U wil reageren op een artikel in Humo, uw mening over een heet hangijzer ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld?

Deel

Fluitend uit het leven

Zaterdag 12 augustus 2017 - 10:06

Alle respect voor mensen die hun levenseinde op een positieve manier ervaren, maar ik denk dat hier toch wel een erg rooskleurig beeld wordt opgehangen. Ik heb zelf de dood moeten aanschouwen en ik verzeker je dat er voor de nabestaanden immens verdriet en gemis overheerst. Een feestje tijdens de koffietafel lijkt me meer op je ware gevoelens verdringen. Als iedereen naar huis is en je zelf in een leeg huis aankomt, heb je hélemaal geen feestgevoel meer.
Je hebt wel groot gelijk als je zegt dat over zelfmoord praten gevaarlijk is. Je kan stellen dat hij of zij de volledige controle heeft, maar dan zou je in dezelfde adem kunnen beweren dat iemand die aan zelfverminking doet ook controle heeft.
Mij lijkt het eerder dat de persoon door een reeks omstandigheden gedwongen wordt tot die keuze en in feite is het dus geen vrije keuze.
Ik kan me niet voorstellen dat iemand dat als een positieve keuze ziet en niet uit wanhoop. Het doet voor hen ook pijn als ze beseffen hoeveel verdriet ze hun nabestaanden aandoen en toch kunnen ze niet anders.

marc joosten, neerpelt.