U wil reageren op een artikel in Humo, uw mening over een heet hangijzer ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld?

Deel

reactie op 'copycatgedrag' uit humo 4016

Zondag 27 augustus 2017 - 08:30

Dit is een reactie op de brief ‘Copycatgedrag’ van Raf Vandenbergh in Humo 4016. Daarin schrijft hij dat wij, de blanken dus, verantwoordelijk zijn voor een groot deel van de ellende in de wereld. En we mogen geen kritiek hebben op anderen, omdat zij alles hebben afgekeken van ons. De Europeanen hebben inderdaad grote misdaden tegen de mensheid begaan door hun technologische overwicht, maar ik vind het nogal paternalistisch om te stellen dat niet-Europeanen niet in staat zouden zijn om op eigen houtje wreedheden te begaan. Met andere woorden, dat ze alles moesten leren van de grote blanke boosdoener.

De Mongoolse leider -Dzjengis Khan plunderde in 1200 al een wereldrijk bij elkaar van China tot aan de Donau. De Arabische wereld was de draaischijf van de internationale slavenhandel in Afrika, de Japanners hebben lelijk huisgehouden in de twintigste eeuw, net als Mao en de Rode Khmer, de Turken hebben hun eigen genocide, en zo kan ik nog wel even doorgaan.

En wat te denken van praktijken als vrouwelijke genitale verminking of -breast ironing in Afrikaanse landen? Hoe zouden die zijn afgekeken van de Europeanen?

Erik Smolders, Antwerpen.