U wil reageren op een artikel in Humo, uw mening over een heet hangijzer ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld?

Deel

James Hansen vs. Greenpeace

Dinsdag 12 december 2017 - 17:39

We hebben bij Greenpeace veel respect voor de belangrijke rol die James -Hansen in het internationale klimaatdebat heeft gespeeld (James Hansen: ‘Organisaties als Greenpeace bedreigen de toekomst van onze planeet en onze kinderen’, Humo 4030). We zijn het over vele zaken met elkaar eens, zoals de noodzaak om snel van fossiele brandstoffen af te stappen en bedrijven ook juridisch verantwoordelijk te stellen voor de schade die ze aanrichten aan huidige en toekomstige generaties. Maar we zijn het niet eens met Hansen dat kernenergie het antwoord is op de klimaatcrisis.

Hansen wordt terecht beschouwd als één van de belangrijkste klimaatwetenschappers van de afgelopen decennia, maar dat maakt van hem nog geen energiespecialist. Wij kijken voor onze analyse naar de realiteit: de risico’s verbonden aan ouder wordende kerncentrales, het onopgeloste probleem van het kernafval en de hoge kosten en lange bouwtijd van nieuwe kerncentrales in vergelijking met de razendsnel dalende kosten en snelle uitbouw van hernieuwbare energie.

Die realiteit op de energiemarkt houdt eigenlijk al het doodvonnis voor de nucleaire sector in. Bewijzen stapelen zich op: goedkopere hernieuwbare energie uit zon, wind of water zijn de weg vooruit. De transitie is volop aan de gang en verloopt veel sneller dan het Internationale Energieagentschap of wij bij Greenpeace hadden voorspeld. Dat Hansen ons nu verwijt dogmatisch vast te houden aan een standpunt om onze donaties op peil te houden, stelt ons teleur. Waarschijnlijk hebben we wegens ons consequente verzet tegen kernenergie zelfs al meer donateurs verloren dan gewonnen. Greenpeace werkt bovendien geregeld samen met Hansen, ondanks onze verschillende visie op kernenergie. Zo steunt Hansen de historische rechtszaak die Greenpeace tegen de Noorse staat heeft opgestart wegens de boorplannen in het noordpoolgebied. Dus zo verdorven zal hij onze organisatie niet vinden.

Ook na zijn uitlatingen blijft ons respect voor de klimaatwetenschapper Hansen overeind. Zonder hem was het klimaatdebat waarschijnlijk niet wat het vandaag is.

Joeri Thijs, Brussel.