U wil reageren op een artikel in Humo, uw mening over een heet hangijzer ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld?

Deel

Kankerspecialiste krijgt borstkanker.

Donderdag 10 augustus 2017 - 12:44

Nadat bij mij borstkanker was vastgesteld, vroeg ik mijn dokter in het UZ Antwerpen of het mogelijk was om ineens beide borsten te laten weghalen. Maar dat kon niet: het was niet toegelaten om een niet-ziek lichaamsdeel te verwijderen. Ik herinner mij heel goed dat dr. Manon Huizing dat drie jaar geleden tegen mij heeft gezegd. Ik vind het dan ook ongelofelijk dat ik in Humo 4007 lees dat het voor haarzelf wel kon (‘Kankerspecialiste krijgt borstkanker: het bloedstollende verhaal van dokter Manon Huizing’).

Ik vind dat het niet-hebben van borsten na borstkanker een mogelijke keuze moet kunnen zijn. Dat het als een optie aangeboden moet worden door artsen, in plaats van radicaal afgewezen of zelfs verboden. Als een arts, zoals de volgens mij allesbehalve empathische dr. Huizing, voor zichzelf die beslissing mag nemen, moet ze die optie ook aan haar patiënten voorstellen.

Ik was bang om opnieuw borstkanker te krijgen en het had volgens mij alleen maar nadelen om elke dag met die ene overgebleven borst geconfronteerd te worden. Na een verplicht gesprek met mijn psychotherapeute werden de twee borsten tóch in één operatie verwijderd. Ik heb daar nooit spijt van gehad en ik heb nooit een prothese gedragen en/of een borstreconstructie over-wogen.

Ondertussen kan ik mij een leven mét borsten niet meer voorstellen. Wanneer ik de verhalen hoor over het gepruts met prothesen en de zeer pijnlijke en dikwijls helemaal niet zo geslaagde reconstructies, ben ik alleen maar opgelucht dat ik mij niet heb laten doen door de artsen.

Ik ga wel akkoord met wat dr. Huizing schrijft over wat er allemaal komt kijken bij borstkanker. Dat de behandelingen zwaar zijn, veel bijwerkingen hebben en lang duren, dat er een levenslang risico is op herval en dat je je levensstijl voorgoed moet veranderen. Het weghalen van de borst(en), voor buitenstaanders het enige wat telt (en wat in de ogen van de buitenstaander ook meteen en helemaal gratis met een prachtige reconstructie wordt goedgemaakt), is voor mij het minst ingrijpende deel van het borstkankerproces.

Naam en adres bekend.