens (UHasselt). Die matrix is klaar volgens het kabinet, en vanaf 1 juli komt er een website online. Wie een evenement organiseert, kan dan een aantal parameters invullen, zoals het aantal verwachte bezoekers, het aantal ingangen, of er eten en drank voorzien is, en op basis daarvan krijgt hij dan een groene, oranje of rode score. Hij weet dan waar hij moet bijschroeven om een betere score te krijgen. Voor lokale besturen moet het een leidraad vormen om evenementen toe te laten.

Bubbels

Op dit moment mag iedereen elke week tien personen zien bovenop de huisgenoten, maar er is vraag om die bubbel te vergroten. Dat zou onder andere voor de horeca een verschil maken, voor tafels met meer dan tien personen. Maar ook hier wil de Vlaamse regering een probleem aankaarten. “De vakantiewoningen boven tien personen kunnen op dit moment niet verhuurd worden”, zegt de woordvoerder van minister Zuhal Demir (N-VA). “We willen weten wat er op dit punt mogelijk is.”

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234